GeForce GTX TITAN X: benne megvan az X!

Hirdetés

Az X-faktor

Az NVIDIA még tavaly februárban indította útjára a Maxwell GPU mikroarchitektúrát, mely a középkategóriás GTX 750-es szériával rajtolt el. Ezt követve, nagyjából fél évvel később futott be a felsőkategóriás GTX 980 és GTX 970, melyeket idén januárban a közép és felsőkategória határán tanyázó GTX 960 követett. Az i-re a pontot (vagy inkább a Maxwell sorozatra a koronát) a minden szempontból hatalmas GM200-as GPU tette fel, mely végül a GTX Titan X névre keresztelt videokártyával mutatkozott be a nagyközönségnek.


[+]

Mindezen történésekre idáig nem nagyon tudott mivel előrukkolni a konkurencia, bár azt már hónapok óta tudni lehet, hogy azért az AMD sem nézi ölbe tett kézzel az NVIDIA sikeres ténykedéseit. Az aktuálisan elérhető leggyorsabb egy GPU-s Radeon továbbra is az R9 290X, mely éppen az első Titan ellen került bevetésre, még 2013 őszén. Ezt már a tavaly nyár végén megjelent GTX 980 is beelőzte, így ebből a szempontból nem számíthatunk túl nagy meglepetésre, ergo annak kijelentéséhez nem kell jóstehetség, hogy bizony a GTX Titan X számára sem okoz gondot az AMD jelenlegi csúcskártyája.


[+]

Míg erős dupla pontosságú végrehajtási tempója okán az első Titan alapjául szolgáló GK110-es GPU a szuperszámítógépekbe szánt Tesla kártyákon is helyet kapott, addig a GM200 ilyen szempontból zabigyerek, hisz mindössze 0,19 TFLOPS-os számítási teljesítményével nem állná meg a helyét ezen a téren. Mindez azt jelenti, hogy a legújabb csúcs GPU csak a grafikai megjelenítésekhez tervezett GeForce és Quadro márkanevek alatt kap szerepet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés