Hardverpiac nyári álomban

Képalkotás


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Úgy tűnik, a többi PC-hardveres üzletággal ellentétben idén nem tartanak nyári szünetet a VGA-sok. Az NVIDIA még csak most próbálja összeszedni magát, rendezni sorait a Radeon HD 4800-as pofon után, máris kapja a következő ütést. Már elérhető az AMD új, legerősebb grafikus kártyája, a Radeon HD 4870 X2, mely jelenleg a leggyorsabb az egy kártya formájában manifesztálódó VGA-k között. Azért kell ez a nyakatekert megfogalmazás, mert ma már többféle kategóriába oszthatóak a „leggyorsabb videokártyák” is. Van az egy GPU-s mezőny, ahol még az NVIDIA a cím birtokosa a GeForce GTX 280-nal, de egy kártyán két GPU-val már az új Radeon a nyerő. Az NVIDIA Quad SLI meghajtóit ismerve abban is biztosak vagyunk, hogy két Radeon HD 4870 X2-t nem tudnak űberelni a GeForce-ok, szóval a többkártyás kategóriában is az AMD a nyerő. Az az AMD, amely (korábban ATI néven) évekig loholt az NVIDIA nyomában. Az új csúcsmodellnek természetesen tudásához mért ára van. Sapphire köntösben 111 000 forintért, Asus ruhában 117 000 forintért vásárolható meg, ami nagyjából két szóló HD 4870 árának felel meg.

Szépen lassan érkeznek az egyedi hűtéssel szerelt Radeon HD 4850-ek. Jó ez, mert a gyári hűtéssel – különösen annak szabályozásával – gondok lehetnek, a kártya túlmelegedhet. Elsőnek a Sapphire eszmélt, mely máris két különböző megoldást kínál. Az első a szokásos, Zalman hűtéses Toxic változat volt. A koreai gyártó VF900-as modellje dolgozik rajta, ára pedig pár ezressel meghaladja a 40 000 forintot. A másik, kereken 40 000 forintos verzió érdekessége a komolyabb hűtés mellett, hogy már nem a referencia szerinti, hanem a Sapphire által tervezett nyomtatott áramkörre épül. Ez rövidebb, és a szokott helyről a kártya hátlapi csatlakozópaneljének közelébe helyezték a külön bordával hűtött feszültségszabályozó alkatrészeit.


Egyedi hűtéses Sapphire Radeon HD 4850 referencia szerinti...


...és saját, rövidebb nyomtatott áramkörön

Már a tanévkezdésre koncentrál a HP. Photosmart C4272-es multifunkciós berendezéséhez ajándékba 1 GB-os iPod shuffle-t ad ajándékba, hogy legyen mit hallgatni úton az alma mater felé (esetleg az unalmasabb órákon). A Photosmart C4272 nyomtató és lapolvasó összeházasítása, így fénymásolni is lehet vele, tehát ellát minden lényegesebb papírmunkát, amire tanulás közben szükség lehet. Maximális, 1200 dpi-s felbontásával megfelelő alapanyagra akár fényképeket is nyomtathatunk. Ehhez segítségünkre lesz a kártyaolvasója, mely ismeri az összes elterjedt formátumot, köztük az xD-t is. A készlet ára most az ajándék zenegéppel 28 000 Ft.

Kezdő fotósoknak szánja másik csomagját a HP. Benne Photosmart C4820 multifunkciós készüléket és Nikon Coolpix L16 fényképezőgépet, valamint száz darab 10 x 15 centiméteres fotópapírt találunk. A síkágyas lapolvasós nyomtató egy picivel gyorsabb a C4272-nél, de lényegében ugyanazt tudja: nyomtatni (akár memóriakártyáról), szkennelni és fénymásolni. A kis Coolpixnek 7,1 megapixeles érzékelője és háromszoros optikai zoomos objektívje van. A két masina a fotópapírokkal együtt 36 000 forintot kóstál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés