Hirdetés

2017. november 18., szombat

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Fujitsu Lifebook U772, a második generációs Ultrabook

Megjelenése napján mutatjuk be az Ivy Bridge alapú, szupervékony notebookot.

U772 kívülről

Május elején azzal fejeztük be a legelső, négymagos mobil Ivy Bridge processzor elemzését, hogy – a korábbi gyakorlathoz hasonlóan – a notebookokba a kétmagos megoldások lesznek érdekesek. Jó egy hónapot kellett várni ezen lapkák startjára, de csak eljött az idő: íme, itt a kétmagos, 22 nm-en készülő Core i!

Hirdetés

Korábban, az asztali gépekbe szánt verzió elemzésénél már leírtunk az újdonság minden lényeges részletét, ezek érvényesek a mobil verziókra is. Dióhéjban összefoglalva, az Ivy Bridge CPU része minimális módosítással jött át az előző Sandy Bridge-ből, az integrált grafikus magot viszont teljesen újratervezték, a lapka pedig 32 nm-es helyett 22 nm-es gyártástechnológiával készül. Apró, de fontos momentum, hogy immár a platformhoz tartozó vezérlőchipek natívan támogatják az USB 3.0-t. Fogyasztás – legalábbis TDP kategóriák – terén nem sok változás történt. A négymagosok többnyire a 45 wattos, a kétmagosok a 35 wattos osztályba férnek bele, az alacsony fogyasztásúak most is 17 wattosak.

Hivatalos bemutatkozása napján került hozzánk a Fujitsu első Ultrabookja, a Lifebook U772, melyben az Ivy Bridge család egyik alacsony fogyasztású, 17 wattos modellje dolgozik. Természetesen a laptop különösen vékony, egészen pontosan 16 milliméteres. Nagyon mutatós, kéttónusú borítást kapott, de a fekete-vörös mellett várható kevésbé feltűnő, elegánsabb fekete-ezüst színben is.

Amikor kiderült, hogy a Fujitsu Ultrabookját kapjuk tesztre, kicsit aggódtunk a megjelenése miatt, mert a gyártó eddigi laptopjai – finoman fogalmazva – általában nem voltak valami mutatósak. Az U772 formatervét viszont sikerült nagyon jól eltalálni. Nem akar másra (Apple termékre sem) hasonlítani, van egyénisége, kisugárzása határozottan kellemes, amit tovább erősít a burkolat fémes tapintása. A ház nem unibody és nem is alumínium, hanem még könnyebb és még rugalmasabb magnéziumötvözet, emiatt viszont meglehetősen hajlékony.

Belül a fekete szín dominál, aminek egyhangúságát feldobja a külsőről átnyúló, széles zsanér színe. Szerintünk alulra, a touchpad környékére is jó lenne még belőle. Az Ultrabookokra jellemző, nagyon lapos billentyűzet fölött mutatós bemarásokat használtak díszítésül, nekünk ez a részlet is bejött, az integrált gombos, jó nagy touchpad szintén mutatós.

Nagyon kellemesre sikerült a Lifebook U772 formaterve, szerencsére a zsanér nyílási szögét sem áldozták fel, mint sok konkurens. Ellenben gondban voltunk a gép masszivitásával kapcsolatban. A burkolaton felhasznált magnéziumötvözet rettentően könnyű, a notebook 45 wattórás akkuval másfél kilogrammot nyom, cserébe meglehetősen anyaghiányos érzést kelt. Az illesztések elsőrangúak, de a fedél és a billentyűzet is erősen rugózik, a zsanér pedig annyira lazán jár, hogy bízunk benne, csak a mi előszériás tesztgépünkre jellemző ez, mert egy prémium géphez és a többi részlethez ez nem igazán méltó.

Termék megnevezése Fujitsu Lifebook U772
Processzor Intel Core i5-3427U 1,80/2,80 GHz
Lapkakészlet Intel UM77
Memória 4 GB DDR3-1600
Kijelző 14"-os, 1366x768 pixeles TN+film panel
LED háttérvilágítással, matt felülettel
Grafika Intel HD Graphics 4000 – integrált
Hang nyolccsatornás Realtek ALC269
Merevlemez 2,5"-os Micron 128 GB SSD – SATA 3.0
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel IEEE 802.11b/g/n, Intel Ethernet, Bluetooth 4.0
Interfész - 2 db USB 3.0,
- 1 db USB 2.0,
- HDMI monitorkimenet,
- Ethernet (átalakítóval),
- audio ki- és bemenetek
Extrák webkamera, kártyaolvasó, dokkolhatóság, TPM
Akkumulátor 4 cellás – 45 Wh
Méret 327 x 226 x 16 mm
Tömeg 1,5 kg
Operációs rendszer Windows 7 Professional 64 bit
Gyártó honlapja www.fujitsu.hu
Fogyasztói ár kb. 380 000 forint
Garancia 3 év

Bizony, a Fujitsu Lifebook U772 még az Ultrabookok között sem lesz olcsó. Egyelőre még folyik a beárazása, de az alapmodellnél is 350 000 forint körüli árral lehet számolni a július eleji rajtkor. Processzorból egyelőre két i5-ös (i5-3317U és i5-3427U), illetve i7-3667U várható, lesz 128 és 256 GB-os SSD-s, illetve hibrid adattáras (32 GB SSD és 500 GB HDD) megoldás. Érdekes extra lesz a mobilnetes modul, mert a Lifebook U772 lehet az első 4G LTE modemes Ultrabook, de emellett kapni majd sima 3G modemmel és nélküle is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.