Hirdetés

Új Samsung Series 9 notebook: tökéletesre reszelve

Az új Samsung Series 9 notebook

Az előző és egyben első Samsung Series 9 notebook az Ultrabookok hajnalán lépett színre, és annak ellenére is előszeretettel hasonlították az Apple MacBook Airhez, hogy hivatalosan nem rendelkezett Ultrabook minősítéssel – amivel kifejezetten az említett Apple gépnek akart konkurenciát állítani az Intel. Azóta rengeteg idő telt el, de egy kis hiba csúszhatott a marketinggépezetbe, ugyanis lényegében sokaknak ma sem egészen tiszta, hogy egy notebook mitől lesz Ultrabook, így ez a kifejezés ma már szinonimája az ultravékony, ultrakönnyű hordozható notebookoknak.

Érdekes módon a második generációs "kilencessel" kapcsolatban sem igazán használja a Samsung az Ultrabook kifejezést, inkább a régóta létező "vékony és könnyű" (Thin and light) vagy ultrahordozható kategóriába sorolja a második generációs Series 9 notebookot is. Pedig rendelkezik hivatalos Ultrabook minősítéssel, sőt az NP900X3C kódjelű Series 9 az igazi Ultrabookok mintapéldája lehetne, hiszen a 13,3"-es notebook alig 1,16 kg-ot nyom a mérlegen, és vastagsága is mindössze 12,6 milliméter – a legvastagabb pontján mérve. Ezek egyértelműen impresszív adatok, hiszen kategóriájában (13,3") a felsorolt paraméterek kiugróan jónak számítanak. Megemlítendő, hogy a Series 9-nek létezik egy 15"-es változata is, szintén nagyon meggyőző technikai paraméterekkel, de ez idehaza nem lesz kapható.

Visszatérve az aktuális tesztalanyra, a vékony és könnyű felépítéshez nem használtak olyan egzotikus anyagokat, mint például a szénszálas műanyag, hanem a jól ismert magnéziumot és alumíniumot vették elő a mérnökök, mindenféle szálcsiszolásos trükk nélkül. A második generáció minden tekintetben teljesen letisztult, nincsenek kiugró élek, süllyesztett oldalfal, de még lenyitható portok sem. Mégis sikerült az egyhangúságot elűzni, köszönhetően az éleken körbefutó, változó szélességű krómcsíknak, a halvány lilás-kékes színvilágnak, illetve a lekerekített és szögletes vonalak megfelelő alkalmazásának. A legfontosabb talán mégis az, hogy az új verzión mindenhol kerülték a fényes műanyagok használatát, ami egyáltalán nem is illene ebbe a komoly összképbe. Jól látható, hogy a Samsung dizájnerei éjt nappallá téve dolgoztak az ideális formaterven és a megfelelő anyagok kiválasztásán. E kettő párosítása szubjektív véleményünk szerint nagyon gusztusosra sikerült.

A vékony felépítés természetesen kompromisszumokkal jár, ami elsősorban a csatlakozók számában jelentkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy oldalanként csak 1-1 USB-t kapunk (ebből az egyik 2.0-s, a másik 3.0-s), HDMI-ből csak mini verziót kapunk, az analóg kijelzőkimenet és a Gigabit Ethernet RJ-45 portja csak átalakítóval érhető el (dobozban mellékelve) és közös 3,5 mm-es jack dugót kapott a hang ki- és bemenet. Nem maradt el a kártyaolvasó sem, mely már-már a gép aljára került, de szerencsére közel a gép széléhez, így a kártyák behelyezéséhez és eltávolításához nem kell túl sokat bűvészkedni. Fontos változás, hogy a rugós csapóajtó mögötti egység az előddel ellentétben normál méretű SD kártyákat fogad. A töltő csatlakozója sem kompatibilis a Samsung notebookok csatlakozójával, helyette egy kisebb változat került a gépre, sőt a töltőt is kilapították a hordozhatóság érdekében.

Elöl semmi extrát nem találunk a könnyebb fedélnyitást elősegítő bevágáson kívül, míg hátul a hűtés dupla szellőzőrácsát láthatjuk. Megfordítva a notebookot láthatjuk, hol helyezkedik el a két hangszóró, valamint láthatóvá válik az említett kártyaolvasó ajtaja, továbbá egy pár kisméretű szellőzőrács, ami a hűtőlevegő beszívására szolgál. Az alsó fedélt csavarokkal rögzítették, így eltávolítása nem okoz nagy fejtörést, ha az akkumulátor vagy SSD cseréje válik szükségessé. A memória foglalat híján nem bővíthető: az alaplapra forrasztva érkeznek a helyspórolás érdekében.

Kinyitva a fedelet nem kell csalódnunk: méretes és színre fújt csuklótámasz, touchpad krómkeretbe foglalva, félfényes szigetes billentyűzet (háttérvilágítással!), matt és keskeny káva, benne szintén matt kijelzőpanel, tetejében 1,3 megapixeles HD webkamera fogad.

Összességében véve az új Series 9 külseje rendkívül elegáns benyomást kelt, amiben keveredik a komolyság és egy kis játékosság. Az anyagválasztás elsőrangú, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy jó érzés hozzányúlni, hanem az ujjlenyomatokkal sem köt szoros barátságot. Ezenfelül azt is muszáj megemlíteni, hogy a vékony felépítés és a kis tömeg ellenére az NP900X3C nem nyeklik-nyaklik, hanem kifejezetten jól bírja a hajtogatást.

Az egyetlen apró negatívum a zsanérral kapcsolatos, ami 90 fokos nyitásig masszívan tartja a fedelet, de a holtponton átbillenve érezhetően kifogy az erőből, és rázkódásra könnyen hátrabicsaklik. E tekintetben még szerencsésnek is mondható, hogy a kijelző nem nyitható 180 fokban, ami egyébként szintén kisebb negatívumnak számít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés