Hirdetés

Csapásmérő erő lett a Sony OLED tévéje!

Kipróbáltuk az egyedi dizájnnal bíró, bombasztikus, 4K HDR Sony A1 55 hüvelykes OLED televíziót.

Sony A1

A Sony és az OLED tévék súlyos konfliktusokkal, illetve dicsőséges pillanatokkal teli viszonya hosszú évekre nyúlik vissza. A vállalat még 2008-ban mindenki mást megelőzve dobta piacra első OLED televízióját, a 11 hüvelykes XEL-1-et, mely a maga idejében technológiai bravúrnak számított, azonban magas ára és kis mérete miatt mégsem váltotta meg a világot az egyre ellenállhatatlanabbá váló LCD és plazma tévék viharában. A vállalat emiatt 2010 környékén kivonta a forgalomból. 2013-ban újból nekidurálták magukat, és a Panasonic-kal közösen kezdtek fejleszteni egy nagyméretű OLED megjelenítőt, azonban ez a termék a boltokig sem jutott el a biztató kezdet után, hiszen a projektet lefújták.

Sony A1 - Sony KD-55A1
Sony A1 - Sony KD-55A1 [+]

Tavaly év végén kezdtek szállingózni a pletykák arról, hogy a vállalat váratlanul visszatérhet az OLED tévék piacára, de ez első hallásra nem tűnt túl reálisnak. A konszern ugyanis egy olyan egyedülálló LED háttérvilágítási eljárással lépett színre 2016 elején, amelyről azt állították, hogy a kép minőségét tekintve képes lefőzni az OLED-eket. Végül mégis igaznak bizonyultak a híresztelések, a Sony 2017 januárjában Las Vegasban be is mutatta új OLED televízióját, az egyedülálló hangrendszerrel is ellátott A1-et, amely azóta már Magyarországra is eljutott, és nálunk is kikötött belőle egy 55 hüvelykes példány, a KD-55A1.

Hirdetés

Páratlan külső

Ha arról van szó, a Sony kész bátran kísérletezni a dizájn terén, ezt az elmúlt években már több tévével bebizonyították, elég csak HX950-re, a Monolithic koncepcióra, vagy a látványos hangszórókkal operáló X9000A-ra gondolni. A mérnökök az A1 esetében is odatették magukat, és sikerült egy tényleg páratlan külsejű tévével előrukkolniuk, bármilyen hihetetlenül is hangozzék ez így 2017-ben.


[+]

A készülék hagyományos értelemben vett talppal nem rendelkezik, ugyanis a hátulján elhelyezett, kihajtható támasz tölti be ezt a szerepet, erre dől rá enyhén a készülék. Ennek következtében a néző csak egy nagy képernyőt lát maga előtt, úgy, mint ami a falra lenne fellógatva, akkor is, ha az csak egy asztalon vagy szekrényen pihen. Értelemszerűen, ha valaki a falra akasztaná, akkor ezt a támasztékot elég behajtani, és így máris jóval kevesebb helyet foglal.


[+]

A be- és kimenetek, illetve tunerek is ebben a támaszban kaptak helyet, amivel csak az a baj, hogy emiatt borzasztóan körülményesen érhetők el. Konkrétan be kell mászni a tévé mögé, ha bele akarunk dugni valamit. Az alsó részre a négy HDMI 2.0 mellett került egy-egy USB 3.0, USB 2.0, kompozit (adapterrel), Ethernet, 3,5 mm analóg és digitális optikai audiocsatlakozó. Az oldalára pakoltak továbbá egy viszonylag könnyebben, de azért nem igazán kényelmesen elérhető USB 2.0 portot, és a fizetős digitális tévéadásokhoz elengedhetetlenül szükséges CI+ olvasót.


[+]

Főbb paraméterek
Sony KD-55A1
Panel 4K HDR OLED (LG)
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra HD (3840x2160)
Maximális kontrasztarány Végtelen
Maximális fényerő 602 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Animáció, Automata, Cinema Home, Cinema Pro, Egyéni, Élénk, Fotó Egyéni, Fotó Élénk, Fotó Normál, Grafika, Játék, Normál, Sport
Hangbeállítások Zene, Mozi, Sport, Beszéd
Hangrendszer 50 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S/S2
Interfész 4 db HDMI 2.0 (egy ARC-támogatású), 2 db USB 2.0, USB 3.0, analóg audió, optikai digitális audió, komponens, Ethernet, CI+ slot
Extrák Android okostévérendszer, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, Miracast, eltárolt háttérképek, HDR-kompatibilitás, virtuális térhatású hangzás, Acoustic Surface hangrendszer, OLED kijelző, 4K felbontás, Wi-Fi, Bluetooth, hangalapú keresés, böngésző
Teljesítményfelvétel 136 watt (Normál mód), készenléti üzemmódban: 0,46 watt
Méret 122,8 x 71,1 x 8,6 cm (állvánnyal 33,9) cm
Tömeg 25 (talppal 28,8) kg
Gyártó honlapja www.sony.hu
Termék honlapja Sony KD-55A1
Fogyasztói ár kb. 880 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Hirdetés