Digitális tv tunerek fajtái: DVB-T, DVB-C, DVB-S2

A digitálisan továbbított televíziós adások vételére csak azok az eszközök alkalmasak, amelyek rendelkeznek az ilyen formában érkező jelek fogadására alkalmas feldolgozó egységekkel, azaz tunerekkel. Azonban ezeknek is több fajtája létezik, és előfordulhat, hogy egy eszközbe nem is építik be az összes típust, tehát a vásárlás előtt érdemes erről alaposan tájékozódni!

DVB-T, DVB-C és DVB-S2 tunerrel is ellátott tv
DVB-T, DVB-C és DVB-S2 tunerrel is ellátott tv

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial): A digitális földfelszíni adások vételére alkalmas tuner. Azaz tehát aki a bel- vagy kültéri antennákkal szeretné befogni a jeleket, annak erre van szüksége. A modern televíziók szinte mindegyikébe beépítették ezeket, tehát ilyenkor csak a tévébe kell bedugni az antenna csatlakozóját, és ideális esetben hangolás után már nézhető a szabadon fogható digitális adás.

Léteznek olyan külső eszközök, így a set top box-ok vagy az asztali médialejátszók egy kis hányada, amelyek rendelkeznek ilyen típusú vevőegységgel. Tehát ezek segítségével akkor sem kell lemondani a digitális tévéműsorról, ha a megjelenítő eszközből hiányzik a tuner. Ebben az esetben e külső eszközökhöz kell csatlakoztatni az antennát, majd egy Scart vagy HDMI kábelen keresztül eljuttatni a már feldolgozott képi- és hangjeleket a televízióhoz vagy projektorhoz.

Fontos elemei a digitális tévézésnek a különféle előfizetői kártyák, amelyekkel a kódolt, fizetős csatornák is nézhetővé válnak. Ezeket használhatjuk olyan beltéri egységekkel (set top boxokkal), amelyekben megtalálható az adott típusú előfizetői kártyák fogadására alkalmas olvasó, vagy ha a tévébe épített tunert akarjuk használni, akkor a tévékészülék CI Slotjába behelyezhető, szolgáltató által rendelkezésre bocsátott kártyaolvasók és hozzájuk tartozó előfizetői kártyák használatával nyílik erre lehetőség.

Set top box
Set top box

DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable): A digitális kábeles adások vételére alkalmas tuner. A tartalomszolgáltatóktól érkező kábelt kell ehhez közvetlenül csatlakoztatni. Akárcsak a DVB-T esetében, ha a tévé rendelkezik saját DVB-C tunerrel, akkor ez esetben nincs szükség külön médiabox bevetésére, ám ez esetben is (többnyire) a szolgáltatótól beszerezhető CI slotba helyezhető megoldások közül kell válogatni, hogy a kódolt adásokat is foghassuk.

DVB-S2 (Digital Video Broadcasting - Satellite Second Generation): A műholdról sugárzott jelek vételére alkalmas tuner. Értelemszerűen egy speciális, műholdak irányába állított antenna szükséges a használatához, a működése ezen kívül teljesen megegyezik a DVB-T esetében már ismertetett módszerrel.

Hirdetés