2019. január 22., kedd

Corsair K95 RGB Platinum billentyűzet: mechanikus maximalista

A K95 RGB átdolgozott kiadása kisebb lett, de ötletes apróságokkal dobták fel.

A kevesebb néha több

A Corsair továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a neve szóba kerüljön, ha gamer perifériákról, különösképpen mechanikus billentyűzetről van szó. Sőt arról is gondoskodnak, hogy termékeik a csúcskategóriában ne merüljenek hamar feledésbe. Legalábbis a K95 esetében ez mindenképpen tetten érhető, hiszen az első K95-öt követte a K95 RGB, most pedig a K95 RGB Platinum, ez az időszak pedig (a bejelentések idejét nézve) két és fél évet ölel fel. Ráadásul közeledik a 2017-es Computex, ami már a harmadik születésnapja lesz a K95 sorozatnak. A vállalat tehát ügyesen navigál, és akkor is tud újat mutatni, ha csak egy olyan ráncfelvarrásról van szó, mint a most bemutatásra kerülő modell esetében, amiről természetesen most sem hiányzik minden gamer billentyűzet legfőbb attrakciója, a gombonkénti RGB világítás, illetve a cserélhető gombok.


[+]

Ráncfelvarrás alatt nem kell nagy dolgokra gondolni, csak pár apró finomításra, de ezek összességében elegendőek ahhoz, hogy érdemes legyen újból foglalkozni velük. Az egyik és talán legfontosabb változtatás a K95 RGB Platinum esetében, hogy a szokásos Cherry MX Red mechanika helyett Cherry MX RGB Brown és RGB Speed opciót kapunk, az utóbbival szerelt példányt kaptuk tesztelésre. Ez bizonyára mindenki számára ismerős, aki ismerik a Cherry mikrokapcsolók kínálatát, illetve azoknak is, akik korábban olvasták a gyártó K70 RGB Rapidfire billentyűzetéről szóló tesztünket egy évvel ezelőtt. Aki mégsem figyelt volna, akkor röviden összefoglalva: a Speed 2 milliméter helyett 1,2 milliméter nyomásút után, vagyis hamarabb kapcsol, ami gyorsabb reakcióidőt eredményez – ez főként játékok esetében jöhet jól. A teljes gombút is rövidebb egy picivel (4 helyett 3,4 milliméter), viszont a lenyomáshoz szükséges 30 és a kapcsoláshoz szükséges 45 grammos erő, illetve a lineáris mozgás megegyezik a Cherry MX Reddel, de a rövidebb út miatt a gomb kicsit keményebbnek érződik. Természetesen a Speed is mentes a klikkelő hangtól, viszont értelemszerűen nem olyan halk, mint a Silent kapcsolók.


[+]

A másik fontos változás a klaviatúrán, hogy 18 helyett mindössze hat darab gyorsgomb került a bal oldalra, ezáltal a billentyűzet keskenyebb lett, 502 helyett 465 milliméter, és tömege is csökkent nagyjából 70-75 grammal. Több dizájnbeli változás is tetten érhető, ezek közül az egyik, hogy a felső részen a műanyagból készülő alsó részen kábelek elvezetésére használható csatornákat alakítottak ki. A felső rész továbbra is szálcsiszolt alumínium.


[+]

Szintén a dizájnt érinti, hogy a felső sorban a kör alakú gombokat négyszögletű váltotta fel, a multimédiás vezérlőgombokat jobban kiemelték, a különösen minőséginek mondható alumínium hangerőszabályzó pedig picit szélesebb lett és kicsit beljebb hozták.


[+]

Szintén friss, hogy a a K70 RGB Rapidfire-höz hasonlóan a hátoldalra felkerült egy USB 3.0-s port, ami pass-thru (átmenő) port, azaz bármit csatlakoztathatunk hozzá. A K95 RGB esetében elegendő volt egy USB csatlakozót használni, amennyiben a PC USB 3.0-s portjához kapcsoltuk a billentyűzetet, a K95 RGB Platinum esetében viszont verziótól függetlenül mindkettőre szükség van, ha az USB-t is szeretnénk használni – ha nem, akkor továbbra is elegendő egy USB 3.0 portra kötni a klaviatúra jelzésű USB csatlakozót.


[+]

A csuklótámasz fontos pontja a K95 RGB Platinumnak, már amennyiben van rá igény, ugyanis továbbra is le- és felszerelhető, ahogy azt a felhasználó igényei megkívánják. Ugyanakkor ezúttal a csuklótámasz gumiborítása mágnesen rögzül és kétoldalas: egyik oldala puhább, simám, a másik fele keményebb, érdesebb, ezáltal még kevésbé csúszós.


[+]

Ami a kialakítást illeti, alapból a felhasználó felé lejt a billentyűzet, de nem hiányoznak a kihajtható lábak, melyekkel kicsit megemelhetjük a hátoldalát, ezzel még nagyobb lejtést adva neki, de ez szinte kötelező alapfunkció, újdonságnak nem mondanánk. A K95 RGB Platinummal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy minden változtatás ellenére továbbra is igen masszív konstrukció maradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.