Hirdetés

Corsair iCUE Elite LCD vízhűtés: mindent bele

A kompakt vizes rendszerek csúcskategóriájának tagjaként még egy kerek LCD kijelzőt is kínál a Corsair méregdrága AiO-ja.

Bevezetés, külső

Használtautós hirdetésekben szokott néha előfordulni a full-full kifejezés, mely arra utal, hogy az adott jármű minden elképzelhető extrával fel van szerelve – ezért magasabb az ára, mint a hasonló gépkocsiknak. Ilyen full-full változatnak tekinthető a Corsair iCUE Elite LCD Display vízhűtéssorozat is, mely a tavaly ősszel megjelent Capellix család továbbfejlesztése. Ez a fejlesztés elsősorban a névben is megbúvó LCD kijelző megjelenését jelenti – ami egyébként kiegészítőként a Capellixhez is megvásárolható.

Hirdetés

Az iCUE Elite LCD Display sorozat három tagból áll, ezek sorrendben 240, 360, illetve 420 mm-es radiátorral, illetve ezen méretekhez passzoló ventilátorokkal érkeznek. Tesztünkben a középső, három darab 12 cm-es légkavarót használó példányt vizsgáljuk meg.

Dizájn

Alapjait tekintve a Corsair iCUE Elite LCD Display széria is „csak” egy kompakt vízhűtés, tehát két fő egységből áll: az egyik a jelen esetben 360 mm-es, fekete radiátor, mely 380 mm-es, szövetborítású csövekkel kapcsolódik a másik egységhez, a mikrocsatornás kialakítású, pumpával egybeépített hűtőtalphoz.


[+]

A talphoz egy külön csatlakozóval kötődik az LCD kijelzőt is magába foglaló felső egység. A hűtőtalp alja szépen megmunkált és kellően sík, ahogy az el is várható egy ilyen kategóriájú termék esetében. Mínusz pontot érdemel azonban, hogy hűtőpasztából csak a gyárilag a talpra felkent mennyiséget kapjuk, egy processzorcsere esetén tehát kénytelenek leszünk magunk gondoskodni az újabb adagról. Kár, hogy ennyi extra nem fért bele az árba.

[+]

A csomag tartalma egy Commander Core vezérlőegység is, mely az egész rendszert összefogja, és kommunikál a pumpával, a ventilátorokkal, a kijelzővel és a számítógéppel is. Ez a vezérlő egyébként hat ventilátort tud kezelni, tehát a gépház teljes szellőzését irányításunk alá vonhatjuk vele. Ez persze akkor működik tökéletesen, ha a Corsair iCUE-kompatibilis ventilátorait használjuk.


[+]

Mondanunk sem kell, hogy az iCUE Elite LCD Display hűtés ilyen légkavarókat használ, mégpedig a H150i változat esetében három darab iCUE ML120 RGB Elite névre hallgató egységet. Ezek hétlapátos kerekekkel, ezek kivilágításához pedig egységenként nyolc darab ARGB LED-del rendelkeznek. A PWM alapú vezérlés magától értetődik, névleges fordulatszámuk 450 és 2000 rpm között változhat, a csendes és kitartó működésről pedig a MagLev csapágyazás gondoskodik.


[+]

Az egész rendszer összesége kapcsán megjegyeznénk, hogy a rengeteg alkotóelem kommunikációjához igen komoly kábelezés is tartozik, ami alaposan feladhatja a leckét annak, aki szellős, vezetékmentes házbelsőt szeretne építeni. Először is, a Commander Core egy SATA tápcsatlakozást és egy belső USB 3.0/2.0 konnektort igényel magának, ami rögtön két kábelt jelent. A pumpa/hűtőblokk/kijelző egy további belső USB csatlakozót foglal el (ha nem szeretnénk ennyi előlapi USB portról lemondani, használhatjuk a Corsair által mellékelt Y kábelt is), de az alaplapi CPU-hűtő kivezetéssel is kommunikál egy vékony vezeték segítségével, hogy a BIOS/UEFI ne reklamáljon a processzorhűtő hiánya miatt. Ugyanakkor egy vastagabb kábelkorbáccsal össze kell kötnünk a Commander Core-ral is. A ventilátorok esetében pedig darabonként két-két kábelt kell elvezetnünk szintén a központi vezérlő felé, jelen esetben tehát ez hat darab vékonyabb vezetéket jelent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés