Hirdetés

Core i7-5960X, a nyolcmagos Haswell-E

Hirdetés

Az új platform alapjai: LGA2011-v3 + X99

A Haswell-E által hozott újításokhoz (pl. DDR4) már elengedhetetlen volt egy módosított foglalat, és ezzel együtt a lapkakészlet cseréje is. Előbbi a kissé furcsa, LGA2011-v3 elnevezést kapta, míg az X99 két ugrást sejtet az előd X79-hez képest.


[+]

Ennek ellenére az X99 PCH által nyújtott szolgáltatások inkább hasonlítanak a Z87/Z97 lapkakészletek funkcióihoz. A legnagyobb különbség a SATA portok számában rejlik, ami az X99 esetében összesen 10 darabra rúg. Bár a fenti diagramon nincs feltüntetve, de utóbbiak mellett a SATA Express, illetve az M.2 támogatása is megoldható, bár ezek nem igényelnek különösebb extrát néhány PCI Express sávon, illetve UEFI támogatáson felül. A processzor legfeljebb 40 PCIe sávjának kiosztása többféle módon konfigurálható, így bizonyos alaplapok esetében akár az 5x8 kiosztás is megoldható. A CrossFire és az SLI támogatása természetesen most sem maradt ki.

A foglalat ránézésre ugyan nem sokat változott, de a kiosztásokat és kivezetéseket módosította az Intel, amire elsősorban a DDR4-támogatás miatt volt szükség. Ezzel együtt talán célszerű lett volna még további három érintkezőt hozzáadni a 2011 darabhoz, így LGA2011-v3 helyett akár LGA2014 névre is keresztelhették volna a foglalatot.


Az LGA2011-v3 foglalat [+]

Az érintkezők nagy része a négycsatornás memóriavezérlés miatt szükséges, ugyanis minden egyes csatorna kicsivel több. mint 100 kivezetést kíván meg. Ezen felül még ott van a 40 PCIe sáv, mely szintén nem kevés, a tortára a habot pedig a QPI linkek teszik fel, bár ahogy említettük, ezek csak több processzoros konfiguráció esetében aktívak. Ennek ismeretében nem is csoda, hogy az ilyen foglalattal szerelt alaplapokhoz legalább 8 rétegű nyák szükséges, amely igencsak megdobja ezen termékek előállítási költségét.


Haswell-E - Ivy Bridge-E hátulról [+]

A processzor felőli érintkezőknél semmi különöset nem figyelhetünk meg. A szokásos SMD szekció középen helyezkedik el, ahogy azt a korábbi Intel megoldásoknál már megszokhattuk.


[+]

Tesztjeinket ASUS X99-Deluxe alaplapban végeztük, melynek alapvető felépítése meglehetősen hasonlít X79-es elődjeire, ugyanakkor közelebbről szemlélve jó néhány kisebb-nagyobb változást kiszúrhatunk.


[+]

Az alaplapok gyártói már jó néhány furcsa, érdekes, egyedi megoldással rukkoltak elő az évek során, de a gyári foglalathoz eddig még nem nyúltak. Az ASUS viszont most gondolt egy merészet, és elsősorban a kemény tuningosok kedvéért finomított az LGA2011-v3 foglalaton, hogy több száz wattos terhelés esetében is stabilan szolgáltassa a processzor működéséhez szükséges, általunk beállított feszültséget.


[+]

A DDR4-es memóriáról eddig nem sok szó esett, bár itt óriási innovációról vagy áttörésről nem beszélhetünk, inkább csak a szokásos evolúcióról van szó. Az új memóriákkal, illetve az X99-es alaplapokkal részletesebben későbbi anyagainkban foglalkozunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés