Canon EOS 6D – beugró a Full Frame világába

Filmfelvétel és értékelés

Mint szinte az összes újabb Canon EOS váz, a 6D is fejlett videós tudással rendelkezik. Mozgóképeink felbontása legfeljebb 1920x1080 pixel lehet, a képsebesség ennél a képméretnél pedig 25 vagy 24 fps. Választható az ALL-I alacsony tömörítés (könnyű szerkeszthetőség, de nagy tárigény – az összes képkocka különállóan lesz tömörítve) mellett az interframe (IPB – egy megadott mennyiségű képkockából alkot csoportot és azt tömöríti egybe, ezért is nehézkesebb a szerkesztése az ilyen fájloknak) is. Aki beéri a HD mérettel (1280x720), az 50 kép/mp sebességű videókat vehet fel IPB vagy ALL-I alapokon. A legkisebb felbontás 640x480 @ 25 fps IPB metodikával.

Érdekes, hogy vagy csak teljesen manuális, vagy csak programautomatika módban lehetséges a filmfelvétel, tehát nincs rekesz- vagy záridő-prioritás. Az érzékenységi tartomány is le van korlátozva ISO 100-25 600 közé, azaz se ISO 50, se ISO 51 200, 102 400 nem áll rendelkezésünkre mozgóképfelvételnél. A 6D jello-hajlama elviselhető mértékű (lásd majd mintánkat), azonban az 5D Mark III-nál (és még az 5D Mark II-nél is) nagyobb mértékű a moiré, és az általános képminőség sem olyan pazar, mint amire számítottunk. Bár külső mikrofon csatlakoztatható a 6D-hez, a füles aljzatát már lehagyták a marketingesek mérnökök. A hangfelvétel lehet tiltott, automatikus, illetve kézi – utóbbinál mi magunk adhatjuk meg a felvétel hangerejét (a mikrofon érzékenysége 63 lépésben állítható). Ezen felül a szélzaj szűrése és az általános zajok csillapítása is engedélyezhető, de ezeket a tételeket már nem lehet paraméterezni. Videózás közben a hangerő nem állítható.

Mintavideóink két részből állnak: az egyik az EOS 6D zajszintjét mutatja ISO 1600-25 600 között, a másik pedig a jello-hatást (a szenzorkiolvasási sebesség ingadozása miatt inog a kép) és az általános képminőséget tárja elénk. ISO 1600, ISO 3200, ISO 6400, ISO 12800, ISO 25600, videó1, videó2.

Hirdetés

Értékelés

A Canon EOS 6D annak ellenére, hogy a marketingosztály mindent megtett lebutítása érdekében, nagyon frankó kis masina lett. Állóképminősége pazar, s ez volt az első olyan Canon dSLR, ahol a készülék saját JPEG motorja is kellemes képminőséget produkál. Sávosodást (banding) nem láttunk, pedig mindent megtettünk annak érdekében, hogy előidézzük. Egészen ISO 25 600-ig nagyon jó minőséget kap a fotós, de SOS helyzetekben még egy FÉ-vel feljebb is mehetünk. A legnagyobb, 102 400 érték már egy kicsit sok a jóból, az ISO 50 pedig nem tesz jót az amúgy is kicsit lapos dinamikagörbének (főleg a csúcsfények égnek ki hamar).

Videózni is jól lehet a 6D-vel, de általános képminőségével nem voltunk annyira megelégedve, mint az 5D Mark III esetében, ráadásul ez a szenzor hajlamosabb a moiréra, így az egyenmintás felületeken hamis színfoltok fognak megjelenni. Kár, hogy lemaradt a fejhallgató kimenete, kár, hogy csak P vagy M módban lehet videózni és kár, hogy nem lehet használni filmfelvételnél a kiterjesztett érzékenységet.

Az EOS 6D fogása nagyon jó, a kezelőfelület kialakítása is kézre álló. Azonban akik egy 5D Mark II vagy Mark III mellé veszik másodgépnek, azok majd valószínűleg szitkozódni fognak, mivel a gombok elrendezése teljesen eltér. Apropó gombok: ezek kissé radírgumiszerűek, nincs az a határozott „na, ezt megnyomtam” érzés nyomkodásuk közben. A baklövések között mindenképp említést érdemel még az 1/4000 mp-es záridőkorlát, ám a hibák mellett olyan sok a pozitívum, hogy nem kérdés az ajánlott minősítés.

Termék megnevezése Canon EOS 6D
Jellemzés A Canon új belépőkategóriás, full frame szenzoros dSLR váza.
Pro + Magyar menürendszer,
+ magyar útmutató (info gombbal előhívható és lapozható),
+ nagyon szép állóképminőség JPEG és RAW esetén egyaránt,
+ manuális videofelvétel,
+ mikrofonbemenet,
+ ALL-I tömörítési mód mozgóképekhez
+ gépen belüli RAW hívás,
+ saját almenübe rakhatjuk kedvenc szolgáltatásainkat,
+ gyors és flott működés,
+ HDR funkció,
+ többszörös expozíció,
+ nagyon jó építési minőség
+ jó ergonómiai kialakítás,
+ beépített WiFi,
+ beépített GPS.
Kontra - Zajszűrés eléggé összemossa a képet,
- legrövidebb záridő csak 1/4000 mp,
- nincs rekesz- és záridő-prioritásos videofelvétel,
- 5D Mark III-tól teljesen eltérő gombkiosztás,
- moiréra hajlamos mozgókép,
- a WiFi és a GPS falja az akkut,
- felvétel közben nem lehet állítani a hangerőt,
- drága.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Canon EOS 6D fényképezőgép

MLaca

A Canon EOS 6D fényképezőgépet és a Canon EF 24-70 mm F4L IS USM objektívet a Canon Hungária Kft.-től kaptuk tesztelésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés