Canon EOS 6D – beugró a Full Frame világába

Hirdetés

Működés I.

A Canon EOS 6D-t a gyártó teletömte olyan funkciókkal és szolgáltatásokkal, amelyek az EOS 5D Mark III-ben is megtalálhatóak. Ilyen például a többszörös expozíció, a HDR mód, az M és az S RAW fájlok használata – az esetenként valamelyest lebutított „ötdés” funkciók mellett azonban akadnak olyan új szolgáltatások, amelyek a nagytestvérből hiányoznak. Ilyen például a vezeték nélküli kommunikációs egység és a beépített GPS modul, illetve az egyszerűbb (csupán 11 mezős) AF-rendszer, amely azonban már -3 FÉ-ről használható a középső érzékelővel, a kreatív automata és a sémaválasztó mód, vagy a videó pillanatkép mód.

A HDR, avagy nagy dinamikatartományú mód csak JPEG használata esetén működik (JPEG+RAW-nál sem aktiválható a menüben). A készülék három képet rögzít, melyek expozíciós eltolása lehet automatikus, +/-1, +/-2, vagy +/-3 FÉ. Engedhetjük az automata illesztést, ilyenkor a 6D maga illeszti egymásra az egyes felvételeket (többnyire egész jól csinálja). A HDR mód használata kiterjedhet az összes felvételre vagy csak egyetlen egyre.

A többszörös expozíció lehet additív vagy átlagoló jellegű, és legfeljebb kilenc felvételből állhat (az expozíciók során a gép visszaszámol az előre beállított felvételszámtól nulláig). A beállítások vagy egy, vagy az összes készített képre vonatkozhatnak (lásd HDR mód), és a szolgáltatás RAW fájlok használata esetén is igénybe vehető.

A fenti felvételek közül a bal oldali a többszörös expozíció átlagoló módjában készült ISO 102 400-as érzékenységgel – ehhez képest a jobb oldali fotó hagyományos, egyszeri expozícióval jött létre. Úgy véljük, a látottak alapján egyértelmű a többszörös felvétel átlagoló előnye és bevetési területe. Az expozíciókat a fényképező külön nem menti el, csak a végleges fájlt – ráadásul a RAW állományokat is összeadja és a végleges CR2 fájl is ugyanolyan zajmentes lesz, mint a JPEG.

A beállítások között bóklászva arra lettünk figyelmesek, hogy az automatikus érzékenységállítás csak ISO 100-25 600 között állítható. Ezen felül lehetőségünk van még arra is, hogy a minimális záridőt 1/250 és 1 mp között manuálisra vagy automatikusra állítsuk. Az EOS 6D-ben is elérhető az automatikus megvilágítás-optimalizálás (csúcsfények egyengetése), a csúcsfény árnyalat elsőbbség funkció, az objektívtorzítás korrekciója (periferikus világítás és színtorzítás) és a tükör felcsapása.

A képstílusok között találjuk a normált, a portrét, a tájképet, a semlegest, az élethűt, az egyszínűt, de lehet akár három saját beállításunk, vagy rábízhatjuk a választást a fényképezőre is az automatikus érték beállításával. Minden egyes képstílus szerkeszthető, így saját ízlés szerint paraméterezhetjük a képélességet, a kontrasztot, a színtelítettséget és a színtónust.

A zajszűrésnél lehetőség van arra, hogy a hosszú expozíciós szűrést ki/be vagy automata módra állítsuk. A magas ISO értékek melletti zajszűrés lehet tiltva, enyhe, normál és erős mértékű. Amennyiben szükségünk lenne segédrácsok megjelenítésére (csak élőképes módban), akkor választhatunk 3 x 3, 6 x 4 vagy 3 x 3 + átló közül. Felvételeink képaránya lehet 3:2 (alapértelmezett), 4:3, 16:9, vagy 1:1.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés