Canon EOS 5D Mark III – harmadikra a csúcson

Ergonómia, külső I.

Az első hivatalos termékfotókon még nem is látszott, a sajtótájékoztatón első kézbevételkor pedig nem nagyon érződött, mennyi minden változott az EOS 5D Mark III vázon elődjéhez képest. Amint azonban végre nyugodt körülmények között sikerült szemügyre venni a fényképezőt, máris jött a felismerés: ez bizony sokat komolyodott, már-már szintet lépett a Mark II-höz képest. Külsőre, ha kissé hunyorogva nézzük egymás mellett a két ötöst, nagy a hasonlóság, de közben mégsem. A Mark III dundibb, kerekebb lett; formavilágában visszaköszönnek az EOS 7D és az új 1Dx vonalai.

Amint kézbe vesszük a vázat, feltűnik, hogy a markolata mélyebb és vaskosabb lett, ami valamivel kényelmesebb és biztosabb fogást tesz lehetővé. A mélységélesség-ellenőrző gomb átköltözött a bajonett bal oldaláról a másik oldalra, és jóval nagyobb felületű lett. A memóriakártyák ajtaját is gumírozás fedi – igen, többes számban, ugyanis immár nem csak egy CF-fel, hanem egy SD-vel is etethetjük a masinát. A kártyafoglalat ajtaja rugós lett, ha magunk felé elhúzzuk, magától kinyílik. Az 5D Mark II-nél sem kifogásolhattuk a felépítés minőségét, de a Mark III még egy lapáttal rátett erre, semmiben sem marad el a gyártó csúcskategóriás gépeitől (EOS 1D sorozat).

A hátoldalon is szembetűnő a változás: más lett a gombok el- és kiosztása, megjelent a „rate” (értékelés), a „Q” (gyorsmenü), a „lock” (tárcsa lezárás – az elődmodellnél on/off kapcsoló volt) és a 7D-nél látott kombi kezelőszerv, ami álló- és mozgóképes élőkép közt vált, a kereső mellett jobbra. A kereső maga is megváltozott: egyrészt az 1-es sorozat nagyobb szemkagylója költözött át ide is, másrészt a látott kép is nagyobb lett; az 5D Mark III képfedése immár 100%-os. Nagyobb lett a kijelző és megváltozott a képaránya is (3:2). A nyomógombok felülete szintén nőtt valamelyest, nyomáspontjuk talán egy picivel határozottabbá, jobban érezhetővé vált. A hátsó paraméterező tárcsa viszont érezhetően jobb minőségű lett.

Míg korábban, az 5D Mark II-nél és a 7D-nél még feláras plusz volt a reteszes módválasztó tárcsa, úgy itt már az alapfelszereltség része: a tárcsa csak úgy forgatható el, ha közben nyomva tartjuk a tetején található kis gombot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés