Canon EOS 6D – beugró a Full Frame világába

Működés II.

Nagyon hasznos funkció a fényképezőn belüli RAW hívás. Az átalakítani kívánt kép kiválasztása után lehetőségünk nyílik arra, hogy az expozíciós értéket, a fehéregyensúlyt, a képstílust, az automatikus megvilágítás-optimalizálást, a zajszűrést, a képminőséget, a színteret, a periférikus világítás korrekcióját, a torzításkorrekciót és a színi hibák javítását egyénre szabjuk.

Ebben a fényképezőgép-kategóriában kissé furcsa, hogy sémák is rendelkezésünkre állnak. Az összesen hét (portré, tájkép, közeli, sport, éjszakai portré, kézi éjszakai jelenet, HDR háttérfény-kompenzáció) séma között élőképes módban válogathatunk a Quick menüben. Véleményünk szerint ez egy teljesen fölösleges szolgáltatás, amit inkább belépőkategóriás gépekbe szoktak beépíteni.

Hirdetés

Sokkal hasznosabb funkció a GPS helymeghatározás, amely történhet külső vagy belső modullal egyaránt. A rendszer menüjében engedélyezhető a GPS használata – ekkor hozzáférhetünk például az automatikus időbeállításhoz (automatikus frissítés, tiltás, azonnali beállítás), a pozíciófrissítés időpontjához (ezt a készülék végrehajthatja másodpercenként vagy 5, 10, 15, 30 másodperces, illetve 1, 2 és 5 perces időintervallumokban). Engedélyezhető a GPS naplózás, melynek során a fényképező külön fájlba menti a megtett útvonalat. Ezt később például a Google Earth segítségével visszanézhetjük. A naplóadatokat át lehet másoltatni a memóriakártyára, de törölhetjük is őket, ha nincs rájuk szükség. Tapasztalatunk szerint akkor érdemes csak a GPS használata, ha a zsebünkben legalább egy tartalék akku van még: 20 órás stand by használat során a frissen töltött áramforrásnak körülbelül felét felemésztette a helymeghatározó szolgáltatás engedélyezett státusza.

A GPS lehetne pontosabb is valamivel. Fenti példák teljesen nyílt terepen, szabad ég alatt, tehát jó rálátás mellett készültek. A valós pozíció (piros körrel jelölve) és a gép koordinátái (sárga pin) által sugallt helyzetek között 20-25 méteres eltérés is akadt.

Roppant izgalmas, de szintén nem túl akkukímélő szolgáltatás az EOS 6D vezeték nélküli rendszere, amely a különféle eszközökkel való adatcserét teszi lehetővé. Amint engedélyezzük a menüben a Wi-Fi funkciót, a készülék arra kér, hogy adjunk meg neki egy „becenevet”. Erre a hálózaton belüli azonosítás végett van szükség. Alábbi kisfilmünkben látható a talán legfontosabb kapcsolati mód, amely lehetővé teszi az EOS 6D távhasználatát okostelefonon, illetve táblagépen keresztül. Ehhez először le kell tölteni az „EOS Remote” névre hallgató alkalmazást, amely ingyenes. Próbánk során a Canon gépet egy MyAudio 808DCC, Android 4.0.3 számú operációs rendszert futtató táblagéppel párosítottuk össze.

Miután létrejött a kapcsolat a két készülék között, a táblagépen keresztül úgy vezérelhetjük a 6D-t, mintha magán a fényképezőn, élőképes módban ügyködnénk. Áthelyezhető érintéssel a fókuszmező, élességet lehet állítani, beállíthatjuk az expozíciós értékeket, az érzékenységet, egyszóval minden működik, mint a karikacsapás. Íme, az EOS Remote-ról készült felvételek:

Az EOS 6D nagyszerű kis masina lett. Nagyon hasznos funkció a GPS, a WiFi, de a többszörös expozíciós módoknak is megvan a maguk helye. Kicsit fölöslegesnek éreztük viszont a sémákat, és nagy baklövésnek tartjuk a nagy fényerejű optikák nyári használatát lekorlátozó 1/4000 másodperces legrövidebb záridőt (vajon mi gátolta meg a mérnököket az 1/8000 mp engedélyezésében?).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés