Hirdetés

Bivalyerős notebook játékosoknak

Értékelés

Úgy gondoljuk, az Asus jó irányba viszi játékosnak szánt, G sorozatú notebookjainak formatervét. A G60J külsőre nem eltúlzottan hivalkodó, de első pillantásra kiderül róla, hogy átlag fölötti masina. Fedelén a mélykék színátmenet nagyon tetszetős, belül a csuklótámasz matt, gumiszerű anyaga látványos. A klaviatúra viszont megjelenés és használhatóság szempontjából is fejlesztést igényel még, jelenlegi állapotában szinte kötelező helyette egy külső billentyűzet.

A kijelző a másik részlet, amivel nem voltunk maradéktalanul megelégedve. Tizenhat hüvelykes méretére, ráadásul egy ilyen komoly, játékos notebooknál szerintünk kevés az 1366x768 pixel. Legalább 1600x900-at vagy még inkább Full HD-t vártunk volna el. A rezonáló merevlemezt tesztgépünk egyedi sajátosságának, a rövid akkumulátoros üzemidőt és terhelés közben hangos hűtést pedig a hasonló notebookok általános jellemzőjének tekintjük.

Hardveres téren elsősorban a Core i7 processzor képességeit értékeltük. A négymagos, ami nyolcmagosnak látszik, akkor sem jött zavarba, ha kevesebb programszálat kapott. Ilyenkor nagyszerű a komoly mértékű Turbo Boost, ami lényegében fölöslegessé teszi a tuningot. A jövőre való tekintettel viszont nem is ennek a processzornak örülünk igazán, hanem azoknak a kétmagosoknak, amelyek az új technológiát használják majd. Náluk minden bizonnyal a fogyasztás is mérséklődik, mert a mobil Core i7 a maga 45 wattos TDP értékével nem igazán való hordozható gépbe.

Sokszor bizonyítottuk már tesztjeinkben, hogy egy játékos számítógép lelke nem a processzor, hanem a grafikus kártya. Az Asus a G sorozatban régóta felsőkategóriás GeForce-okat használ. Bár asztali viszonylatban a GeForce 9800 GT közeli rokonának tekinthető GeForce GTX 260M teljesítménye már távol van a csúcstól, a notebookos világban még mindig a legjobbak közé sorakozik. Az Asus G60J meglehetősen alacsony natív felbontásához bőséges 3D teljesítménnyel bír.

További felszerelésében tesztpéldányunk azt a magas szintet hozta, amit processzora és grafikus kártyája beállított. A két merevlemez 1 TB-os tárkapacitása bőséges, bár lehet, hogy a két gyorsabb, percenként 7200-at pörgő, de „csak” 320 GB-os winchester kombinációja még jobb választás. Lényegében semmilyen kiegészítőt vagy csatlakozót nem hiányoltunk. Örvendetes, hogy az Asus igényes hátizsákot, egy komoly egeret és egy headsetet is ad a nagy játékos mellé.

Milyen alternatívái vannak az Asus G60J-nek? Egyelőre még nem találkoztunk a hazai piacon más Clarksfield processzoros notebookkal, a GeForce GTX 260M teljesítményszintjét hozó Mobility Radeon HD 4800-ak is ritkák, mint a fehér holló. Külföldön az Alienware M15-ből próbáltunk hasonló konfigurációt választani, ami bőven 2000 dollár fölötti árra jött ki. Idehaza pillanatnyilag csak a nagyobb monitorral, és egy merevlemezzel ellátott MSI GT729-et találtuk az Asus G60J súlycsoportjában, mely még a régi Core 2 Quad Q9000 processzorral és Mobility Radeon HD 4850-nel kerül valamivel több mint 400 000 forintba. Ennek fényében a Core i7-es Asus G60J akár ajánlott minősítést is kaphatna, ha nem lenne az elvártnál gyengébb a kijelzője és billentűzete. Összességében az Asus G60J megjelenésben, teljesítményben és felszereltségében is nagyon tetszett nekünk, de kíváncsian várjuk, milyen konkurensek érkeznek majd még novemberben.

További képek az Asus G60J-rőla galériában.

Asus G60J
Jellemzés Játékos notebook, korrekt külsővel, bika belsővel
Pro + nem eltúlzott, egyedi megjelenés
+ kellemes tapintású csuklótámasz
+ nagyon komoly teljesítmény
+ óriási tárterület
+ sokféle csatlakozó
+ ajándék hátizsák, headset, és jó minőségű egér
Kontra - lehetne jobb a kijelzője
- erre a szintre gyenge a billentyűzete
- drága (bár kategóriájában reális az ára)
Alternatívák Alienware M15x és M17x
Clevo D900F
MSI G sorozat


Asus G60J

rudi

Az Asus G60J notebookot az Asus hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. A tesztelt laptop PORT Designs táskában utazott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés