Hirdetés

Be Quiet! Pure Base 500: minden téren jobb

Bár a számozás alapján gyengébbnek gondolnánk, a Pure Base 500 sokkal jobban sikerült a 600-as modellnél.

Bevezető, dizájn

Körülbelül két és fél éve teszteltük a Be Quiet! akkkoriban legolcsóbb házát, a Pure Base 600-at, mely ígéretesnek tűnt, de megoldásait nézve egyértelmű volt, hogy az egyébként inkább a drágább szegmensben dolgozó gyártó a kedvezőbb ár elérésére koncentrált tervezésekor. Az azóta eltelt időben viszont nevéhez méltóan csendben volt a gyár, a Pure Base sorozat sehogy sem akart bővülni, míg nem az idei Computexen elő nem került a hivatalosan kisebb testvér Pure Base 500. A számozás azonban ebben az esetben csalóka: a fizikailag valóban kisebb méretű, de az átlagos gépépítőnek így is tökéletesen megfelelő újdonság sokkal igényesebb az 600-as változatnál, lényegében feleslegessé téve azt.

Hirdetés

Külső

A Pure Base 500-on egyszerre látszanak a gyártó és a közeli rokonság jegyei, tulajdonképpen le sem tagadhatná, hogy honnan, milyen szériából származik. Viszonylag kisméretű egységről van szó, klasszikus midi toronyházként 450 x 231 x 463 mm-es mérettel rendelkezik. Az általunk tesztelt modell fehér színt és edzett üveg oldalpanelt kapott, de elérhető még fekete és szürke változatban, az üveg helyére pedig megszokott, de rezgéscsillapítással felruházott oldallemez is kérhető.


[+]

Házunk előlapja szálcsiszolt borítást kapott, ez alul és oldalt enged szabad utat a mögötte található ventilátorok felé tartó levegőnek. Az ilyen megoldások az utóbbiakat óhatatlanul lefojtják valamennyire, ebből a szempontból a Be Quiet igyekezett azért tenni valamit, így az oldalsó szellőzők 25 mm szélesek. A gondos tervezés jeleként egyébként nemcsak ide, hanem alulra – ahová benyúlva a teljes előlapot levehetjük – is került porszűrő.


[+]

Az előlap tetején, egy matt fekete műanyag elembe került a bekapcsológomb és a csatlakozók. Az utóbbiaknál a kínálaton tetten érhető a spórolás, hiszen a 3,5 mm-es analóg hangportokon kívül csak két USB 3.1-es Type-A konnektort kapunk – 2019-ben azért egy Type-C igazán elférhetett volna itt. A reset gombot hiába is keresnénk, és sajnos az adattároló aktivitását jelző LED-et is lespórolták, ezt esetleg a „Power” LED-del pótolhatjuk, ha valami más képes jelezni nekünk a számítógép bekapcsolt állapotát.


[+]

Került érdekesség a ház tetejére is, ahol a Pure Base 600-hoz hasonlóan válthatunk a teljesen zárt, illetve a szellőzést biztosító, de kicsit zajosabb kialakítás között. Míg azonban a nagyobb modellnél egy elég sérülékeny, és nem is annyira elegáns műanyag fedelet mozgathattunk, addig itt egy mágnessel rögzített lapot cserélhetünk ki egy mellékelt, szintén mágnesesen rögzülő porszűrőre. Egyszerűbb, és legalább olyan hatékony megoldás ez.


[+]

A hátoldalon nagyjából a megszokott elemek fogadnak bennünket, amire mégis felhívnánk a figyelmet, az a ház rövidsége miatt a kívülre került kártyatakaró lemezek – ez kicsit megnehezíti a magasabb grafikus kártyák beszerelését. Az alsó oldalon a megszokott módon porszűrővel védett szellőzőnyílásokat találunk. Gondos kezek itt úgy alakították ki a formákat, hogy ezt a porszűrőt előre, az előlap levétele nélkül is kihúzhatjuk, takarítása tehát mindössze két mozdulatból áll.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés