Hirdetés

2019. május 25., szombat

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Be quiet! Silent Base 801: nehéz belekötni

A német gyártó egyik legújabb házát néztük meg közelebbről, aminek ezúttal az árazása sem sikerült rosszul.

Bevezető és külső

A tavalyi Computex kiállításon csodálhattuk meg először a be quiet! Silent Base 801 toronyházat, ami októbertől a boltokban is elérhetővé vált. A Silent Base a gyártó csúcskategóriás Dark Base és a belépőszintű Pure Base szériája között helyezkedik el, a 801-esen kívül pedig mindössze a 600-ast és annak utódját, a 601-est találjuk benne. Tesztünk alanya fekete-narancs színben és edzett üveg oldallappal érkezett, ezen felül választhatunk teljes hangszigeteléssel kitömött oldalfalú, valamint a narancssárga helyett piros, fehér vagy teljesen fekete betétekkel díszített verziót is.


[+]

A Silent Base 801 ablakos kivitele nagyjából 45 000 forintot kóstál, amennyiben pedig fontosabbnak tartjuk a hangszigetelést, mint a látványt, üzlettől függően 3-5000 forintot is spórolhatunk, ha az üvegmentes modellt választjuk. A gyártó termékeivel tesztjeink során eddig elégedettek voltunk, előfordult azonban, hogy az árazással kicsit mellényúltak. Kíváncsian helyeztük fel tehát a házat tesztpadunkra, hogy kiderüljön, ezúttal sikerült-e kompromisszummentes termékkel előállnia a német központú márkának.

Hirdetés

Külső

A kuckó acélból készült vázra épül, aminek aljára nekünk kell felszerelni a szánkótalphoz hasonló, csúszásgátló gumival ellátott műanyagtalpakat. A két oldallap nagyon egyszerűen eltávolítható, mindössze a hátoldal tetején található gombokat kell benyomni, amit követően a lemezek felső rögzítése kiold, és már csak le kell emelnünk azokat. A – szemből nézve – bal oldali „ajtó” teljes felületén átlátszó üvegborítást kapott, míg jobb oldali párján semmi nem töri meg a fekete acélt. Belső oldalán már érdekesebb dolgokat találunk, itt ugyanis 1 cm vastag hangszigetelő lapot helyeztek el a mérnökök. Az oldallapok akár megcserélve is visszaszerelhetők, ez a megoldás a később kitárgyalásra kerülő, fordított alaplaptálca-elhelyezés esetében lesz fontos.


[+]

Az előlap szintén fekete acélból készült, egyhangúságát pedig csak az alul található be quiet! logó töri meg. Ezt a lemezt egy felfelé irányuló húzó mozdulattal tudjuk leszedni, ha esetleg a mögötte található ventilátorokkal szeretnénk babrálni. Kétoldalt egy-egy, a gépház teljes magasságára kiterjedő szellőzőrácsot találunk, mely körül narancssárga betétek kaptak helyet, ezek, ahogy már említettük, lehetnek fekete, fehér vagy piros színűek is.


[+]

Hátul klasszikus elrendezés fogad minket, a felső szellőzőrács alatt az alaplapi I/O panel és egy 140 milliméteres ventilátor kivezetése található, alatta pedig a hét fekvő bővítőkártyaslot mellett kettő állított pozíciójú nyílás várja a belevalót. Érdekesség, hogy a hátoldal aljára kerülő, ATX szabványú tápegységet nem közvetlenül a házhoz kell rögzíteni, hanem egy négy darab, kézzel oldható csavarral felszerelendő acélkerethez.


[+]

A számítógépház tetején találjuk a bekapcsológombot, néhány visszajelző LED-et, kettő USB 3.0 és egy USB 2.0 csatlakozót, a 3,5 milliméteres jack ki- és bemeneteket, valamint a beépített ventilátorvezérlőhöz tartozó kapcsolót, melynek segítségével az automatikus mellett három sebességfokozat közül választhatunk. A tetőlap másik végén további szellőzőnyílásokat találunk, alattuk ugyanis további hűtési megoldásokkal bővíthetjük a rendszert.


[+]

A ház alján a csúszásgátló gumival ellátott szánkótalpak között egy kivehető porszűrő gondoskodik a szennyeződések beltérbe jutásának megakadályozásáról, kihúzni az előlap alján található fogantyút megragadva tudjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.