ASUS blog: animátrix ASUS módra

A Zephyrus G14-et a kijelző hátoldalába épített LED mátrix panellel is felszerelhetjük, amellyel aztán tényleg személyre szabhatjuk külsejét.

Az ASUS-tól nem állnak messze a különleges megoldások – ahogy a cég harmincadik születésnapjáról szóló bejegyzésben is megemlékeztünk róla, sosem félt valami újjal a piacra lépni. Idén év elején például nemcsak megelőlegezték (mint kiderült, jól tették) az AMD Renoirnak a sikert az általunk is tesztelt Zephyrus G14 notebook piacra dobásával, de rögtön egy olyan extrát is bejelentettek ehhez a noteszgéphez, amely egészen új szintre emeli a testreszabhatóságot.


[+]

Ez a valami természetesen az AniMe Matrix névre hallgató LED-es mátrix „kijelző”, amely a képernyő hátoldalára kerül, és 1215 darab fehér LED-et tartalmaz egy nagyjából háromszög alakú területen.

Irány az Armoury

Az ASUS eszközeit ismerők számára nem lehet meglepő, hogy az AniMe Matrix kijelző konfigurálására az Armoury Crate szoftver szolgál. A program segítségével a rendszer a következő üzemmódokra képes: megjeleníthetünk rajta például információkat az akkumulátor állapotáról, levél érkezéséről, meg persze az óráról és dátumról. Kitehetünk szimpla szöveget is, különböző animációkkal megspékelve, végül pedig rendelkezésre állnak animációk is – az ASUS előre is ad több, mint fél tucat ilyet, de animGIF-ekből mi is készíthetünk megfelelőt. Na és persze ki is kapcsolhatjuk a kijelzőt, ha inkább elbújnánk a szürkeségben.


[+]

A szöveg esetében az animációkat széles határok között konfigurálhatjuk, míg a GIF-ek esetében beleszólhatunk a méretezésbe, megváltoztathatjuk a tájolást, pozíciót és az animáció sebességét is. Sőt, nem vagyunk egyetlen GIF fájlra korlátozva, többet is összefűzhetünk, szóval nem feltétlenül fog mindig egy 5 másodperces animáció ismétlődni órákon át. Amikor a GIF fájlt kiválasztjuk, legyünk azért tekintettel arra, hogy az AniMe kijelző monokróm, és felbontása sem magas, úgyhogy a sokféle árnyalattal, apró részlettel operáló képek nem fognak jól kinézni.


[+]

Utolsó üzemmód az Audio Mode – nem nehéz kitalálni, hogy ez az éppen lejátszott zenéhez passzoló spektrumos effekttel dobja fel a kijelzőt. Többféle effektet is kiválaszthatunk, meg azt is megmondhatjuk, hogy melyik hangeszközt monitorozza a rendszer. Ez a zenés effektet egyébként kombinálhatjuk a futó szöveggel is.


[+]

Az AniMe kijelző alapértelmezésben csak akkor működik, ha használjuk a notebookot, de ha szeretnénk, készenléti állapotban vagy a fedél lecsukott állapotában is bekapcsolva maradhat, és azt is megadhatjuk, hogy akkumulátoros üzemmódban vagy alacsony töltöttségnél mi történjen.

Összegzés

A Zephyrus G14 nem olcsó, felső kategóriás Renoir lapkára épülő Ryzen SoC, GeForce RTX 2060 Max-Q grafika és ehhez passzoló kiegészítők kerülhetnek bele, az AniMe Matrix pedig még inkább megdobja az árát. A sok pénzért cserébe viszont tényleg egy egyedi noteszgépet kapunk, amely maradhat visszafogottan elegáns is egy statikus információs kijelzővel, de válhat az RGB-s csapatot megszégyenítően feltűnővé valamilyen jópofa animációnak köszönhetően.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények