Hirdetés

Asus Eee PC - kipróbáltuk, meggyőzött

Eee PC kívülről

Úgy tűnik, minden évre jut egy mini PC-s próbálkozás. A tavalyi CeBIT-en mutatkozott be az UMPC (Ultra-Mobile PC). Mi is kipróbáltunk egyet, de nem voltunk elragadtatva tőle, igazából nem tudtuk hova tenni, és túl drágán is adták. Az idei Computexen sokkal érdekesebb koncepcióról lebbentette fel a fátylat az Asus. Az Intellel karöltve egy notebook megjelenésű, de annál jóval kisebb kommunikációs eszközt prezentált, az Eee PC-t. Három E betűje az „Easy to learn, Easy to work, Easy to play” szlogenre utal, tehát könnyű vele tanulni, dolgozni, játszani. Szinte azonnal a figyelem középpontjába került a picike gép. Kiderült, hogy először Linux operációs rendszerrel és flashalapú tárolóval érkezik, ráadásul nagyon olcsón mérik majd, tehát ideális lehet azoknak, akik kicsi, olcsó és nem fölöslegesen erős számítógépszerűségre vágynak. Sajnos arra is fény derült, hogy hazánkba ugyan honosított változat érkezik, de csak a jövő év elején. Éppen ezért nagyon örültünk, akikor egy kedves olvasónk megkeresett minket nem is egy, hanem két Eee PC-vel! A kis masinák pár napja érkeztek Hong Kongból.

Tegyük hozzá, hogy a leleményes hazánkfia elmondása szerint nagyjából a teljes hongkongi készletet felvásárolta, a Heathrow tranzitjában pedig ő volt az egyik legnagyobb turistalátványosság, amikor elővette az egyik Asus gépet, és a publikus Wi-Fi hálóra lépve internetezni kezdett vele. (Szerettük volna az Eee PC-t több szemszögből is bemutatni, ezért rudi szövegébe Renwick kolléga megjegyzéseit is beleszőttük, utóbbiakat dőlt szedéssel különböztetve meg – a szerk.)

Ebből mindjárt két következtetés is levonható: egyrészt az Eee PC-t jelenleg szinte sehol nem lehet kapni, még Londonban sem. Másrészt az Asusnak sikerült az, ami más, jóval nagyobb gyártóknak eddig nem: olcsón adni egy kis notebookot. Vagy legalábbis valami olyasmit. Ezzel a húzással pillanatok alatt beültették a köztudatba az Eee PC márkanevet, a média is bedőlt, és hetente adta a friss híreket a „filléresnek” vagy „szuperolcsónak” titulált notebook születésének körülményeiről. Ugyan később kiderült, hogy 200 dollárért csak orosz milliárdosok és az OEM szerződést kötő partnerek vásárolhatják meg nagy tételben a gépet, ekkora azonban már a csapból is az Eee PC folyt.

Bár hivatalosan már nem használják a 7 hüvelykes kijelzőre utaló 701-es modellszámot, a mellékelt dokumentációban és a gépecske hátán is az szerepel, nem pedig a merevlemez méretét megadó 2G, 4G vagy 8G. A csomagban mobiltelefonokénál alig nagyobb töltőt, dokumentációt és egy DVD-t, valamint puha, fekete huzatot találtunk. Mondani sem kell, hogy az első Eee PC sikkesen fehér. Első ránézésre csak a 7 colos kijelző vastag, fekete kerete volt kissé zavaró. Egy 10 hüvelykes panel esztétikusabban kitöltené a teret, de akkor máshova kellene költöztetni a monitor melletti hangszórókat.

Mekkora is valójában az Eee PC? Kicsi, nagyon kicsi. Alapterülete 225 x 164 mm, tehát alig nagyobb egy A5-ös jegyzetfüzetnél. Kinyitva elég viccesen hat egy normál, 15,4 hüvelykes kijelzőjű notebook mellett, de az átlagos szubnotebookoknál is lényegesen kisebb. Tömege 920 gramm, tehát egy százassal nehezebb az Asus R2H UMPC-nél.

Elöl 21,5, hátul 35 mm vastag, szóval ez a paramétere nem túl eget rengető, de valahol csak el kell férnie a processzornak, chipkészletnek, memóriának és egyéb alkatrészeknek. Ahogy a képen is látszik, enyhén előrefelé lejt az Eee PC, így kényelmesebb gépelési pozíciót nyújt.

Nem sok csatlakozó fért a kis géptestre, ráadásul az elejét nem rondították el különböző aljzatokkal.

Az egyik oldalon Ethernet csatlakozót, majd a modem vakablakát, egy USB-t, kis szellőzőrostélyt és az audiokonnektorokat találjuk. A másikra jutott a Kensington zár. Több Asus notebookhoz hasonlóan, most is túl közel rakták hozzá a csavar nélküli VGA csatlakozót, így a kettő egyszerre nem használható. Kicsivel távolabb sorakozik még két USB, végül a kártyaolvasó.

Hátulra csak az akkumulátor fért, valamint a tápcsatlakozó. Ezzel a kialakítással talán majd nagyobb telepeket is köthetünk az Eee PC-re, bár az Asus egyelőre nem jelezte, hogy növelné a kapacitást. Jelenleg 4 cellás, 4400 mAh-s vagy 5200 mAh-s akkumulátorral kapható az Eee PC. Notebookos irányból szemlélődve egyedül a PC Card vagy ExpressCard foglalatot hiányolhatjuk. A fenéklemez közepén van egy méretes ajtó. Mögötte rejtőzik egy memóriafoglalat és az üres mini-PCI aljzat.

Hirdetés

Jó, de mi az a PC Card meg az ExpressCard? – teszi fel teljes joggal a kérdést az Eee PC avatatlanabb célközönsége. Valójában a gép csatlakozási lehetőségeit tekintve bőven kiszolgálja az átlagigényt, más kérdés, hogy nem is nagyon fért volna rá több csatlakozási pont.

Eee PC kívülről (folyt.)

Az Asus picike gépe bizonyára nem a formatervezésével fogja levenni a lábukról a vásárlókat, az Eee PC alkotói ettől függetlenül egy teljesen vállalható dizájnt álmodtak meg a szerkezetnek. Kifejezetten öröm volt látni, hogy az összeszerelés minőségét és az anyagfelhasználást tekintve sem érhető tetten az olcsóság; a burkolat stabil, az illesztések jók, a kijelző zsanérja nem lötyög. Ami a sokak számára bizonyára komoly jelentőséggel bíró külső tulajdonságot, a színt illeti, Magyarországon tudomásunk szerint a kissé komorabb, fekete változat kerül majd a boltokba, de egyáltalán nem lennénk meglepve, ha az Asus később rózsaszín, sárga, kék, vörös stb. színekben is elérhetővé tenné az Eee PC-t.

Az UMPC-vel éppen az volt a bajunk, hogy meglehetősen nehézkesen tudtunk adatot táplálni bele, vagyis gépelni rajta. Jó dolog az érintésérzékeny kijelző meg a kézírásfelismerés, de hatékonyságuk egyelőre még nagyon távol áll a klasszikus billentyűzetes bevitelétől. Igaz, hogy az Asus R2H-hoz adtak külső klaviatúrát, de ekkor már ugyanott tartottunk vele, mint egy miniatűr notebookszerűséggel, vagyis az Eee PC-vel. Talán a legnagyobb kérdés az volt az Asus újdonságával kapcsolatban, hogy mennyire lesz használható – vagy használhatatlan – a billentyűzete. Nos, használható, ráadásul elég jól. A gombok ugyan kisebbek, mint a normál notebookoknál, de nem olyan aprók, mint egyes UMPC-ken, pláne okostelefonokon. Némi gyakorlással tízujjas gépelésre is tökéletesen alkalmas az Eee PC.

A honi piacon magyar klaviatúrát kap majd az Eee PC, ami többeknek bizonyára áldás, de egynémely felhasználó számára átok is lehet. A kis billentyűzetet elnézve nem tudom, hová fogja az Asus benyomorítani a magyar ékezetes karaktereket, de legalábbis nem csodálkoznék, ha az említett tízujjas gépelés a magyar változaton kissé nehezebben jönne össze.

A fekete keretes kijelző mellett a másik komikus részlet a húszforintosnál alig nagyobb touchpad volt. Az Asus azért függőleges gördítősávot is tett rá. Úgy tűnhet, hogy alatta csak egy gomb van, de annak mindkét széle külön nyomható.

Jelenleg négyféle Eee PC-ről van tudomásunk, melyeknek mind 7 colos kijelzője, és a korábbi UMPC-khez nagyon hasonló felszereltsége van. Elsősorban a memória, merevlemez és akkumulátor méretében különböznek. Tesztlaborunkban a 4G járt, amely jelenleg az egyetlen beszerezhető modell. Hivatalos amerikai ára 399 dollár, de így is hatalmas a kereslet iránta. Idén 200 000 darab eladását tervezi az Asus, a jövő év végére ez a szám 3 millióra növekedhet.


ModellnévEee PC 8GEee PC 4GEee PC 4G SurfEee PC 2G Surf
ProcesszorIntel Celeron M ULV 353 (900 MHz)
ChipkészletIntel 910GML integrált GMA 900 grafikus maggal + ICH6-M
Kijelző7 colos, 800x480 pixel felbontású TFT LCD, LED háttérvilágítással
Memória1 GB DDR2512 MB DDR2512 MB DDR2256 MB DDR2
Merevlemez8 GB SSD4 GB SSD4 GB SSD2 GB SSD
HangHatcsatornás Realtek ALC662 hangkodek
Kommunikáció10/100 Mbps-os Ethernet (Atheros L2)
802.11b/g Wi-Fi (Atheros AR5BXB63)
Csatlakozók3 x USB 2.0
1 x Ethernet
1 x VGA-kimenet
1 x mikrofonbemenet
1 x fülhallgató-kimenet
1 x Kensington zár
ExtrákSD/MMC kártyaolvasó, VGA felbontású webkameraSD/MMC kártyaolvasó
Akkumulátor4 cellás 5200 mAh4 cellás 4400 mAh
Mérete225 x 164 x 21,5–35 mm
Tömege920 g

Szoftverkörnyezet

A hardver mellett fontos szerepe van a szoftverbázisnak is. Kitűnő rossz példa volt erre az Eee PC-vel közel azonos erősségű Asus R2H UMPC-re telepített Windows XP, mely a kiegészítő alkalmazásokkal együtt rátenyerelt az erőforrások jelentős részére, alig hagyva helyet a felhasználói szoftvereknek. Kíváncsian vártuk, mire lesz képes az Eee PC a rá telepített Debian-alapú Xandros Linux disztribúcióval (később lesz windowsos változat is). Egyrészt fontos a sebesség és teljesítmény, de még fontosabb, hogy egy Windowshoz szokott átlagfelhasználó hogyan boldogul az új operációs rendszerrel.

Az Asus gondoskodott róla, hogy a kezdőknek se legyen idegen a rendszer. A Linux fölé leegyszerűsített grafikus felületet szerkesztettek, amely villámgyorsan, a bekapcsológomb lenyomásától számítva 25 másodpercen belül rendelkezésre áll. A 4 GB-os merevlemezzel ellátott Eee PC-n csupán 1,3 GB tárhelye maradt a felhasználónak, a többit az operációs rendszer és a telepített alkalmazások emésztik fel. A kezelőfelületen hat csoportba osztva megannyi hasznos alkalmazást találtunk, lényegében teljesen fel van készítve a rendszer a mindennapi használatra. Legalul szokásos tálca húzódott, jobb végén kis ikonokkal.

Az első fülön az internettel kapcsolatos eszközöket találunk, webes levelezőket, internetböngészőt, amely egy teljesen hétköznapi Firefox, Messenger és Skype klienst, internetes rádióvevőt, eBook-olvasót, világórát, vezetékes és vezeték nélküli hálózati konfigurációs eszközöket. Van még itt pár ikon, mely valójában csak egy weboldalt nyit meg, mint például a Google Docs vagy a Wikipedia.

Az irodás fül legfontosabb alkalmazása az Open Office, de van mellette PDF-olvasó és e-mail kliens is a Thunderbird személyében. A fájlkezelő, jegyzettömb, (külön almenüben) számológép és képlopó sem hiányzik. Ide, az „Accessories” részlegre rejtették a Pidgin üzenőklienst, amely ICQ-t és más rendszereket is kezel. A Hong Kongból érkezett gépen kínai-angol szótárt is találtunk.

A „Learn” (tanulás) fülön periódusos táblázatot, újabb szótárt, Tux of Math Command játékos matematikai programocskát, egyszerű rajzolóprogramot és webes oktatót kapunk. A „Play” fülre került hét kis játék (Solitaire, Frozen Bubble, Crack Attack, Penguin Racer, Sudoku, Potato Guy, L Tris), médiakezelők, a webkamera vezérlője és a hangfelvevő.

Természetesen a rendszer egyes elemeinek beállításai sorakoznak a „Settings” mappában. Van itt vírusirtó, a hang, kép, touchpad, nyomtató, dátum és idő beállítói, rendszerinformációs és diagnosztikai modul, lemezkezelő, valamint alkalmazástelepítő. A sort a kedvencek listája zárja, melyben alapból csak az Asus honlapja volt, de szabadon szerkeszthető.

Érdekes, hogy az alkalmazások ablakai a Windows XP-ből ismert ezüst formatervet kapták, és a felhasználó állományai is hasonló könyvtárstruktúrába kerülnek, mint a Microsoft operációs rendszereinél.

Egy kis trükkel előhozható a Xandros Linux megszokott K Desktop Environment felülete, amely lényegében teljes linuxos funkcionalitással bír. Mindemellett bejelentették már a gyárilag Windowszal érkező Eee PC-t – a felhasználói kézikönyv is leírja a telepítés mikéntjét – és többféle Linux disztribúciót, sőt Vistát és Mac OS-t is láttunk már a kis masinán.

Kérdés, hogyan lehet további szoftvereket telepíteni az Eee PC-re? Az Asus fokozatosan többféle kiegészítőt kínál majd gépéhez, melyek telepítéskor megjelennek az egyszerű felületen. Emellett a gyakorlottabb Linux-felhasználók manuálisan is telepíthetnek a komolyabb Xandros felületen, de ezek a módosítások nem kerülnek bele az egyszerűbb felületbe. Windows telepítéséhez vagy a DVD-n mellékelt operációs rendszer alapállapotba történő visszahozásához külső, USB-s optikai meghajtóra lesz szükség. Mi is megpróbálkoztunk egy Windows XP-vel, amely komolyabb nehézségek nélkül foglalt helyet az Eee PC-n, a meghajtókat a mellékelt DVD-ről vagy az Asus honlapjáról telepíthettük. A szűz XP nagyjából 35 másodperc alatt indult el rajta. Annak ellenére, hogy a kezdeti BIOS hibája miatt (rövidesen érkezik a javítás) a 900 MHz-es processzor csak 630 MHz-en ment, 512 MB memória és gyors SSD adattár mellett egyáltalán nem tűnt lomhának az XP.

Az Eee PC linuxos szoftverkörnyezetét tulajdonképpen zseniálisan alkotta meg az Asus, a márkanevet adó kissé bugyuta szlogen itt nyer igazán értelmet. Pedig a tajvaniak kis túlzással nem tettek mást, mint fogtak egy jól használható Linux-disztribúciót és felpakoltak rá egy rakás nyílt forráskódú alkalmazást. A tematikus csoportokra építő kezelőfelület az, ami mindezt egy bárki által, minden különösebb számítógépes előképzettség nélkül használható, kerek egésszé fogja össze.

Lesz ugyan windowsos verzió, de megkockáztatom, hogy ez a gép így jó, ahogy van, a gyárilag paraméterezett Linuxszal, hovatovább a Windows telepítésével épp az vész el, ami részben egyedivé teszi ezt a masinát. Ráadásul sokat nem is lehet nyerni a Windows futtatásával, az Eee PC ugyanis a Microsoft operációs rendszerével is jóformán ugyanazokra a feladatokra lesz képes, mint Linux alatt. Kérdéses ezért, hogy az a néhány alkalmazás, amihez mindenképpen Windows szükséges, megéri-e azt a több tízezer forintos plusz kiadást, amit az operációs rendszer licencelése jelent.

Kézbevéve, kipróbálva

Már az első körbejáráskor meglepően igényes, jól összerakott eszköznek látszott az Eee PC – pedig egészen olcsón adják majd. Billentyűi ugyan imbolyogtak egy kicsit, de nem horpadtak be a szomszédos gombok egy-egy erősebb leütésnél. Rövid úton jártak, de nyomáspontjuk határozott volt. Egyedül azt találtuk furcsának, hogy magyar kiosztásra váltva a nulla nem az 1-es előtt volt, hanem fölötte, az Esc mögött. Valószínűleg a honosítással sem lesz olyan nagy gond, mert az ékezetes karakterek közül csak az Í-nek nincs helye. Fn váltóra van szükség a Home/End/PageUp/PageDown négyeshez. A bélyegnyi tapipaddal is egészen jól el lehetett boldogulni, hiszen a kijelző is apró.

Meg voltunk elégedve a 7 colos LCD-vel. Modern, LED-es háttérvilágítása van, így alig fogyaszt, betekintési szögei és színei rendben vannak. Mindezek ellenére éppen a monitor lehet az Eee PC gyenge pontja, ugyanis 800 pixeles szélessége ma már kevés a weboldalak többségéhez. Egyelőre az Asus nem erősítette meg – de nem is cáfolta – hogy készít nagyobb felbontású változatot. 1024 pixel széles, 10 colos kijelzővel az Eee PC talán már túl veszélyes konkurense lenne a szubnotebookoknak.

Az Eee PC már most erős konkurense a szubnoteszeknek, talán ennek is köszönhető, hogy az Asus kommunikációjában következetesen tagadja, mi több visszautasítja, hogy noteszgép lenne az Eee PC. Ezúton szeretnék sok sikert kívánni nekik küldetésükhöz, ezzel együtt kíváncsian várom, hogy a 2008-ban debütáló, Menlow-alapú, új generációs Eee PC koncepcióját – no meg persze az árát – tekintve mennyiben fog különbözni a jelenlegi modellektől. Ettől függően simán benne van a pakliban, hogy az Eee PC jövőre fenekestül felforgatja, megreformálja a kissé elitista látszatot keltő ultrahordozható noteszek szegmensét, feltéve, hogy a gép a többi, elsősorban a teljesítményre és az akkumulátoros üzemidőre kiható fejlesztés mellett megkapja a nagyobb képátlójú kijelzőt és a nagyobb háttértárat.

Mégis milyen használni a kicsikét? Jó, határozottan jó! Működés közben tovább erősödött az érzésünk, hogy az Eee PC nagyon egyben van. SSD merevlemeze miatt egyetlen mozgó alkatrésze a pici ventilátora, amely csak több órás használat után volt hajlandó megszólalni, akkor is csak nagyon csöndesen. Maga a gép nem sípolt, nem gerjedt, nem kattant időnként, mint az olcsóbb notebookok többsége. Nagyjából háromórányi intenzív próbálgatás után fogyott ki akkumulátorából a szusz.

Kocka – akarom mondani számítástechnikában jártas felhasználó – szemszögből nézve az asusos Linux héj kissé egyszerű ugyan, de kommunikációra nagyon jól használható. A beszélgetőszoftverek szépen futottak, a webkamera is zökkenőmentesen működött. Ugyan DivX tömörítésű, de 720p felbontású videónkat is szépen, akadásmentesen játszotta el, hangja még a két kis hangszóróval sem volt vészes, tehát utazás közben lehet rajta filmet nézni. Ha pedig komolyabb feladatot szánnánk neki, ott a rendes Xandros felület, de más Linux disztribúciókat vagy akár Windowst is feltehetünk rá. Mindezt megtehetjük SD kártyára is, ha több operációs rendszerre vágyunk. Lényegében egy asztali számítógépet is kiválthat az Eee PC, ha VGA csatlakozójára monitort, USB csatlakozóira pedig egeret, billentyűzetet és külső merevlemezt kapcsolunk. Már most jelentős közösség épült az Eee PC köré, érdemes ellátogatni az Eeeuser.com oldalra, ahol sok hírt, tippet, trükköt és felhasználói tapasztalatot lehet olvasni a kis géppel kapcsolatban.

Az Asus elsősorban az átlagembereket – legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről – célozza meg az Eee PC-vel, akik egyszerűen online szeretnének lenni. Ők chatelhetnek, videotelefonálhatnak, megnézhetik a leveleiket, keresgélhetnek az interneten. Mindezt egy kéttenyérnyi, kevesebb mint egy kilogrammos, mozgó alkatrész nélküli, hordozható, ráadásul kellően olcsó eszközzel! Csupán a kijelző 800 pixeles szélessége akadályozhatja némileg a szörfözést.

Valóban ennyi lenne az Eee PC? Egy zseniálisan megalkotott netes kommunikátor? Meglehet a legtöbben erre fogják használni, de ennél azért több rejlik ebben a kis szerkentyűben. Nem véletlen, hogy a szerény keretösszegből gazdálkodó egyéni felhasználók tömegei mellett komoly cégvezetők is érdeklődnek – ami sokat elárul, még látatlanban – a gép iránt. Az Asus – számomra egyelőre kissé ködös szándékkal – megalkotta ezt a mini noteszt, amely először nagyon olcsónak tűnt, majd kiderült, hogy mégsem lesz olyan nagyon olcsó, de azért mégis. Először korlátozott képességűnek látszott, majd miután kipróbáltuk, kiderült, hogy annyira nem is buta. Az Asus eddigi legjobb kütyüje az Eee PC, mely a világ legtöbb régiójában még meg sem jelent, de máris kultuszt teremtett. Tessék nekem félretenni egyet!

Biztosak vagyunk benne, hogy az Eee PC-nek lényegesen nagyobb esélye van forradalmasítani a hordozható számítógépek világát, mint az UMPC-nek volt jó egy évvel ezelőtt. Formája miatt sokkal jobban használható, jelentősen olcsóbb, de mégsem hat ócskának. Alapállapotban egy olyan rendszerrel érkezik, ami kielégíti az átlagfelhasználók igényeit, de mögötte ott rejtőzik a komolyabb felület is. Bízunk benne, hogy az Asus mellett mások is ráharapnak erre a koncepcióra, mert a konkurenciaharc nagyon érdekes árú és teljesítményű pici notebookszerűségeket hozhat.


Asus Eee PC

rudi és Renwick

Az Eee PC-ket Montli Gábor és Kiss László bocsátotta rendelkezésünkre. Az egyik gép rövidesen kalapács alá kerül, de nem szétverik, hanem elárverezik. További információk a cikkhez kapcsolódó fórumtémában.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés