Alaplapok, szerverek, noteszgépek

Alaplapok
A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg.

Hirdetés

Tovább bővül az AMD új chipkészleteire épülő, AM2+ processzorfoglalatos alaplapok kínálata. Múlt héten mutatkozott be a Gigabyte MA790FX-DQ6 csúcsmodell, ezen a héten két lényegesen olcsóbb MSI érkezett. A K9A2 Platinumon AMD 790FX északi és SB600 déli híd van. Az előbbi kezeli a négy teljes hosszúságú PCI Express aljzatot, melyek közül kettő 16x, kettő pedig 8x sebességre képes. Akár négy grafikus kártyás rendszert is építhetünk az MSI köré (ekkor mindegyik 8 sávot kap), ráadásul sokkal egyszerűbben, mint a múltkori Gigabyte-tal, mert itt okosabban helyezték el a foglalatokat, így a szélesebb hűtésű Radeon HD 3870-ek is beférnek. DDR2-es memóriafoglalatból is négy van, és ennyi SATA merevlemezt kezel a déli híd, továbbá van egy IDE csatornája két meghajtó számára. Még két SATA egységet irányít a Promise T3 vezérlő, amely a SATA mellett a SAS winchesterekkel is kompatibilis, ráadásul kapcsoltak hozzá két külső eSATA konnektort. PCI Express buszon ül a gigabites hálózati vezérlő, a hangról pedig nyolccsatornás Realtek ALC888 kodek gondoskodik. A sok USB mellett van FireWire is. A jól felszerelt MSI K9A2 Platinum vételára 37 000 Ft.

Egyszerűbb, ezért jelentősen olcsóbb az MSI K9A2 CF. Északi hídja csupán AMD 790X, amely kevesebb PCI Express sávot kezel, így csak két Radeont tehetünk bele CrossFire konfigurációban. A két hosszú mellett már csak egy rövid PCI Express és két hagyományos PCI aljzat sorakozik. Egyszerűbb az adattároló rész is. Az SB600 déli híd mellől hiányzik a külső vezérlő, így az alaplapra négy SATA és két IDE eszközt köthetünk, és a FireWire-ről is le kell mondani. Cserébe viszont nagyon kedvező, 21 000 forintos áron adják az MSI K9A2 CF-et.

Az Asus AMD 790-es alaplapjai még váratnak magukra, viszont érdekes kombinációban kínálja Intel processzorok alá való, DDR3 memóriát kezelő termékeit. Az Intel X38 + ICH9R chipkészletes P5E3 Deluxe-hoz és az Intel P35 + ICH9R chipkészletes P5K3 Deluxe/WiFi-AP-hez 2 GB Quimonda DDR3-1333 memóriát ad. A P5E3 Deluxe-ban ez a kétmodulos készlet akár 1600 MHz-es órajelen is járhat. Az alaplap többi része is prémiumkategóriás. Kezeli a legfrissebb, 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzorokat, van három hosszú (ebből kettő CrossFire-ös) és két rövid PCI Express csatlakozója, valamint két hagyományos PCI-je. A déli hídra hat SATA tárat lehet kötni, a külső vezérlő pedig kezel még két SATA-t és két IDE-t. Hálózati adapterből is kettő van, a hangrendszer pedig nyolccsatornás. Nem hiányzik a temérdek USB és a FireWire csatlakozó sem. A komoly memória miatt az alaplap ára 150 000 forint környékén mozog.

Ugyanezzel a memóriával együtt nagyjából 30 000 forinttal olcsóbb az Asus P5K3 Deluxe/WiFi-AP. Ennél már BIOS-frissítés kell a 45 nm-es processzorok kezeléséhez, és a memória sem szárnyalhat annyira. Megmaradt viszont a két hosszú aljzatos CrossFire-támogatás, a nyolc SATA és két IDE egységet kezelő tárolórendszer, a dupla gigabites Ethernet vezérlő és a nyolccsatornás hangkodek. További extra a külső antennás Wi-Fi modul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés