Hirdetés

Vye mininotesz - Eee PC-e vagy?

Designed by Darth Vader

Ha valaki manapság viszonylag mini hordozható számítógép vásárlására adja a fejét, minden bizonnyal az Asus ügyesen beharangozott, újszerűnek ható Eee PC-je ugrik be neki először, mint az egyik lehetséges alternatíva. Csakhogy a tajvani gyártó aprócska gépe még nem kapható nálunk, sőt egész Európában hiánycikk, ráadásul jobb, ha mindenki elfelejti az Asus 200 dolláros beetetőára alapján egy az egyben átváltással kalkulált negyvenezer forintos fogyasztói árat.

Hirdetés

Miközben állítólag a fél világ az Eee PC-re vár, néhány gyártó a miniPC-k iránt felélénkülő érdeklődést kihasználva szép lassan beszivárogtatta hasonló felépítésű (vagy hasonló méretű) megoldásait a nemzetközi piacra.

A rendkívül fiatal – csupán tavaly alapított –, angliai székhelyű Vye Computers Limited hordozható számítógépeivel (VyePC) az Asushoz hasonlóan új kategóriát igyekszik kialakítani a mobil számítástechnikai eszközök szegmensében. A gyártó saját elgondolása szerint a Mini-V fantázianevű koncepció az okostelefonok, a navigációs eszközök és a velük rokon PDA-k, UMPC-k, tabletek és noteszgépek egyfajta összekutyulása révén jött létre. Kicsit hasonlít az általunk korábban már vizsgált Flybookhoz, csak sokkal olcsóbb annál. De az Eee PC-nél drágább, igaz, a két gép nem is igazán konkurenciája egymásnak – legalábbis erre jutottunk az AMD Geode processzorára épülő, Windows XP-t futtató Mini-V S18A kipróbálása során.

A pár napra kölcsönkapott VyePC egy aprócska kartondobozban került hozzánk, melynek alapterülete jó ha van akkora, mint egy átlagos szubnotesz. Maga a gép egyébként jóval kisebb, mint egy átlagos, 12,1 hüvelykes notebook, és persze könnyebb is – tömege még éppen megáll egy kilogramm alatt. A forma a klasszikus tábla-PC irányvonalat követi, a VyePC mindössze 7 hüvelykes képátlójú TFT-jének felülete ugyanis érintőmezőként is működik, és a szokásos módon 180 fokban elforgatható, majd teljesen visszahajtható a gépre.


[+]

Maga a gép mind összecsukott, mind kinyitott állapotban meglehetősen komor látszatot kelt, és – igaz nem ennyiért – láttunk már jobb anyagokból összerakott hordozható gépet is. A VyePC tehát jó eséllyel nem robusztus külsejével fogja belopni magát leendő tulajdonosa szívébe; azt mindenesetre nagy biztonsággal ki merjük jelenteni, hogy az egyre jelentősebb bázist képező hölgyvásárlók körében biztosan komoly hendikeppel indul a kis masina. Persze ízlések és pofonok...


[+]

A gépet teljes szélességében beborítja a kijelző, melynek hátulján a gyártó hatalmas logója díszeleg. Szembeötlő a tábla-PC-k egyik jellegzetességeként a házból hátulra kidudorodó forma (ez az akkumulátor), melyre nem nyúlik ki a panel, illetve adott a középen elhelyezett krómozott, kétirányú zsanér is. A meglehetősen vaskos fedlap reteszelés nélkül nyílik és az óramutató járásával megegyezően fokozatmentesen körbeforgatható.


[+]

Maga a kijelző ugyanaz a 7 hüvelykes, LED-háttérvilágítású, WVGA (800x480 pixeles) felbontású panel, amit az Eee PC-nél is megismerhettünk, csak itt érintőképernyő funkcióval is ki lett egészítve (akárcsak a szintén tesztelt R2H UMPC-nél). A képfelület itt sem tölti ki a teljes rendelkezésre álló teret, a fedlap három oldalán bőven akad hely a tábla üzemmódot kiegészítő vezérlőgomboknak, néhány LED-nek, valamint két hangszórónak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés