2019. július 21., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Processzor rovat

Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok

A Ryzen sikerét továbbvíve az AMD most megmutatta az Intelnek, hogy mitől döglik a légy!

Fogyasztás, összegzés

A komplett rendszer fogyasztását egy Voltcraft Energy Logger 4000-rel mértük, változó felhasználások közepette. Először megnéztük, mennyit eszik a vas asztali üresjáratban, aztán azt, hogy hány wattot kér filmezés alatt. Ehhez a Media Player Classic Home Cinema lejátszót és egy x264-es kódolású, 2156 kb/s bitrátájú, 8 bites MKV videót ([tlacatlc6] Medaka Box, első epizód) párosítottunk össze. A komolyabb terhelés megvalósításának érdekében az AIDA64 stress testjét vetettük latba, melyet a még jobban izzasztó Prime95 legfrissebb verziója követett. Végül egy játékot is beillesztettünk a sorba, választásunk az F1 2019-re esett.

Amint az látható, kétféle grafikon bontakozik ki: az elsőben még ott virít a Prime95, de a másodikban nem. Ennek az az oka, hogy a Core i9-9900K-s konfig azonnal újraindult, amint elindítottuk a Prime-ot, így nem tudtuk kideríteni a vonatkozó wattokat. Ez talán az alaplapi VRM-re vezethető vissza; valószínűnek tartjuk, hogy egy olyan áramlöketet kísérelt meg felvenni a CPU az indításkor, amivel a tápellátó áramkörök már nem tudtak boldogulni, és a hardver biztonságának érdekében közbelépő védelmi mechanizmus azonnal újrabootolta a gépet. Ettől elvonatkoztatva egyéb téren semmiféle problémával nem szembesültünk az i9-est illetően, ám a számítási teljesítmény/fogyasztási grafikonokat az AIDA64 tengelyének mentén gyártottuk le.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Látható, hogy a Matisse 2 esetében az AMD mérnökei szépen visszafogták az áraméhséget az előző generációhoz képest; az idle fogyasztás 16-18 wattal javult, és még az R9-es is 16 wattal kevesebbet evett filmezés közben, mint a 2700X. A legdurvább mérséklődést az R7 3700X-nél láthattuk, hiszen 97 wattal fogta vissza magát az AIDA stabilitástesztjében Pinnacle Ridge-es őséhez képest, ami bizony nem kevés. Az Intelek jobban bírták a koplalást és a saját asztaluknak érezték a videózást, ez nem volt vitás, ám az F1 2019-ben megvalósuló, feltűnően alacsony számok eredete a Windows 10-es biztonsági javításokra vezethető vissza, melyeknek következtében az i7/i9 duett nem megfelelő módon skálázódik a játékprogramban.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.