Igazán memóriatuningos platform lehet a Zen 2

A Matisse kódnevű fejlesztés számos korábbi, RAM-okat érintő korlátozáson emelkedik felül: kitárt karokkal várnak az effektív 5 GHz-es modulok.

Az AMD harmadik generációs Ryzen processzoraiban a mérnökök átdolgozták a memóriavezérlőt, mely külön IO lapkán kap helyet, elválasztva a CPU chipletektől. Az érkező alaplapok BIOS-ában a támogatott frekvenciák egészen DDR4-5000-ig kúsznak fel, ami tekintélyes előrelépésnek tekinthető az elődök képességeihez képest, viszont a memória-órajel még mindig az Infinity Fabric órajeléhez van kötve. Mivel így az előbb említett DDR4-5000-rel 5 GHz-en ketyegne az Infinity Fabric is, az AMD úgy döntött, hogy az érintett buszhoz hozzáad egy 1/2-es divider módot, melynek következtében az Infinity Fabric a memória valós órajelének felével fog futni. Ez 5 GHz-es effektív, azaz 2,5 GHz-es valós memória-órajel mellett 1250 MHz-es Infinity Fabric órajelet eredményez.


(forrás: Wccftech) [+]

Ettől kelendőbbek lehetnek az AMD X570 vezérlőre épülő alaplapok, hiszen a BIOS-ukban nem csupán a megemelt órajelek, de egy úgynevezett divider mód is helyet kap, s ennek hála nagyobb mozgástér marad a DIMM modulok üzemfrekvenciáit illetően. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenféle kittel elérhetjük a mágikus, effektív 5 GHz-es határt; valószínűleg a piacon hozzáférhető legkomolyabb RAM-ok kellenek majd ehhez. A TechPowerUp egyik rezidense, Yuri "1usmus" Bubliy, azt is kiderítette, hogy az új platform egy SoC OC móddal és VDDG feszültségszabályozással is rendelkezik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés