Hirdetés

Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok

A Ryzen sikerét továbbvíve az AMD most megmutatta az Intelnek, hogy mitől döglik a légy!

Hirdetés

A Matisse topológiája

Az AMD ezúttal is egyetlen ászt tart a pakliban, az pedig az Infinity Fabric, illetve ennek a 2.0-s verziója. Minden, amit az előző oldal végén írtunk, csak azért lehetséges, mert az Infinity Fabric létezik, ez kapcsolja ugyanis össze a CPU chipleteket az I/O lapkával.


[+]

Ahogy említettük, egy tokozáson belül egy vagy két CPU chiplet lehet, de ezek mindig ugyanolyan sebességű linken kapcsolódnak az I/O lapkához, vagyis órajelciklusonként 32 bájtnyi adat mozgatása lehetséges.


[+]

A logikai dizájn már ismerősebbnek tűnhet a korábbi generációból, ugyanis egy CPU chiplet két darab úgynevezett CCX-et, azaz Core Complexet tartalmaz. Egy ilyenben négy darab Zen 2 mag található, és ezekhez 16 MB megosztott, 16 utas L3 gyorsítótár kapcsolódhat a ciklusonként 32 bájtot továbbító buszon keresztül. Ez ráadásul úgynevezett victim cache, vagyis ha a magonkénti 512 kB-os, nyolcutas L2 gyorsítótár megtelik, akkor kerülnek az L3 gyorsítótárba az adatok. Annak érdekében, hogy ez előnyös legyen a rendszerre nézve, az L3 gyorsítótár elérésének késleltetése nem csak az adott maghoz tartozó 4 MB-os szeletre levetítve alacsony, hanem konkrétan az egész CCX-en belül az, vagyis nem sokkal nagyobb késleltetéssel lehet elérni az egyik magnak a másik maghoz kapcsolódó, 4 MB-os szeletét.

Az AMD a fentiekkel kapcsolatban bevezet egy új fogalmat, a GameCache-t, ami valójában az adott processzorban található összes L2 és L3 gyorsítótárat jelenti. Ezek kapacitását a cég összeadja, és már ki is jött egy jó nagy szám. Itt igazából nagyobb a marketing, mint a valós technológiai háttér, vagyis lehet a gyorsítótárakat hangzatosan elnevezni, de ettől még szimpla gyorsítótárak maradnak.


[+]

Új viszont a memóriavezérlő, amely a korábbinál lényegesen nagyobb effektív memória-órajeleket is stabilan kezel. Hivatalosan itt 3200 MHz a határ, de az eddigi adatok szerint bőven 4 GHz fölé lehet csusszanni. A cég szerint léghűtéssel 5133 MHz-et sikerült elérni, de itt észben kell tartani, hogy ez már tuningnak számít, ugyanakkor számos memóriagyártó dolgozik olyan DDR4-es memóriamodulokon, amelyek majd az új generációs Ryzen órajel-képességeit feszegetik. Az optimális beállítás egyébként 3733 MHz, ugyanis a memória ezen az effektív órajelen van szinkronban az Infinity Fabric sebességével, vagyis ez adja a legjobb késleltetési értékeket, alatta és fölötte ezek romlani fognak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés