2019. július 21., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Processzor rovat

Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok

A Ryzen sikerét továbbvíve az AMD most megmutatta az Intelnek, hogy mitől döglik a légy!

Konklúzió

Nincs túlságosan nehéz dolgunk, mikor véleményeznünk kell a Matisse kódnév alatt futó Ryzen processzorokat, hiszen minden szempontból remekül szerepeltek. A chiplet dizájn kifejezetten előnyös az AMD számára, hiszen így olcsóbban tud gyártani, ami a termékek piaci árában is tükröződik majd. Egészen elgondolkodtató, hogy az új Ryzen 7 3700X nagyjából (a nála sokkal drágább) Core i9-9900K-val van egy súlycsoportban, amit amúgy az Inteléhez igencsak hasonló árképzéssel debütáló Ryzen 9-es ellentmondást nem tűrően, gond nélkül utasít maga mögé. Hála a 7 nm-es node-nak, a második generációs Ryzenekhez képest igen sokat javult a fogyasztás, miközben az új központi egységek – egyebek mellett – sokat erősödtek egy szálon vagy éppen AVX2-ben.

Az AMD jó szokása, hogy egy tokozást több CPU-nemzedéken keresztül megtart, így az alkatrészek egymással való kompatibilitása egész jól szavatolt és relatíve hosszú időtartamra nyújtózkodik; a Zen 2-esek egy BIOS-frissítést követően mennek a legtöbb, régebbi chipsettel szerelt alaplappal is, bár meglehet, hogy némi korlátozásba ütközünk – leginkább a 12 magos Ryzen 9-es vonatkozásában várhatunk ilyesmit. Ha nem X570-re építkezünk, érdemes lehet picit utánajárni, hogy a deszkánk miként viszonyul a 3000-es szériához (például vannak olyan modellek, amelyekkel csak 8 magig gondolkodhatunk), különösen igaz ez, ha B350 vagy X370-es lapkakészlettel dolgoznánk, mert ezeknél például teljesen mellőznünk kell a Precision Boost 2-t.

Az új Ryzenek jelmondata: veni, vidi, vici
Az új Ryzenek jelmondata: veni, vidi, vici [+]

B450/X470-es vizeken nem kell tartanunk ilyesmitől, de az biztos, hogy X570-nel kicsivel jobb boost értékekre számíthatunk, még ha szinte nüansznyi (pár százalékos) különbségről is beszélünk. Nyilván ha a már beérett technológiát párosítjuk az újdonsággal, bizonyos funkciókról le kell mondanunk; ilyen még a megnövekedett sávszélességű PCI Express 4.0-s szabvány támogatása is. Láthatólag a Matisse eléggé memóriatuningos platform (akár az egészen extrém, 5 GHz tájéki kiruccanás is elképzelhető vele), és ha nem a legmodernebb környezetbe integráljuk, a RAM frekvenciákat illetően szintúgy be kell érnünk egy alacsonyabb szféra meghódításával.

Összességében az AMD kitett magáért, és megmutatta a múltbéli sikerein már elkényelmesedett Intelnek, hogy ha nem kapja össze magát, akkor komoly változások várhatók a konzumer piacon. Szokás szerint ugyanannyi pénzért több magot/szálat kapunk a vörös fronton, és egy percig sem kérdés, hogy a Ryzen 7 3700X megérdemli a különösen ajánlott plecsnit. A Ryzen 9 3900X – árkategóriája miatt – már "csak" egy ajánlott díjat vihet haza, de ha birtokunkban van a szükséges pénzmag, nyugodt szívvel tehetjük le rá a voksunkat, mert nem fogunk benne csalódni.

AMD Ryzen 7 3700X processzor AMD Ryzen 9 3900X processzor

Abu85, Synthwave

Az AMD Ryzen 7 3700X és Ryzen 9 3900X processzort, az MSI MEG X570 GODLIKE alaplapot és a G.Skill Trident Z Royal memóriakitet az AMD bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.