Hirdetés

AMD Radeon R7 260X: a HD 7790 után szabadon

Hirdetés

Bonaire másodszor

Az AMD nagyjából két héttel ezelőtt indította útjára legújabb grafikuskártya-családját, mely egyelőre az elnevezés mellett az árazásában mutatja a legnagyobb különbséget az előző sorozathoz képest. Az R9 270X és 280X modellek gyakorlatilag a HD 7870, illetve HD 7970 GHz kissé módosított leszármazottjai, melyek valamivel kedvezőbb árcédulával kerülnek a boltok polcaira. Az már nem titok, hogy igazi újdonságot majd csak az R9 290 kártyák személyében tisztelhetünk, de ezek debütálása még kissé odébb van.


[+]

Korábban már elmondtuk, hogy az R9 a felsőkategóriát jelenti, melynek alján még csak HD felbontású játékélményre képes termékekkel találkozhatunk, de feljebb haladva már egyre közelebb kerülhetünk a 4K élményhez és a több monitoros Eyefinity-hez. Ez alatt húzódik az R7 kategória, ami a belépőszint tetejét és a középkategóriát takarja, azaz nagyjából a 70-150 dollár közötti megoldásokat. Ennek aktuálisan legerősebb tagja a Radeon R7 260X.


[+]

A kártya a tavasszal megjelent HD 7790 közvetlen leszármazottja, hisz a márciusban megjelent Bonaire kódnevű cGPU-ra épül. Ennek tükrében nincs túl nagy különbség a két megoldás között. A számolóegységek száma továbbra is a lapkában található maximális, 896 darabban merül ki, melyek órajele az elődhöz képest 100 MHz-cel magasabban, 1,1 GHz-en üzemel.


[+]

A GDDR5 szabványú memóriák órajele szintén emelkedett, így azok effektív 6000 MHz helyett immáron 6500 MHz-en ketyegnek. A RAM-ok frekvenciája mellett azok összkapacitása is növekedett, így a korábbi 1 GB-os referencia helyett immáron 2 GB áll a GPU rendelkezésére. Mindezekkel együtt a maximális fogyasztás is megugrott, ami a korábbi HD 7790 85 wattos értékéről 115 wattra kúszott fel. Ez az érték továbbra is kiszolgálható egyetlen 6 tűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül, így ezen a ponton nem történt változás.


[+]

A Radeon R7 260X legnagyobb újdonsága a játékok jobb hangzásáért felelős TrueAudio szolgáltatás, melyről a közelmúltban részletesen beszámoltunk. A kártyán található lapka ismeretében egy érdekes kérdést vet fel mindez, hisz ahogy feljebb utaltunk rá, a Bonaire cGPU már egy bő fél éve piacon lévő termék, így a technológiához szükséges tranzisztorcsomag a HD 7790 központi egységében is helyet kellett kapjon. A korábbi titkolózás oka minden bizonnyal az volt, hogy az AMD nem egyetlen darab középkategóriás megoldással szerette volna piacra dobni a szolgáltatást, így inkább bevárták az R9 290-es modelleket. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a HD 7790 tulajdonosok esetleg valamilyen trükkel be tudják-e kapcsolni a TrueAudiót, de nem zárható ki, hogy lelkes kísérletezők idővel találnak erre valamilyen módot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés