Színre lép a Radeon HD 7970 videokártya

Hirdetés

A hűtés és ami alatta van

Természetesen most sem értük be a felszínnel, azaz ez a kártya sem úszhatta meg, hogy közelebbről is megvizsgáljuk a NYÁK-ot. Ehhez először a hűtést kellett leszednünk, mely potom 18 darab csavar eltávolítása után már viszonylag könnyen ment.


[+]

A komplett hűtés egyben lejön, melyet természetesen további darabokra lehet bontani. Ahogy látszik is, a GDDR5-ös chipek, valamint a tápellátásért felelős FET-ek is érintkeznek az egybeöntött résszel, ergo ezen részegységek hűtése is biztosítva van.


[+]

A felső műanyagburkolat eltávolítása után alaposabban szemügyre vehetjük a ventilátort, valamint a méretes, 6. generációs hőkamrás bordát.


[+]

A dupla golyóscsapággyal ellátott, NTK gyártmányú, mókuskerék kialakítású légkavaró átmérője 7,5 centiméter. Maximális áramfelvétele nem kevesebb mint 1,7 amper, amivel egészen 5200-as fordulatig képes felpörögni.


[+]

A NYÁK-ra rátérve elsőként a GPU felé vettük az irányt. A 28 nm-es lapka 365 mm2 területű, melybe 4,31 milliárd tranzisztor került. Összehasonlítás gyanánt: a 40 nm-es előd Cayman 389 mm2-en 2,64 milliárdot sűrített össze. Kisebb változás, hogy a tokozás egy fémkeretet kapott, mely minden bizonnyal az esetleges lesarkazástól próbálja megóvni a lapkát.


[+]

A GPU mellé 12 darab, egyenként 256 MB méretű, Hynix gyártmányú GDDR5 chip került, melyek 32 bitesek. Ebből akár már az is látszik, hogy a korábbi 256 bites memóriavezérlő 384 bitesre szélesedett ki, valamint ezzel párhuzamosan a fedélzeti memória mérete 3 GB-ra nőtt. A chipeken a H5GQ2H24MFR-R0C típusjelzés díszeleg, amiből kiderül, hogy hivatalosan maximum 1500 MHz-es órajelre képes ez a modell. Az AMD ezt nem használta ki teljesen, hisz a HD 7970-en ezek "csak" 1375 MHz-en ketyegnek.


[+]

A PWM is változott, ugyanis a HD 7970-en a korábban csúcskategóriában használt Volterra megoldás helyét a CHiL digitális chipje által vezérelt koncepció vette át. A CHL8228 jelzésű modellt a középkategóriában már használta az AMD, és a tuningosoknak jó hír, hogy viszonylag tág kereteket nyújt a feszültség szoftveres szabályozására is. A fázisok most is minőségi (és viszonylag drága) elemekből épülnek fel, melyek egyik része az International Rectifier által gyártott, úgynevezett DirectFET. Az ezt követő tekercseket a CPL szállítja. A képen összesen hat fázist számolhatunk össze, bár jól látható, hogy a NYÁK hét darabra lett tervezve.


[+]

A burkolat nélkül már azt is könnyen kiszúrtuk, hogy az AMD referenciájára akár két 8 tűs tápcsatlakozó is könnyen felfér. Erre talán épp a hiányzó 7. fázisnak lenne szüksége. Valószínűleg a gyártók a referencia NYÁK-ra építkezve készíthetnek majd gyárilag túlhajtott verziókat, ahol jól jöhet majd a még erősebb tápellátás, ugyanis a nyomtatott áramkör láthatóan 300 wattra lett tervezve.

Van még egy egyedülálló újítás a Radeon HD 7970-en, amely nem szembetűnő: ez a PCI Express 3.0 támogatás, melyet egyelőre csak X79-es alaplapokkal lehet kihasználni. Ez a csatoló elméletben kétszer nagyobb, 16 sáv esetében pontosan 16 GB/s maximális elméleti adatátviteli sebességre képes egy hasonló PCI Express 2.0-s porthoz viszonyítva. Ebből egy darabig asztali környezetben nem sokat profitálhatunk, mivel a fejlesztők manapság arra törekszenek, hogy a PCI Express busz csak minimális igénybevételnek legyen kitéve. A PCI Express 3.0 mögött jelenleg óriási reklámkampány húzódik, ám a gyártók sosem mutatják be, hogy az elméletben elérhető extra sebességnek milyen gyakorlati hatásai vannak. Ennek nyilván az az oka, hogy most még nem mutatható ki az új interfész gyakorlatban mérhető előnye. A potenciális vásárlók szempontjából az egész lényege, hogy a kártya bármilyen probléma nélkül tökéletesen üzemel egy PCI Express 2.0 portban is, miközben a megjelenítés sebessége sem szenved a mérési hibahatáron túli csorbát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés