Színre lép a Radeon HD 7970 videokártya

Hirdetés

Összegzés

Az összesített eredményeket nézve elmondható, hogy a minimum és átlag képkockaszámot figyelembe véve a HD 7970 nagyjából 16 százalékkal gyorsabb a korábbi egy GPU-s bajnok GTX 580-nál. Kizárólag az átlag fps-t tekintve a szám durván 20%. A minimumot, valamint az átlagot is nézve a HD 6990 még nagyjából 25%-kal előzi meg az új jövevényt. A véglegesnek közel sem nevezhető meghajtó ellenére a CrossFire skálázódása sem nevezhető rossznak. A második HD 7970 jelenléte átlagosan 63%-os előnyt jelentett. Fontos még kiemelni a közvetlen előd HD 6970-hez mért javulást is, ami nagyjából 38%-os.

A teljesítmény/fogyasztás mutatót tekintve a HD 7970 egymagában és párban is az élen van. Ebben kétségkívül fontos szerepe van a 28 nm-es csíkszélességnek is, mely egyelőre csak ennél a terméknél van jelen. Akkor nézzük meg, hogy összegezve mit is mondhatunk el a HD 7970-ről! Méréseink alapján a HD 7970 átvette a vezetést az egy GPU-t felvonultató kártyák között. Ugyan most még akad egy-két cím, ahol egy szinten van vagy csak minimálisan képes elhúzni a GTX 580-tól, de ezt mi a kezdetleges meghajtónak tulajdonítjuk. Egy korábbi elemzésünkből már kiderült, hogy az újabb driverektől várható plusz sebesség nem csak hiú ábránd. Jelen esetben egy gyökeresen új mikroarchitektúráról és kártyáról beszélünk, ezért véleményünk szerint még biztosan lapul benne kiaknázatlanul legalább 10-20% plusz. Természetesen a konkurencia sem alszik, de az elmúlt 2 évben a Fermiből az NVIDIA elég sokat kipréselt, így ebben már kevesebb az ilyen jellegű potenciál. Ezenkívül a zöldek már a Keplerre készülnek, bár ennek pontos megjelenéséről egyelőre nem sokat lehet tudni.


[+]

Fogyasztás szempontjából a HD 7970 nem kispályás. Sajnos akár úgy is mondhatnánk, hogy kategóriáján belül elvárható szintet hoz, bár erejének köszönhetően teljesítmény/fogyasztás mutatója az első helyen áll. A hűtés terheletlenül halk, valamint a ZeroCore Power szolgáltatásnak hála, ha épp nem ülünk a gép előtt és a GPU-t sem terheljük, akkor durván 20 wattal alacsonyabb fogyasztással számolhatunk. Terhelés mellett a referencia megoldás hűtése már zajossá válik, de ebben a kategóriában minket különösebben ez sem lepett meg. A hatmegjelenítős Eyefinity, valamint az egyes megjelenítőkhöz továbbítható nyolccsatornás hangfolyam hasznos lehet néhány vásárlónak, de nem valószínű, hogy ezt majd egy szélesebb réteg kihasználná.

Mindent együttvéve az első, GCN-re épülő, Tahiti kódnevű fejlesztés jól sikerült. A termék számtalan újítást és jövőbe mutató, innovatív megoldást vonultat fel, melyek egy részét jelenleg még ki sem tudjuk használni (pl.: DirectX 11.1). Meglátásunk szerint a HD 7970-nek egyetlen nagy baja van, nevezetesen a kicsit sem elhanyagolható árcédula: az AMD $550-ra lőtte be az ajánlott fogyasztói árat. A jelenlegi gyenge forintnak köszönhetően ez átszámítva durván 138 000 forintot takar, amire még rájön 27% áfa. Ez utóbbival, valamint egy kisebb árréssel számolva idehaza legalább 180 000 forintos árcédulával kalkulálhatunk, ami bizony nagyon sok. Mindezek tükrében csak annak tudjuk ajánlani a Radeon HD 7970-et, aki egyrészt ki tudja használni a benne lapuló teljesítményt, képes megbarátkozni az utóbb említett húzós összeggel, valamint hosszabb távra (~2 év) tervez, mivel szerintünk a kártya mind tudásban, mind pedig sebességben egy jó darabig még meg fog felelni az elvárásoknak.


AMD Radeon HD 7970 VGA
(ha nem számít a pénz)

Oliverda és Daywalker

Az ASUS Radeon HD 7970, Radeon HD 6990 és GeForce GTX 590 videokártyát az ASUS-tól, a Sapphire Radeon HD 7970 VGA-t a Sapphire-tól, a VTX3D Radeon HD 7970-et a CHS Hungary Kft.-tól, a tesztben használt Sapphire HD 6970 kártyát pedig az Expert Zrt.-től kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés