Színre lép a Radeon HD 7970 videokártya

ASUS, Sapphire és VTX3D HD 7970

A korábbi Radeon sorozatoknál már megszokhattuk, hogy első körben csak az AMD referenciája alapján legyártott kártyákhoz lehet hozzáférni. Ezeket a kártyákat a PC Partner gyártja, mely a Sapphire anyacége. Nyilván ennek köszönhetően született meg korábban az a megállapodás, mely szerint a Sapphire-t illeti az elsőség, ha a referenciától komolyabban eltérő és/vagy gyárilag túlhajtott Radeon kártyák megjelenéséről van szó. Amikor referenciakártyákról beszélünk, akkor a matricán és a dobozban található körítésen kívül nincs más lényegi eltérés az egyes márkák kiadásai között.

Hirdetés

Általában ezek a modellek a start után néhány hónappal "kikopnak" a boltok polcairól, és felváltják őket a különböző cégek által tervezett, egyedi dizájnok. Ekkor a tervezők szinte teljesen szabad kezet kapnak, így már csak magát a GPU-t vásárolják az AMD-től, a többiről ők dönthetnek. Ezt a szabadságot felhasználhatják arra, hogy a referenciadizájntól eltérően egy olcsóbb kivitelt hozzanak létre, vagy akár arra is, hogy minőségibb, drágábban előállítható kártyát készítsenek. A fentieknek megfelelően hozzánk is referenciamodell került, ráadásul összesen három különböző gyártótól. Néhány mondat erejéig most nézzük meg, hogy ezek miben különböznek egymástól!


[+]

Elsőként az ASUS HD7970-3GD5 típusjelzésű versenyzőjét köszönthettük. Órajelekben is teljesen referenciáról beszélhetünk, ami 925 MHz-es GPU és 1375 MHz-es RAM frekvenciát takar. A műanyag burkolatra egy ASUS feliratú matrica került, minek köszönhetően még akkor is be tudjuk határolni, hogy melyik gyártó termékéről van szó, ha csak magát a kártyát fogjuk a kezeink közé. A körítés egy PCI Express tápátalakítóból (2x6->1x8), egy CrossFire hídból, egy HDMI->DVI, valamint egy aktív mini DisplayPort->DVI adapterből áll össze. Ezen felül a gyártó egy GPU Tweak nevű kis alkalmazást is mellékelt a kártya mellé, mellyel az órajeleket, a GPU feszültségét és a ventilátor fordulatszámát szabályozhatjuk.


[+]

A Sapphire 21197-00-40G jelzésű modellje esetében sincs eltérés az órajeleket illetően. A mellékelt tartozékokat vizsgálva már egy bővebb listával találtuk szembe magunkat az ASUS modelljéhez képest. Itt két tápátalakító is lapul a dobozban, melyek Molexből készítenek PCI Express szabványú csatlakozót: az egyik a 6, míg a másik a 8 tűs verziót képes pótolni. A megjelenítők csatlakoztatását megkönnyítő adapterekből négy darabot találhatunk. Ezekből az első egy egyszerű DVI->VGA típusú; ezt követi egy mini DisplayPort->DisplayPort, valamint a HDMI->DVI, és az aktív mini DisplayPort->DVI átalakító. A tartozékok sorát a CrossFire híd és egy 1,8 méteres, 1.4a szabványnak megfelelő HDMI kábel zárja. A Sapphire az ASUS-nál látott szoftverhez hasonlóan egy TriXX Tweak Utility nevű alkalmazást mellékel a kártyájához, mely funkcionalitásában hasonlít a GPU Tweakre.


[+]

A VTX3D-től a VX7970 3GBD5-M2DHG típusú kártya tette tiszteletét nálunk. Ahogy az előző két modell, úgy ez is a 925/1375 MHz-es órajeleket kapta meg. Ennek dobozában egyetlen PCI Express táp átalakítót találtunk, mely egy 6 tűs konnektorból képes 8 tűs variánst előállítani számunkra. A különböző megjelenítők csatlakoztatásához mellékelt adapterek sora megegyezik az Sapphire modelljénél látottakkal: DVI->VGA, mini DisplayPort->DisplayPort, HDMI->DVI, és aktív mini DisplayPort->DVI átalakító. A CrossFire híd innen sem maradhatott ki, amin felül még egy DiRT 3 kupont is kapunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés