Hirdetés

Acer Swift Edge: a legkönnyebb 16 hüvelykes

A Swift sorozat legújabb tagja rendkívül könnyű, de a legnagyobb benyomást a kijelzője tette ránk.

Bevitel, hang, üzemidő

A billentyűzet nem a Swift Edge 16 erőssége, az Acer gyakorlatilag egy 13,3-14”-es notebook klaviatúráját emelte át ebbe a gépházba, így jó sok kihasználatlan felületet hagytak a gombsorok szélén. Hogy lenne-e értelme egy numerikus részt bepréselni ide, azon lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a cég nem használta igazán ki a plusz centimétereket, a kurzormozgató gombok össze vannak préselve, a felső Fn sor felezett méretű.


[+]

Plusz gombokat sem tartalmaz az Edge 16 billentyűzete, a bekapcsológombba viszont egy gyors és megbízható ujjlenyomat-olvasót integráltak. A háttérvilágítás természetesen nem hiányzik, a gépelési élmény pedig elfogadható, de nem kiváló, hiszen a gombok rövid úton mozognak. A tapipad viszont kifejezetten jó: egyrészt viszonylag nagy (126 x 82 mm-es), másrészt pontos. Gombjait az érintésérzékeny felületbe integrálták.

Hirdetés

A hangszórók, és így a hangminőség nem volt fontos szempont az Edge tervezésekor, az egyszerű, lefelé néző hangsugárók átlagos, közepes dinamikájú, a mélytartományt teljesen nélkülöző hangot szolgáltatnak.

Üzemidő

Az 54 Wh-s kapacitás manapság nem számít különösebben nagynak, és ez az üzemidőn is érződik. Persze ne feledjük, hogy itt egy 16 hüvelykes kijelzőt kell meghajtani, de a gép alacsony tömege és vékonysága miatt mégis az akkumulátor az, ami a hordozhatóságot leginkább visszafogja. Tápegységként egy „telefonos” kialakítású, tehát közvetlenül a falba dugható, 65 wattos USB-PD szabványú változatot kapunk – a töltés sebessége ugyanakkor elég alacsony: körülbelül 40 perc kell az 50 százalékos szint eléréséig, és több mint két órát fogunk várni, mire teljesen tele lesz az akkumulátor.

Értékelés

Gyakori, hogy egy adott tulajdonság – például a tömeg – szerint nagyon kihegyezett notebooknál más szempontból kellemetlen kompromisszumokat kell kötni. Az Acer Edge esetében ugyan ezek a kompromisszumok nem vészesek, de azért érezhetőek. Ami biztos: a 16 hüvelykes méretéhez képest rendkívül könnyű és vékony gép nagyon jól hordozható, nem húzza a vállunkat, viszont lehet, hogy mi szívesen feláldoztunk volna akár 200 grammot is azért, hogy egy stabilabb és/vagy hosszabb üzemidőt biztosító notebookot kapjunk. A gépház, bár igényes, mégis kicsit sérülékenyebbnek tűnik az ideálisnál, a hűtés is lehetne hatékonyabb talán, akkumulátorból pedig ennél kisebb notebookokban is találtunk már jóval nagyobb kapacitású változatokat.


[+]

Mindezt azonban kompenzálja az elegáns kinézeten túl az így is remek teljesítmény és mindenekelőtt a kijelző, mely az egész konfiguráció legerősebb komponense: méreténél fogva kiválóan lehet dolgozni rajta, képminősége pedig szinte tökéletes: fényes, óriási a kontrasztja és gyönyörűek a színei is.


Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) notebook

Wombath

Az Acer Swift Edge 16 notebookot a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés