Hirdetés

Acer Swift Edge: a legkönnyebb 16 hüvelykes

A Swift sorozat legújabb tagja rendkívül könnyű, de a legnagyobb benyomást a kijelzője tette ránk.

Bevezető, külső

Az Acer prémium kategóriás ultrabookokat tömörítő Swift sorozata korábban több rekorder notebookot is felvonultatott; ezt a hagyományt éleszti most fel az Edge modell, mely a cég állítása szerint bemutatásakor a piac legkönnyebb 16”-es noteszgépe volt. Ez 1183 grammos tömeget jelent, mely a gép méretét tekintve valóban figyelemre méltó eredmény. De ahogy azt a Swift 7-eknél már láttuk párszor, l’art pour l’art stílusú rekorddöntögetés nem mindig hozza el a várt eredményt, mert ugyan a specifikációk papíron jól mutatnak, de megesik, hogy ezért cserébe a notebook használhatóságában muszáj kompromisszumot kötni. Vajon így járt-e az Edge is?

Külső

Egy Swift sorozatba tartozó notebook elegáns és vékony – ez alól a szabály alól az Edge sem kivétel, hiszen a 16”-es kijelzővel szerelt gép mérete 356 x 251 x 14 mm a már említett 1,18 kg-os tömeg mellett. A hordozhatóság ebből a szempontból tehát remek – de mi a helyzet a gépházzal? Az alacsony súlyból már kitalálható, hogy a burkolat és a váz nagy része magnéziumötvözetből készül, a szilárdság pedig közepes – bár a notebook simán felemelhető egy kézzel a sarkánál fogva, felülete több helyen is hajlékonyabb a kelleténél.


[+]

Szerencsére pont a kijelző nem tartozik ezek közé, mert külön merevítést kapott, így a 16 hüvelykes panel védett a túlzott csavarodástól. A zsanérok szilárdsága, súlyozása is rendben van, de mozgástartományuk enyhén korlátozott, nem kínálnak 180 fokos felnyithatóságot. A kinyitást egyébként vékony kivágás segíti a tapipad előtt.


[+]

A dizájn a megcélzott kategóriának megfelelően elegáns, az általunk kipróbált változat selyemfényű, az ujjlenyomatokra csak mérsékelten érzékeny felületet kapott. A képernyőt vékony, matt fekete keret fogja körbe. A billentyűzet körül viszonylag sok a hely, az Acer nem használta ki a lehetőséget például numerikus rész biztosítására. A notebooknak ez a része szinte teljesen dísztelen, csak a gyártó logóját láthatjuk a kijelző alatti káván. Ez a logó a kijelző hátoldalán is visszaköszön egyébként, szintén elég apró méretben.

Hirdetés

[+]

Ha hátára fordítjuk a gépet, a „színre fújt” alsó burkolatot láthatjuk, rajta a szellőzőrésekkel és a hangszórónyílásokkal. A ház felnyitása viszonylag könnyű, elég a látható csavarokat kioldani hozzá. A bővíthetőség persze nem túl jó, a memóriát az alaplapra forrasztották, az M.2 foglalatokhoz viszont hozzáférünk (kettő van belőlük, egyet a ventilátor alatti szalagkábel takar).


[+]

A csatlakozókínálaton látszik, hogy az Acer az tömegcsökkentésen túl azért odafigyelt a használhatóságra is, hiszen nem csak két Type-C konnektort kapunk, hanem két Type-A USB és egy HDMI 2.1 is került az Edge oldalaira. A Type-C esetében kicsit hiányoltuk az USB 4.0-t, de az USB 3.2 Gen2 sem rossz, a Type-A konnektorok pedig 3.2 Gen1 interfészt rejtenek.

Belső és teljesítmény

Az Acer a Swift ultrabookokat hagyományosan Intel platformmal szerelte, az Edge azonban kivétel, mert AMD-re épül. Túl sok választási lehetőségünk azért nincs, Ryzen 5 6600U vagy Ryzen 7 6800U kerülhet bele, a memória pedig a kisebb processzornál 8, a nagyobbnál 16 GB lehet. A vékony gépházba természetesen szóba sem jöhet egy nagy teljesítményű dGPU beépítése, helyette a Radeon 680M dolgozik a gép legfontosabb komponense, a 16 hüvelykes, 4K+-os (3840x2400 pixeles) OLED panel meghajtásán. Ez utóbbi rendkívül szemrevaló: a technológia kínálta utolérhetetlen kontraszt, remek színvisszaadás mellett az óriási felbontás miatt is nagyon kellemes a látvány.

A tesztelt modell specifikációi
Termék megnevezése Acer Swift Edge SFA16-41
Processzor AMD Ryzen 7 6800U – 8 mag, 2,7-4,7 GHz, 15-28 W TDP
Memória 16 GB Micron LPDDR5-6400
Kijelző 16"-es, 3860x2400 pixeles Samsung SDC416B OLED panel
Grafika AMD Radeon 680M
Adattároló 1 TB Micron 2400 SSD, PCIe 4.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - AMD/MediaTek RZ616 Wi-Fi 6E
- Bluetooth 5.2
Interfészek - 2 db USB 3.2 Gen2 Type-C, töltésre is, DP-Alt móddal
- 2 db USB 3.2 Gen1 Type-A
- HDMI 2.1
- 3,5 mm-es kombinált hangcsatlakozó
Extrák billentyűzetvilágítás, ujjlenyomat-olvasó
Akkumulátor 54 Wh
Méret 356 x 251 x 14 mm
Tömeg 1,18 kg
Operációs rendszer Windows 11 Home
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja Acer Swift Edge 16
Fogyasztói ár kb. 599 000 forint
Garancia 3 év

Teljesítmény

A noteszgép egy PCIe 4.0 x4 interfészen kommunikáló 1 TB-os Micron SSD-t használ háttértáként, melynek teljesítménye szekvenciális hozzáférésnél nem túl acélos: bár többet tud, mint amit egy PCIe 3.0 x4-es (vagy PCIe 4.0 x2-es) meghajtótól kapnánk, azért ennél gyorsabb meghajtókat is láttunk már ebben a kategóriában. A véletlenszerű hozzáférési adatok viszont nem alakulnak rosszul, így az összteljesítménnyel nincs gond, a bootfolyamat és az alkalmazások betöltése is gyors.


[+]

Az általános teljesítményt vizsgálva az Edge elég jól teljesít, a legtöbb mérésben magabiztosan veri például a Rembrandt platformot bemutató ASUS Zenbook S 13 OLED-et, és a Core i7-1280P-re építő MSI Summit E13 Flip EVO-val szemben is megállja a helyét. Ez utóbbi esetben vegyesebb a kép, egyes tesztekben az Acer, másokban az MSI terméke a jobb, így inkább holtversenyt lehet hirdetni, mint egyértelmű győztest. Mindkét versenytársnál felmerülhet, hogy a Swift Edge 16 jóval nagyobb gépházzal rendelkezik, így hűtése is jobb, de igazából nem ez a helyzet, az alapterület csak másodlagos, a vastagság az, ami igazán számít, és ezen a téren tesztalanyunk sem áll jobban, mint a versenytársak.

Mérés (Balanced beállítással) Eredmény
Cinebench 15 1t / nT 235 / 1635
Cinebench 20 1t / nT 544 / 4011
Cinebench 23 1t / nT 1475 / 9849
7-Zip Single / Multi 5232 / 51 098 MIPS
Veracrypt64 SHA 256 / SHA 512 314 / 480 MB/s
SpecWPC 7-Zip Compress* 112,34 s
SpecWPC Blender BMW 1M* 94,4 s
SpecWPC Handbrake Normal / HQ 69,85 / 27,72 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 83,00 fps
SpecWPC Python SciPy* 104,28 s
PCMark 10 Extended 5917
PCMark 10 Essentials 9693
PCMark 10 Productivity 8865
PCMark 10 Digital Content Creation 7392
PCMark 10 Gaming 5218
Procyon Photo Editing 5892
Procyon Video Editing 3020
* a kisebb érték a jobb

A 3D-s sebesség terén is érezhető egy minimális előny a Zenbook S 13 OLED-hez képest (ez, ahogy az előbbi különbség is, betudható például a frissebb illesztőprogramoknak és operációs rendszernek is). A különbség nem drámai, és továbbra sem nevezhetjük a Radeon 680M-et a „játékosok iGPU-jának”, de teljesítménye tulajdonképpen elég ahhoz, hogy egész modern játékokkal közepes minőségi beállítások és 720p felbontás mellett megbirkózzon, így az Edge 16-tal utazás közben akár még játszhatunk is – csak legyen a közelben konnektor.

Tapasztalatok

Kijelző

Az utóbbi időben több gyártónál is láthattuk, hogy a terméktervezésnél nagyon fontos szerepet kap a kijelző – így van ez a Swift Edge 16-nál is, és ezzel nincs is baj, örülünk, hogy jó teljesítményű hardver kínálta képet nem egy alsó polcos IPS (esetleg TN) panelen kell nézni. Ahogy azt már az előző oldalakon említettük, tesztalanyunknál a kijelző gyönyörű, tulajdonképpen minden paramétere kiváló. Maximális fénysűrűsége 407 cd/m², kontrasztaránya az OLED technológiából adódóan végtelen.

[+]

Színvisszaadás tekintetében ugyan az Acer nem hirdeti a gyári kalibrációt, de esetünkben a 99,4%-os DCI-P3 és 96,8%-os AdobeRGB színtér mellett 1-nél kisebb delta E értékeket mértünk, így igazából ezen a téren sem panaszkodhatunk, pusztán a kijelzőt tekintve ez a notebook tökéletesen megfelel grafikai vagy videós munkákhoz is.

[+]

Használat közben

Az AMD Rembrandt platformja elég jól takarékoskodik az energiával, az Acer pedig ezt kihasználva nem vitte túlzásba a hűtést, ami kicsit rányomja bélyegét a notebook viselkedésére. Terhelés nélkül a rendszer passzív üzemben is képes megfelelő hőmérsékleten tartani a processzort, így a notebook ilyenkor némán dolgozik. Ha viszont elkezdjük terhelni a CPU-t, ez nem marad így, az egy darab vékony ventilátor gyorsan felpörög. Azért így sem lesz vészes a hangja, inkább egy közepes magasságú süvítésre számíthatunk, mint túlzottan erős zúgásra. Szerencsére a melegedés sem extrém, hosszabb idő alatt 80-85 °C-os maximumra számíthatunk, ami teljesen elfogadható érték.

Ami a fogyasztási adatokat illeti, ezek viszonylag konzervatívak, egy rövid, 30 wattos ugrás után a Ryzen 7 6800U 25 watton állapodik meg, tehát ugyanazt a viselkedést látjuk, mint a Zenbook S 13 OLED esetében.

A burkolati hőmérsékleteknél nem látszik semmi extra, a vékony, magnéziumötvözetből készült ház nem igazán szigeteli el a belső komponenseket, így a CPU környékén a billentyűzet és a burkolat aljának hőmérséklete is meghaladja a 40 °C-ot, de a felület túlnyomó részén teljesen elviselhető marad a hőfok.

[+]

Bevitel, hang, üzemidő

A billentyűzet nem a Swift Edge 16 erőssége, az Acer gyakorlatilag egy 13,3-14”-es notebook klaviatúráját emelte át ebbe a gépházba, így jó sok kihasználatlan felületet hagytak a gombsorok szélén. Hogy lenne-e értelme egy numerikus részt bepréselni ide, azon lehet vitatkozni, de az biztos, hogy a cég nem használta igazán ki a plusz centimétereket, a kurzormozgató gombok össze vannak préselve, a felső Fn sor felezett méretű.


[+]

Plusz gombokat sem tartalmaz az Edge 16 billentyűzete, a bekapcsológombba viszont egy gyors és megbízható ujjlenyomat-olvasót integráltak. A háttérvilágítás természetesen nem hiányzik, a gépelési élmény pedig elfogadható, de nem kiváló, hiszen a gombok rövid úton mozognak. A tapipad viszont kifejezetten jó: egyrészt viszonylag nagy (126 x 82 mm-es), másrészt pontos. Gombjait az érintésérzékeny felületbe integrálták.

A hangszórók, és így a hangminőség nem volt fontos szempont az Edge tervezésekor, az egyszerű, lefelé néző hangsugárók átlagos, közepes dinamikájú, a mélytartományt teljesen nélkülöző hangot szolgáltatnak.

Üzemidő

Az 54 Wh-s kapacitás manapság nem számít különösebben nagynak, és ez az üzemidőn is érződik. Persze ne feledjük, hogy itt egy 16 hüvelykes kijelzőt kell meghajtani, de a gép alacsony tömege és vékonysága miatt mégis az akkumulátor az, ami a hordozhatóságot leginkább visszafogja. Tápegységként egy „telefonos” kialakítású, tehát közvetlenül a falba dugható, 65 wattos USB-PD szabványú változatot kapunk – a töltés sebessége ugyanakkor elég alacsony: körülbelül 40 perc kell az 50 százalékos szint eléréséig, és több mint két órát fogunk várni, mire teljesen tele lesz az akkumulátor.

Értékelés

Gyakori, hogy egy adott tulajdonság – például a tömeg – szerint nagyon kihegyezett notebooknál más szempontból kellemetlen kompromisszumokat kell kötni. Az Acer Edge esetében ugyan ezek a kompromisszumok nem vészesek, de azért érezhetőek. Ami biztos: a 16 hüvelykes méretéhez képest rendkívül könnyű és vékony gép nagyon jól hordozható, nem húzza a vállunkat, viszont lehet, hogy mi szívesen feláldoztunk volna akár 200 grammot is azért, hogy egy stabilabb és/vagy hosszabb üzemidőt biztosító notebookot kapjunk. A gépház, bár igényes, mégis kicsit sérülékenyebbnek tűnik az ideálisnál, a hűtés is lehetne hatékonyabb talán, akkumulátorból pedig ennél kisebb notebookokban is találtunk már jóval nagyobb kapacitású változatokat.


[+]

Mindezt azonban kompenzálja az elegáns kinézeten túl az így is remek teljesítmény és mindenekelőtt a kijelző, mely az egész konfiguráció legerősebb komponense: méreténél fogva kiválóan lehet dolgozni rajta, képminősége pedig szinte tökéletes: fényes, óriási a kontrasztja és gyönyörűek a színei is.


Acer Swift Edge 16 (SFA16-41) notebook

Wombath

Az Acer Swift Edge 16 notebookot a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés