Hirdetés

Acer Swift Edge: a legkönnyebb 16 hüvelykes

A Swift sorozat legújabb tagja rendkívül könnyű, de a legnagyobb benyomást a kijelzője tette ránk.

Bevezető, külső

Az Acer prémium kategóriás ultrabookokat tömörítő Swift sorozata korábban több rekorder notebookot is felvonultatott; ezt a hagyományt éleszti most fel az Edge modell, mely a cég állítása szerint bemutatásakor a piac legkönnyebb 16”-es noteszgépe volt. Ez 1183 grammos tömeget jelent, mely a gép méretét tekintve valóban figyelemre méltó eredmény. De ahogy azt a Swift 7-eknél már láttuk párszor, l’art pour l’art stílusú rekorddöntögetés nem mindig hozza el a várt eredményt, mert ugyan a specifikációk papíron jól mutatnak, de megesik, hogy ezért cserébe a notebook használhatóságában muszáj kompromisszumot kötni. Vajon így járt-e az Edge is?

Hirdetés

Külső

Egy Swift sorozatba tartozó notebook elegáns és vékony – ez alól a szabály alól az Edge sem kivétel, hiszen a 16”-es kijelzővel szerelt gép mérete 356 x 251 x 14 mm a már említett 1,18 kg-os tömeg mellett. A hordozhatóság ebből a szempontból tehát remek – de mi a helyzet a gépházzal? Az alacsony súlyból már kitalálható, hogy a burkolat és a váz nagy része magnéziumötvözetből készül, a szilárdság pedig közepes – bár a notebook simán felemelhető egy kézzel a sarkánál fogva, felülete több helyen is hajlékonyabb a kelleténél.


[+]

Szerencsére pont a kijelző nem tartozik ezek közé, mert külön merevítést kapott, így a 16 hüvelykes panel védett a túlzott csavarodástól. A zsanérok szilárdsága, súlyozása is rendben van, de mozgástartományuk enyhén korlátozott, nem kínálnak 180 fokos felnyithatóságot. A kinyitást egyébként vékony kivágás segíti a tapipad előtt.


[+]

A dizájn a megcélzott kategóriának megfelelően elegáns, az általunk kipróbált változat selyemfényű, az ujjlenyomatokra csak mérsékelten érzékeny felületet kapott. A képernyőt vékony, matt fekete keret fogja körbe. A billentyűzet körül viszonylag sok a hely, az Acer nem használta ki a lehetőséget például numerikus rész biztosítására. A notebooknak ez a része szinte teljesen dísztelen, csak a gyártó logóját láthatjuk a kijelző alatti káván. Ez a logó a kijelző hátoldalán is visszaköszön egyébként, szintén elég apró méretben.

[+]

Ha hátára fordítjuk a gépet, a „színre fújt” alsó burkolatot láthatjuk, rajta a szellőzőrésekkel és a hangszórónyílásokkal. A ház felnyitása viszonylag könnyű, elég a látható csavarokat kioldani hozzá. A bővíthetőség persze nem túl jó, a memóriát az alaplapra forrasztották, az M.2 foglalatokhoz viszont hozzáférünk (kettő van belőlük, egyet a ventilátor alatti szalagkábel takar).


[+]

A csatlakozókínálaton látszik, hogy az Acer az tömegcsökkentésen túl azért odafigyelt a használhatóságra is, hiszen nem csak két Type-C konnektort kapunk, hanem két Type-A USB és egy HDMI 2.1 is került az Edge oldalaira. A Type-C esetében kicsit hiányoltuk az USB 4.0-t, de az USB 3.2 Gen2 sem rossz, a Type-A konnektorok pedig 3.2 Gen1 interfészt rejtenek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények

Hirdetés