Hirdetés

Acer Predator 21 X: szürreális

Elképesztően brutális, őrületesen drága és persze villámgyors is az Acer limitált szériás csúcs noteszgépe.

Bevezetés, külső

Amióta csak léteznek notebookok, időről időre felbukkannak olyan modellek a piacon, amelyeknek egyetlen valódi értelme, hogy a gyártó magára irányítsa a figyelmet: megmutassa mire képes, ingyen reklámot generáljon a sajtóban megjelenő tesztekkel, hírekkel, és így tovább. Az utóbbi években elsősorban a játékosoknak szánt noteszgépek között találni ilyeneket: közéjük tartozik az ASUS ROG GX800, az MSI GT83VR vagy éppen a Origin EON17-SLX. Ezt a sort lehet tovább bővíteni az Acer Predator 21 X-szel, amely azonban minden vetélytársán túltesz – ha nem is feltétlenül sebességben, de kinézetben és specifikációkban mindenképpen.

Az Acer célja a Predator 21 X-szel az volt, hogy egy olyan notebookot készítsen, amelynél nemcsak a hardver területén nem kell kompromisszumokat kötni, de a körítés is olyan legyen, hogy tátva maradjon a szánk.

Külső

A Predator 21 X esetében az ismerkedést nem magával a notebookkal, hanem a csomagolással érdemes kezdeni, a gép ugyanis nem egy megszokott dobozban, hanem egy elképesztő méretű és súlyú, bombabiztosnak tűnő bőröndben érkezik. A 80x53x32 (!) cm-es utazóláda önmagában is tiszteletet parancsoló tömegű, kinyitásához nem kevesebb, mint öt reteszt kell kipattintanunk. A teljes csomag egyébként meghaladja a 25 kg-ot, ami a befoglaló méretekkel együtt már sok légitársaságnál gondot okozhat, ha utazni támadna kedvünk. Persze, mint ennél a gépnél oly sok minden, a bőrönd is poénnak tekinthető, hiszen a notebook maga valamivel nehezebb 8,5 kg-nál, és a két, egyenként 330 wattos tápegység is csak kevesebb, mint 3 kg-ot ad ehhez hozzá – azaz jelen pillanatban a csomagolás nehezebb, mint a számítógép.


[+]

A hatalmas bőröndöt felnyitva először nem tűnik olyan nagynak a 21 X, de ez csak optikai csalódás: miután (hátunkra, derekunkra vigyázva) kiemeljük, és az asztalra kerül, rögtön érezhetővé válik, hogy itt valami különleges eszközzel van dolgunk. A noteszgép tartozékai a gép alatti „második” szinten helyezkednek el, kapunk többek között egy támasztékot arra az estre, ha meg akarjunk dönteni a masinát, illetve cseregombokat a billentyűzethez és egy, a szerelést segítő apró csavarhúzót is. A két tápot egyetlen egységbe foghatjuk össze a mellékelt gumiformával, így csökkentve némileg a gép mögötti rendetlenséget.


[+]

Maga a notebook, legalábbis lecsukva, tulajdonképpen még visszafogottnak is nevezhető, nincsenek rajta piros betétek, egyedül a méretek (570 x 315 x 100 milliméter) és a domború fedél okán foghatunk gyanút. Ez utóbbi természetesen a 21 hüvelykes, hajlított kijelző miatt vált szükségessé, mellékhatása pedig az, hogy elölről nézve „belátunk” a 21 X billentyűzetére. Normál esetben ezt kritizálhatnánk, hiszen így könnyen becsúszhat egy toll vagy más tárgy a képernyő és a gombok közé, megkarcolva az előbbit, de itt nagyjából zéró az esélye annak, hogy válltáskában vagy hátizsákban a többi kacat közé bedobva vigyük magunkkal ezt a gépet.


[+]

Az anyagválasztás jobbára tükrözi az árat: a képernyő fedele egy vastag alumíniumlemez, a csuklótámasz és a billentyűzet körüli részek szintén jórészt fémből készültek, az alsó fele viszont műanyag, igaz, abból kiváló minőségű.


[+]

A képernyőt két vaskos zsanér mentén nyithatjuk fel, ekkor válik láthatóvá a 21 X többi érdekessége. Így például a két zsanér között rögtön ott figyel a Tobiitól származó szemkövető rendszer érzékelője (ennek működését korábban már teszteltük), alatta pedig egy viszonylag nagy „üres” rész következik. Ennek bal oldala egy füstszínű Gorilla Glass üveglapot rejt, amely mögött színesen világít a gépbe épített öt ventilátor egyike, és ide az egyik sarokba került a bekapcsológomb is. A jobb oldali, egyébként felnyitható panelen a felhasználó által kiválasztott grafika látható – és a felirat, melyből kiderül, hogy az általunk tesztelt példány a 300 készülő modellből a 119-es. Ez alatt a panel alatt egy 2,5”-es HDD fogadására képes fiók lapul, illetve itt találunk a gépbe épített 4 darab RAM modulból kettőt.


[+]

Ahogy több ilyen gigantikus gamer notebookon, úgy a 21 X esetében is a billentyűzet hozzánk közel, került, csuklótámasz és tapipad így itt nincs. Az utóbbi helyett az – egyébként mechanikus - billentyűzet jobb oldalán egy átfordítható, mágneses csatlakozókkal rendelkező kis egységet találunk, aminek egyik oldalára került az érintésérzékeny felület, míg a másik oldalán numerikus billentyűzet van – remek megoldás, hiszen játszani úgyis főleg egérrel fogunk, de ha valami miatt az nem lenne mégsem kéznél, mégsem maradunk irányítási lehetőség nélkül.

A billentyűzet másik oldalára öt programozható gomb került, amelyekre makrókat és világítási, hűtési, túlhajtási profilokat pakolhatunk. Minden gombra három különböző funkció kerülhet, azt, hogy éppen melyik aktív, a hatodik, legfelső billentyűvel adhatjuk meg.


[+]

A hátára fordítva a notebookot, láthatjuk, hogy az Acer nem spórolt a levegőbeömlő nyílásokkal, és az is kiderül, hogy a hangrendszer külön mélynyomót is kapott. A középső, három csavar által rögzített fedél alatt további bővítési lehetőségeket találunk – ahogy képünkön is látszik, itt hozzáférünk a másik két RAM modulhoz, illetve a flash-alapú tárolókhoz. Esetünkben a két darab NVMe SSD látszik, ezeket lehet cserélgetni, illetve helyszűke esetén további két M.2 2280-as formátumú meghajtót is beépíthetünk még.


[+]

Bár a gép oldalain bőven van hely, ezúttal a dizájn az, ami némileg korlátozza az elhelyezett konnektorok számát, amelyek közül több is hátulra került: a hatalmas szellőzők között hátul egy HDMI és két DisplayPort, egy Thunderbolt 3-as Type C konnektor és egy Gigabit Ethernet port található, és persze itt van a két tápegység csatlakozója is. A Predator 21 X bal oldalára két USB 3.1 Gen 1 konnektor, egy SD kártyaolvasó és aranyozott hangcsatlakozók kerültek, míg a jobb oldalán további két USB 3.1 Gen 1 csatlakozót találunk, melyek közül az egyik külső eszközök töltésére is használható.


[+]

Aligha okoz meglepetést, hogy világításból is bőven jutott a gépre: a gombonként külön vezérelhető billentyűzet mellett a fedőlap két sávja, a Predator embléma, a bekapcsológomb és a felette látható ventilátor is RGB LED-eket kapott, de a tapipad körüli sáv is világít. Mindezt, a túlhajtással, a ventilátorokkal és a gyorsbillentyűkkel egy központi kezelőfelületből tudjuk vezérelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés