Hirdetés

Acer Nitro 7: felülről korlátos

A Nitro sorozat legdrágább darabja járt nálunk, mely árát tekintve már a Predatorok nyomába ér. De mi a helyzet a teljesítménnyel?

Bevezető, dizájn

Az Acer kétféle notebookcsaláddal igyekszik a játékosok pénztárcáját meghódítani: a komolyabb gépre vágyók, az esportban vagy a maximális teljesítményben érdekelteknek ott a Predator sorozat, míg az átlagos, esetleg kevesebb anyagi lehetőséggel rendelkezőnek pedig a Nitro. Mint azonban tesztünk alanya is mutatja, a marketing által összeállított konfigurációk néha elmossák a határokat, és Nitróból is találunk olyan modellt, mely már a Predatorok felségterületére merészkedik – legalábbis árban biztosan. A most vizsgált Nitro 7 például a félmilliós határ felett jár, ennyiért pedig a Helios 300 is elérhető – igaz, az utóbbi innen indul, az RTX grafikával szerelt felsőbb kategória pedig jóval többe kerül. Nitróból azonban a GTX 1660 Ti most a csúcs – az árat inkább a körítés dobja fel ilyen magasra.

Külső

Az Acer kétféle Nitro családdal rendelkezik, melyek közül a Nitro 5 egy vaskosabb, izmosabb hatást keltő házba kerül, míg a Nitro 7 elegánsabb, vékonyabb burkolattal rendelkezik (és nincs belőle 17,3”-es kijelzővel szerelt verzió). Ez a visszafogottság okozza, hogy búcsút inthetünk a vörös zsanérnak, igaz, cserébe a hátsó szellőző azért kapott egy vörös betétet. Az viszont biztos, hogy az egész gépház kivitele komolyabb, összeszedettebb hatást kelt, a kijelző burkolata például szálcsiszolt alumínium már, melyben diszkréten bújik meg fényes fekete Acer felirat. Az általános formaterv egyébként igyekszik utalni a megcélzott vásárlói rétegre, ebben szerepe van a hangsúlyos (és mint látjuk majd, szükséges) szellőzők mellett a lecsapott sarkoknak is.


[+]

A kisebb testvértől örökölte viszont a gép a vörös háttérvilágítással rendelkező, a fontosabb gombokat vörös kerettel kiemelő billentyűzetet és a szintén vörössel övezett tapipadot. A minden fontos helyen fémből készült burkolat változó hatékonysággal gyűjti az ujjlenyomatokat, aki szereti tisztán tartani notebookját, az sokat fogja majd törölgetni mikroszálas kendőkkel. Cserébe a koszolódásért legalább nem hajlékony a készülék, a billentyűzet közepe is jól tart gépelés vagy játék során.


[+]

Ha a hátára fordítjuk a notebookot, láthatjuk, hogy bővítéshez nem kapunk dedikált ajtókat, az egész burkolatot el kell távolítani, ha hozzá akarunk férni a belső komponensekhez. Esetünkben ennek egyébként inkább csak a kettős hűtőrendszer tisztítása miatt lehet értelme, hiszen a memóriafoglalatok, a 2,5”-es fiók és az egyik M.2-es slot is tele van, tehát legfeljebb egy második SSD-ben lehet gondolkozni.


[+]

Az, hogy a Nitrók nem a csúcskategóriára születtek, elsőként a csatlakozók (egyébként a Nitro 5-tel megegyező) kínálatán érhető tetten: az összesen négy USB port közül három kínál 5 Gbps-os sávszélességet, míg a negyedik egy normál USB 2.0-s példány. Thunderbolt 3-nak vagy USB 3.1 Gen2-nek nyoma sincs a palettán, de legalább a vezetékes Ethernet rendelkezésre áll (a gépház vastagsága miatt lenyíló nyelvvel védett portként találkozunk vele).

Hardver és teljesítmény

Ha kíváncsiak lennénk, hogy mi a legcombosabb Nitro 7 összeállítás, akkor ne keresgéljünk sokáig, mert a tesztelt modell az, akinek Core i9 vagy RTX grafika kell, annak bizony muszáj lesz már a Predatorok között nézelődni. A Helios 300 sorozat induló darabja, mely egyébként valamivel olcsóbb is, mint a tesztelt Nitro 7, Core i7-9750H-t, 16 GB RAM-ot és GTX 1660 Ti grafikát kínál, de SSD-je csak 256 GB-os, az árban pedig nincs benne a Windows 10. Ezért cserébe viszont kapunk 10 Gbps-es USB-t, RGB billentyűzetvilágítást, valamivel talán jobb minőségű gépházat, illetve az 1 TB-os HDD is a gyorsabb, 7200 rpm-es változatok közül került ki.

Hirdetés

Ami tehát a részletes konfigurációt illeti, ez a következő:

Specifikációk
Termék megnevezése Acer Nitro 7 AN715-51
Processzor Intel Core i7-9750H – 2,6/4,5 GHz, 45 W TDP
Memória 2 x 8 GB SK Hynix DDR4-2666
Kijelző 15,6"-es, 1920x1080 pixeles, LG IPS panel, matt felülettel, 144 Hz-es frissítéssel
Grafika NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6 GB GDDR6
Adattároló - 512 GB WD PC SN520 NVMe SSD
- 1 TB WD 5400 rpm HDD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX200 Wi-Fi
- Killer E2500 Gigabit Ethernet
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 1 db USB 3.1 Gen1 Type-C
- 2 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- 1 db USB 2.0 Type-A
- HDMI
- kombinált audio ki- és bemenet
Extrák billentyűzetvilágítás
Akkumulátor 58,7 Wh
Méret 364 x 260 x 24 mm
Tömeg 2,52 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja Acer Nitro 7 AN715-51
Fogyasztói ár 504 000 forint
Garancia 3 év

Látható, hogy az Acer nem spórolt a körítésen – és az is, hogy a „középre pozicionálásnak” a grafikus kártya esett áldozatul, hiszen a GTX 1660 Ti talán az összeállítás leggyengébb láncszeme, a 9750H simán kiszolgálna egy RTX 2060-at is.

Teljesítmény

A PC SN520 a Western Digital alsó kategóriás NVMe SSD-je, és ennek megfelelően PCIe 3.0 x2 interfésszel rendelkezik, aminek hatása látszik is a CrystalDiskMark számain. Normál használat során ugyanakkor nem tapasztaltuk ennek semmiféle hátrányát, az 512 GB pedig bőven elég mindenre – nemcsak a Windows és a gyakran használt programok férnek el rajta, de több játék is, így az 1 TB-os HDD (melynek sebességét az 5400 rpm fordulatszám alaposan visszafogja) tényleg csak másodlagos tárolóként funkcionál.

[+]

Általános használat során a Nitro 7 jól teljesített, de nem kiemelkedően, különösen a hosszabb ideig futó, a CPU-ra koncentráló tesztek során marad el a hasonló komponensekkel szerelt gépek élmezőnyétől, ezt pedig egyszerűen a processzor túlmelegedése okozza.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4678 / 33 958 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 114,51 / 982 cb
Cinebench R20 CPU Single / CPU Multi 450 / 2126 cb
Veracrypt SHA 256 / SHA 512 236 MB/s / 128 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 4078 / 4630
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 4123 / 5570
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 5149 / 7386
PCMark 8 Office 2013 4116
PCMark 8 Storage 5006
PCMark 10 Extended 6267
PCMark 10 Essentials / Productivity 9282 / 7019
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 6039 / 10 595
SpecWPC 7-Zip Compress* 226,6 sec
SpecWPC Blender BMW 1M* 136 sec
SpecWPC Handbreak Normal / HQ 56,74 / 20,68 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 94,13 fps
SpecWPC Python SciPy* 122,67 sec

Játékok során persze megoszlik a feladat a CPU és a GPU között, ráadásul a Core i7-9750H bőven elegendő a 1660 Ti-nek, így kevesebb a throttling, és annak hatása is kevésbé jelentkezik:

Tapasztalatok

Képernyő

A Nitro 7 erős pontja a kijelző: egy, az LG-től származó, Full HD felbontású IPS panelt kapunk, mely kiváló fénysűrűséggel (379 cd/m²), jó kontraszttal (1038:1) és jó színtérlefedettséggel (91,6% sRGB) rendelkezik. További előny, hogy a háttérvilágítás fényerejének szabályzása nem PWM-es módszerrel történik.

[+]

Mindezek alapján tulajdonképpen azt is kijelenthetjük, hogy ha játék mellett grafikus feladatokra keresünk gépet, akkor ezzel a Nitróval még jól is járunk, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire jó a háttérvilágítás egyenletessége és a színhűség is.


[+]


[+]

Használat közben

Mint a teljesítmény kapcsán már említettük, a Nitro 7 ezen modelljének gyenge pontja a throttling: ahogy a CPU órajelét vizsgáló grafikonon is látszik, az első, nagyjából fél perces időtartam után bizony folyamatos csökkenésnek indul a processzor órajele. Ez akkor, ha kizárólag a CPU dolgozik, 2,5-2,6 GHz-es frekvenciát jelent, míg IGP-vel együtt terhelve 1800 MHz körüli értékeket láthatunk – miközben a Core i7-9750H hőmérséklete 92 °C körül ingadozik. Fontos, hogy a Nitrók esetében egy közös hűtőrendszer dolgozik a CPU és a GPU hőmérsékletének csökkentésén, ami nem ideális megoldás.


[+]


[+]

Az Acer egyébként a Predatoroknál használt PredatorSense testvérével, a NitroSense szoftverrel is felszerelte a gépet (még külön gombot is kapott a billentyűzeten), amiben bekapcsolhatjuk a ventilátorokat csúcssebességre pörgető CoolBoost üzemmódot. Ez, ahogy a Predator Triton 500-nál, úgy itt is csak fülhallgatóval elviselhető zajszintet, illetve 5-8 °C-os hőmérsékletcsökkenést eredményez, de például a játék közben tapasztalható számokat érdemben nem befolyásolja, ahogy az az alábbi, a Forza Horizon során mért értékeken is látszik.

Ezek egyébként, összevetve az ugyanilyen CPU/GPU párossal szerelt ROG Strix Scar III-nál kapott adatokkal, nem rosszak, bár tény, hogy a Nitro 7 jobban melegszik, legalábbis belül, kívül ugyanis a burkolat hőmérséklete sehol sem emelkedett jelentősen 44 °C fölé.

[+]

Billentyűzet, hang, üzemidő és értékelés

Egy játékosok számára tervezett notebookon általában nem létkérdés a numerikus billentyűzetrész biztosítása, az extra gombok bepasszírozása helyett inkább a meglévőket igyekeznek szellősebben elhelyezni. Ehhez képest a Nitro 7-nél az Acer – az általános felhasználás felé kacsintó dizájn részeként – ragaszkodott a számbevitel megkönnyítéséhez, ami azt eredményezi, hogy még a rendelkezésre álló hely széléig kihúzott klaviatúra mellett is kicsit zsúfolt érzésünk lesz (elég csak az Enter/Ű kombinációra ránézni). A kiosztással kapcsolatban ugyanakkor dicséretet érdemel a többé-kevésbé teljes méretű kurzormozgató rész, illetve a szokásosnál kicsit vastagabbra vett szóköz is. Maguk a gombok egyébként puhán, de határozottan mozognak, útjuk ugyan rövid, de megszokható, és mint említettük, a panel hajlékonysága sem rontja a gépelési élményt.


[+]

A tapipaddal kapcsolatban főként jókat tudunk mondani: könnyű használni, ujjunk mozgását jól követi és a többujjas gesztusokat is támogatja. Ami negatívum, az az integrált gombok jelenléte, mely pontatlanabbá teszi a kattintásokat. Persze játékra így is érdemes az egérnél maradni.

A hangszórók tekintetében átlagos az élmény: mivel vékony a ház, sok hely nem áll a hangsugárzók rendelkezésére. Mint ahogy már oly sokszor írtuk: háttérzenének, VoIP- és videóhívásokhoz, YouTube-hoz teljesen megfelel a minőség, de játékhoz muszáj lesz fejhallgatót vennünk.

Akkumulátor

A Nitro 7 belső felépítése olyan, hogy a 2,5”-es fiók az akkumulátortól veszi el a helyet, ezért kapunk csak egy közepes, 58,7 Wh kapacitású energiaforrást, ami a viszonylag combos hardvert csak korlátozott ideig képes ellátni árammal. Ha fontos a hordozhatóság, akkor a Nitro 7 nem lesz a kedvencünk, igaz, legalább a töltő mérete nem brutális, könnyen a notebook mellé dobhatjuk a táskába.

Értékelés

Erős és jól felszerelt gép az általunk tesztelt Nitro 7, de kérdés, hogy megéri-e az árát. Az a helyzet, hogy nem igazán, ha ugyanis gamer notebookot keresünk, akkor nem jelentősen többért ott van például a Predator Helios 300, jobb hűtéssel és RTX 2060-nal (más márkáknál pedig ennél olcsóbban is találkozhatunk már ezzel a GPU-val).


[+]

A Nitro 7 ezen példányát tehát inkább annak ajánljuk, aki a játék mellett sokat dolgozik például grafikus programokkal, amiben a remek kijelző és a méretes, ráadásul könnyen bővíthető háttértár nagy segítség lehet, miközben a Core i7-9750H és a 16 GB RAM garantálja a sebességet. Ehhez jön még az igényes kivitel, a túlnyomórészt fémből készült ház, a gigabites, vezetékes Ethernet és a négy darab USB port, melyek mind-mind jól jönnek majd a használat során. Akinek pedig a játék már csak másodlagos fontosságú, annak ott van például ennek a notebooknak a GTX 1650-nel szerelt testvére, 80 000 forinttal olcsóbban.

Wombath

Az Acer Nitro 7 notebookot az Acer hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés