Acer blog: utántöltés

Ha nem akarunk súlyos pénzeket fizetni egy gamer konfigurációért, az Acer Nitro 5 vonala meglepően jó összeállításokat tartogat számunkra.

Az Acer egyre jobban terjeszkedő gamer termékvonala széles kínálata ellenére is jól kategóriákba sorolható: a csúcsot a Predator család képviseli, míg a „casual”, illetve talán mondjuk inkább hobbiból játszóknak ott vannak a Nitrók, kevésbé extrém felszereltséggel, de még mindig erre a felhasználásra optimalizált kivitelben.


[+]

Egy hamarosan készülő átfogóbb teszt céljából most hozzánk érkezett példány az alsóbb árszegmensben induló Nitro 5 szériába tartozik, de ahhoz képest egész jól felszerelt: Coffee Lake processzor, GeForce GTX 1650, 8 GB RAM, 256 GB-os SSD, 1 TB-os HDD alkotja az alapot, szemünk felé a látványt pedig egy 15,6”-es, esetünkben 144 Hz-es maximális frissítést támogató BOA NV156FHM-N4K panel továbbítja.

Dizájn

Egy gamer laptop nem kerülhet „szimpla” vonalvezetésű házba, úgyhogy a Nitro 5 is kapott egy vöröses betétet a zsanérok közé, lecsapták a sarkait, illetve hátul combos szellőzőnyílásokat. RGB, illetve egyáltalában véve, díszkivilágítás nincs, csak a billentyűzeten találhatunk vörös fényeket, és ezekre szükség is van, a fekete alapon vörös karakterek ugyanis megvilágítás nélkül csak jó fényviszonyok között láthatók.


[+]

A burkolatot fém és műanyag elemek alkotják (a monitor külső burkolata például alumínium), illesztésük jó, hajlékonyság nem vészes – a billentyűzet közepe is csak nagyobb erőhatásra nyomódik be kicsit. A zsanér könnyen, de határozottan jár, egy kézzel mozgatható a kijelző, és ha 180 fokban nem is, de körülbelül 150 fokban nyitható, ami bőven elég, hiszen ezt a gépet nem igazán fogjuk az ölünkben használni, egyrészt mert ahhoz túl nagy és nehéz, másrészt blokkolnánk az alul található szellőzőnyílásokat, ami tökéletes út lesz a throttlinghoz.


[+]

Csatlakozók tekintetében kielégítő a kínálat: a jobb oldalon egy USB és egy hangcsatlakozó található (ideális párosítás mondjuk az egér és a headset számára), míg a jobb oldalon van további három USB (ebből egy Type-C), egy HDMI és egy Ethernet port. Igazából az egyetlen, ami hiányzik, az az, hogy a Type-C Thunderbolt legyen, de igazából ez sem feltétlenül szükséges ebben az árkategóriában.

Használat

Addig is, míg elkészülünk a részletes tesztekkel, annyit mondhatunk, hogy a Nitro 5 kellemes: az általános napi feladatokkal a Core i7, a 8 GB RAM és az SSD kombinációja könnyedén megbirkózik, ha pedig valaki sokat dolgozik nagy fájlokkal, egyszerűen tudja bővíteni 16 GB-ra (sőt, igazából ilyen kiszerelésben is elérhető), hiszen a memóriafoglalatokhoz könnyű hozzáférni, és gyárilag az egyik még pont szabad is.

Játékok alatt elsősorban a GeForce GTX 1650 jelenti a szűk keresztmetszetet, a Core i7-9750H-val nem igazán lesz limitált egyetlen cím sem. Ez a hardver és a Full HD felbontású kijelző jó párost alkot, nagyjából ez a felbontás az, aminél feljebb már csak erősebb butított részletességgel érdemes menni még a pár éves játékokban is. G-Sync jelen esetben egyébként nem áll rendelkezésre, a 144 Hz-es frissítés pedig jórészt elég lesz az elérhető képkockasebességhez.


[+]

Az Acer elég büszke szokott lenni a hűtésére, és a Nitro 5 alapján nem is kell szégyenkeznie, a notebook normál böngészés, egyszerűbb munkák során igazából néma, a két ventilátorral dolgozó hűtésből nem jön ki hang. Komolyabb terhelésnél persze változik a helyzet, játék alatt (különösen, ha a NitroSense szoftverben bekapcsoljuk a CoolBoost funkciót) biztos, hogy elő fog kerülni a headset a fiókból.

Mindent összevetve ígéretesnek tűnik a Nitro 5, kíváncsian várjuk, hogy miképpen szerepel majd a hamarosan induló gamer notebookos összehasonlításunkban!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

  • Acer Nitro 7: felülről korlátos

    A Nitro sorozat legdrágább darabja járt nálunk, mely árát tekintve már a Predatorok nyomába ér. De mi a helyzet a teljesítménnyel?

Előzmények