ROG Strix Scar III: notebookot a játékosoknak!

Kipróbáltuk, mit kínál a komoly, akár esportban gondolkodó játékosokat célzó ROG Strix Scar notebookok harmadik generációja.

Tapasztalatok

Kijelző

Mint említettük, tesztképünk egy 15,6”-es, Full HD felbontású, 144 Hz-es IPS panelre épülő képernyőt kapott, melyben az AU Optronics B156HAN08.2 panel dolgozik. Nem rossz panel ez, és ugyan a 343 cd/m² maximális fénysűrűség lehetne nagyobb, a matt felület sokat segít a tükröződések legyőzésében, a megcélzott felhasználás nagy része pedig úgyis sötétebb környezetben történik, ahol a fényerőnél fontosabb a kontrasztarány, mely 1224:1.


[+]

Az esetleg grafikai munkákkal is foglalkozó vásárlók számára lényeges lehet, hogy a készülék nem a színvisszaadásban jeleskedik, a 85% körül sRGB lefedettség, illetve a 3,08 átlagos ΔE sem ideális. Az uniformitás elfogadható, de a bal alsó sarokban maximális fényerőnél már 10 százalékos eltérést mértünk.

Hirdetés

[+]

Használat közben

Az ASUS mérnökei igyekeztek úgy belőni a hűtést, hogy normál használat során észrevétlenül dolgozzon. Ez elég jól sikerült, ha nem terheljük a Scar III-at, akkor tulajdonképpen némán használhatjuk, könnyedebb irodai feladatoknál, böngészésnél a ventilátor nem hallható, viszont ezért cserébe a CPU már alapból is 50 °C-on dolgozik.

Scar III processzorhőmérséklete AIDA64-gyel terhelve
Scar III processzor hőmérséklete AIDA64-gyel terhelve

Scar III órajelek AIDA64-gyel terhelve
Scar III órajelek AIDA64-gyel terhelve [+]

De nem csak normál használat, hanem terhelés közben is érezhető, hogy ez a notebook inkább a melegedni kész eszközök közé tartozik: az AIDA 64 stressztesztje 82-83 °C-os CPU-hőmérséklettel járt, melyhez 3,4 GHz körüli órajel tartozik (az all-core Turbo a 9750H esetében 4 GHz lenne).


[+]

Mint a hűtésről készített korábbi fotónkon is kivethető, a két ventilátorral és négy hővezető csővel dolgozó rendszer összeköti a CPU-t és a GPU-t. Ha az utóbbit is terheljük, akkor már 86-87 °C-os hőmérsékletet mérhetünk a procinál, és ehhez még alacsonyabb (3,2 GHz körüli) órajel is párosul, míg a VGA 1785 MHz-es órajelen és 78-79 °C-os hőmérsékleten dolgozik.

A játékok közben vizsgálva a helyzetet, látható, hogy a Forza 4 Horizon futtatása közben jobb számokat látunk: a CPU kényelmesen tartja a 4 GHz-es órajelet, míg a GPU az 1800 MHz-es működési frekvencia mellett is hűvösebb, mint a szintetikus terhelésnél.

[+]

Mindez persze nem önmagában áll, tartozik hozzá egy elég hangosra felpörgő hűtőrendszer, mely egyértelműen külső hangrendszer vagy még inkább fejhallgató használatára fog kényszeríteni bennünket a játékok során. A burkolat melegedése is jelentős, érdemes komolyan venni, hogy a Scar III-at ne tartsuk az ölünkben, hiszen alul 50 °C feletti hőmérsékleteket is mértünk. A felső rész viszont így a tél érkeztével inkább a „kellemesen meleg” kategóriába tartozik a maga 30 °C körüli értékeivel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés