Hirdetés

Acer Nitro 5 notebook: egyensúlyozás a pénzügyekkel

Drágán könnyű jó gamer notebookot gyártani – a kihívás az olcsóbb kategóriában van, ahol a Nitro 5 is indul.

Bevezető, dizájn

Ha egy gamer notebook árcédulájára hétszámjegyű összeg kerülhet, akkor viszonylag egyszerű dolga van a mérnököknek: kiválogatják a komponensgyártó katalógusából a csúcskategóriát, terveznek egy igényes, izgalmas unibody házat, és még arra is marad idő, hogy a hűtésnél és más elemeknél egyedi megoldásokkal kísérletezzenek. Ezzel ellentétben ha az elérendő célok között szerepel a kedvező ár is, már komolyabb a feladat, hiszen valahol spórolni kell – de hol?

Legyen kívülről szép a notebook, de lassú a játékok alatt? Vagy elég a műanyag burkolat, ha egy kategóriával feljebbről tudunk CPU-t választani? Sok a lehetséges buktató, éppen ezért a szűkebb büdzsével gazdálkodó vásárlók is nagyobb kockázatot vállalnak, könnyebben futnak bele egy rossz vételbe, mint a milliós határ fölött. Az Acer Nitro 5 pedig ebbe az olcsóbb kategóriába tartozik; megvizsgáltuk, hogy a tajvani mérnököknek mennyire sikerült jó vételt előállítani!

Hirdetés

Külső

Az Acer játékosokat megcélzó termékei között a Predatorok képviselik a csúcskategóriát, a Nitrók pedig az alsóbb szegmensbe tartoznak, és a gyártó nagyon oda is figyel arra, hogy a két termékcsaládot távol tartsa egymástól. Ennek egyik jele az olcsóbb hatású kivitel, ami nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a burkolat nagy része műanyag (még ha az igényesebb fajtából is), hanem az egész dizájn is egyszerűbb.

Ezalatt értjük például a hátsó, piros betétet, mely generációk óta ismerős, illetve a lecsapott sarkokat, melyek szintén nem nevezhetőek újdonságnak. A kissé régies hatást persze az is erősíti, hogy a tesztelt, 2021-es Nitro 5 igazából a tavalyi modell burkolatát kapta meg. A hordozhatósági versenyben ez a számítógép nem sok eséllyel indul: 363 x 255 x 24 mm-es mérettel és 2,3 kg-os tömeggel rendelkezik, érezni fogjuk, ha egész nap a vállunkon van.


[+]

A kijelző hátoldalán selyemfényű és szálcsiszolt területek váltakoznak, az Acer felirat pedig diszkréten lapul középen. A zsanérok vaskosak, de a gép egy kézzel nyitható, zárható. A kijelző maximális nyitási szöge 150 fok körül van, ez egy ekkora és ilyen felhasználásra szánt notebooknál egyáltalán nem probléma, sokkal fontosabb, hogy a képernyő szilárdnak tűnik, nem csavarodik, és hasonlóan masszív a gépház többi része, így például a billentyűzet közepe is.


[+]

Míg a gép burkolatának jó része az igényesebb anyagokat használja, az alsó rész már a klasszikus „rücskös” változatot kapta, széles gumilábakkal és a hátsó rész felett szellőzőnyílásokkal. Eltávolítása nem bonyolult, csak csavarozni kell, és további jó pont, hogy a bővítés is egyszerű, hiszen simán hozzáférünk a két memóriafoglalathoz és a két M.2 slothoz.

[+]

A képen egy 2,5”-es meghajtók számára kialakított bölcsőt is láthatunk, ezzel kapcsolatban az a trükk, hogy az adathordozók bekötésére szolgáló kábel nem jár a géphez, ami egy külön (potenciálisan nehézkes) beszerzési feladatot jelent.


[+]

Portkínálatát tekintve a Nitro 5 jónak nevezhető: bal oldalon kombinált hangcsatlakozó, két USB 3.2 Gen1 port és Gigabit Ethernet, jobb oldalon HDMI és további két USB port található, melyek közül az egyik Type-C, a másik Type-A, és mindkettő USB 3.2 Gen2-es, tehát 10 Gbps sávszélességű.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés