Hirdetés

Acer BX320HK monitor: kicsit gamer, kicsit nem

4K felbontás, FreeSync kompatiblitás, masszív állvány, mégis nehéz egyszerre két lovat megülni.

Bevezető, külső

Az Acer jól összekalapálta monitorfelhozatalát az utóbbi időszakban; az általános felhasználásra szánt és főként gamer/gaming kijelzők piacán elég sok modellel rendelkezik, így a vásárlók a kedvükre válogathatnak. Az ő szempontjukból külön örömnek mondható, hogy a cég nem ragadt le az NVIDIA G-Sync technológia támogatásánál, hanem nyitott az Adaptive-Sync (vagy más ismert néven AMD FreeSync) technológiára is. Ráadásul ez a nyitás abból a szempontból is kedvező, hogy mindkét tábor igényeit próbálják nagyjából egyformán kielégíteni, tehát hasonló paraméterekkel rendelkező termékeket igyekszenek piacra dobni mindkét oldal számára. Erre bizonyíték, hogy a G-Sync támogatású XB321HK testvéreként jelent meg jelen tesztünk szereplője is, a BX320HK, ami az AMD FreeSync kompatibilis kijelzők táborát gyarapítja.


[+]

Külsejét tekintve a tesztalany robusztus, masszív, háromlábú, ezüstszínű fémtalpon áll, a matt fekete káva keskeny, a panel pedig hagyományosan süllyesztett, azaz nem trükköztek virtuálisan káva nélküli kialakítással.


[+]

Hátulról nézve is jól látható az említett masszivitás, konkrétan az, hogy a fémtalp, az állvány, valamint a felül lévő fém markolat egy egységet képez, ez pedig jó, de könnyűnek nem mondható alapot ad.


[+]

Az BX320HK állványa többféleképpen állítható: a 130 milliméteres magasságállítás mellé -5 és +35 fokos tartományban dönteni is lehetséges, viszont elforgatás vagy pivot sajnos nincs. Megjegyzendő az is, hogy a legnagyobb hátradöntési szög csak egy bizonyos magasság felett érhető el, mivel lejjebb rakva a kijelzőt a hátoldala beleütközik a tartóállványba vagy az azon lévő fogantyúba.


[+]

A monitor egyik legfőbb erénye a stabilitása. Rég láttunk ekkora kijelzőt, ami nem tévészerűen fix állványon áll, és mégis ennyire stabil. Persze mint minden, ez sem teljesen tökéletes, ha a masszív rugók alatt látható lemezt még két helyen szegecselték volna, akkor biztosan megúsznánk 0 remegéssel, de az eredmény így sem rossz.


[+]

USB portokból nincs hiány, az oldalára ugyanis két darab 3.0-s aljzat került, de ezzel még nincs vége a felhozatalnak.


[+]

Alul, a csatlakozók mellett további két USB 3.0-s aljzatra lelünk, amelyek mellé természetesen társul egy uplink csatakozó is, ami a PC-vel való USB-s összeköttetést valósítja meg. A hagyományos jelbemenetek tárháza DVI-D, HDMI 2.0, mini DisplayPort 1.2a és DisplayPort 1.2a csatlakozókból áll. Egy 3,5 milliméteres jack audiobemenetet is találunk, így adja magát, hogy beépített hangszórók is kerültek a házba.

Belső, panel

Főbb paraméterek
Monitor típusa Acer BX320HK
Technológia AHVA "IPS" panel (60 Hz), FreeSync támogatás (35-60 Hz)
Háttérvilágítás típusa PWM-mentes LED
Kijelző mérete 32 hüvelyk (81,3 cm), 16:9 szélesvásznú
Felbontás 3840x2160 (137,68 ppi)
Válaszidő 6 ms (g2g)
Kontrasztarány 1000:1
Fényerő 350 cd/m²
Betekintési szögek 178°/178°
Megjelenített színek száma 1,07 milliárd (10 bit)
Színtérlefedettség 100% sRGB
Csatlakozók 1 db HDMI 2.0, 1 db DVI-D, 1 db DisplayPort 1.2a, 1 db mini DisplayPort, 4 portos USB 3.0 hub, 1 db 3,5 mm jack audiobemenet
Teljesítményfelvétel maximum: n. a., mért: 29-31 watt (kalibrált állapotban); belső tápegység
Gyártó honlapja www.acer.hu
Termék honlapja Acer BX320HK
Fogyasztói ár 299 900 Ft
Garancia 3 év

Az Acer BX320HK 32 hüvelykes, 4K felbontású panelje vélhetően az AUO gyárából származik, ez esetben pedig a közreadott technikai paraméterek alapján az M320QAN01.0 cikkszámú AHVA típusú kijelző került bele, mely technikailag megegyezik az IPS-sel. A felületét egy enyhe matt fólia borítja, ami jó hatással van a képélességre és a tükröződésekkel is hatékonyan bánik el.

A háttérvilágítás sRGB színtér lefedettségét biztosító fehér LED-es, PWM nélkül, így zavaró villogástól nem kell tartani.


[+]

A betekintési szögek terén nem okoz a kijelző különösebb meglepetést. Oldalról nézve nem látható színtorzulás, de a már szokásosnak mondható kontrasztváltozást és fényerőcsökkenést itt is tapasztalhatjuk.


[+]

"IPS Glow" terén a helyzet jónak mondható abból a szempontból, hogy szemből nézve a kijelző rendben van, rézsútosan vizsgálva viszont felfedezhető a jellemző fakulás, szürkülés.

Hirdetés

Mérések és kalibrálás

Gyári értékek


[+]

A dobozból kivéve a monitor nem kalibrált állapotban érkezik. Ebben az állapotban bemelegítés után mérve az átlagos színeltérés 5,54, a maximum pedig 13,62 saját méréseink szerint. A fénysűrűség 100%-os értéken áll gyárilag, így a 362,07 cd/m² nem meglepő, míg feketén 03651 cd/m² értéket adott, ami a gyári értékhez közeli, 992:1 kontrasztarányt eredményezett. A gamma mérés eredménye 2,05, a színhőmérsékleté pedig 6801 K.

A gyárilag alkalmazott "Standard" beállításon kívül fellelhető opciókat is végigmértük, ezek eredménye az alábbi táblázatban látható.

Profil/beállítás Eco Standard Graphics Movie
Fényerősség (fehérpont) 192,44 cd/m² 365,08 cd/m² 361,95 cd/m² 295,45 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,1944 cd/m² 0,3699 cd/m² 0,3621 cd/m² 0,2974 cd/m²
Kontrasztarány 990:1 987:1 1000:1 993:1
Gamma 2,05 2,05 1,89 1,96
Színhőmérséklet 6721 K 6788 K 6641 K 6619 K

Kalibrálás

Kalibrálással 0,46 átlagos delta E értéket kaptunk, míg a legnagyobb eltérés értéke 5,5, sajnos utóbbit képtelenek voltunk lejjebb tornázni. A dispcalGUI naplója szerint 100%-os fehéren 120,3 cd/m², míg a feketén 0,1308 cd/m² volt a fényerősség, ami 919,3:1 kontrasztarányt eredményez. A gamma mérés pontos eredménye 2,18, a színhőmérsékleté pedig 6480 K lett.


[+]

A színtérlefedettség a következőképpen alakult: a képet felnagyítva a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia (jelen esetben sRGB) színteret, míg a színes háromszög a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 99,5% pontossággal fedi az sRGB színteret, de maga a teljes lefedettség mértéke 114,4%. Mélyebb elemzéshez az Argyll+DispcalGUI mérési jegyzőkönyve további információval szolgál a kalibrálással és annak eredményével kapcsolatban (gamma és színhőmérséklet tracking, szürkeegyensúly stb.). Ez itt érhető el.

120 cd/m² – 6500K – 2,2 gamma fényerő kontraszt vörös zöld kék ICC profil
Acer BX320HK 19 50 99 95 99 >katt<

További mérések

Válaszidő és input lag

A vállalat 6 ezredmásodperces válaszidőt ad meg, amit gyorsítással kell érteni, enélkül ugyanis a szürkéből szürkébe váltás 12 ezredmásodperc lenne.

Sajnos nincs opció a gyorsítás mértékének változtatására, sem pedig a ki- és bekapcsolásra, ami nem először fordul elő az Acernél. Szerencsére ez esetben az overdrive visszafogott mértékű, csak enyhe overshoot észlelhető.

Ami viszont nem túl jó, az a 43 ezredmásodperces input lag érték. Először nem akartunk hinni a műszernek, ezért a klasszikus fényképezőgépes tesztet is bevettettük, ahol 40-50 ms értékeket kaptunk, tehát a mérő nem tévedett. Az optimális érték 20 ezredmásodperc alatt lenne.

Háttérvilágítás beszűrődése, homogenitás


[+]

A fekete homogenitás vizsgálatánál jól látszik, hogy a háttérvilágítás több ponton, jellemzően a négy sarokban beszűrődik. Ennek mértéke egyáltalán nem durva, de mindenképp látható, ha nincs képi tartalom.


[+]

A fehér homogenitás műszeres vizsgálatánál jól látható, hogy a középponttól távolodva a szélek és sarkok felé csökken a fénysűrűség értéke. Sajnos a sarkokban ennek mértéke jócskán meghaladja a 20 százalékos küszöböt, ami nem túl jó hír. Egy korrekciós eljárás mindenképpen elfért volna ennek kiküszöbölésére, ugyanakkor a BX320HK nem grafikus célra készült, így valahol érthető, hogy kihagyták belőle ezt az opciót.

Menü, kezelőszervek

A mostani divat szerint feliratozás most sem került a gombok fölé, helyette a gombnyomásra felvillanó menü alján lévő sávról olvasható le, hogy mi a gombokhoz rendelt funkció.


[+]

A menü amúgy nem okoz meglepetést, a gyártó régóta ezt használja.


[+]

Láttunk már ennél szebben kivitelezett OSD-t is, de funkcióját képes ellátni, kezelhetősége pedig a jobbak közé tartozik.

Összefoglaló, konklúzió

Az új generációs VGA-k megjelenésével, illetve azok tesztjénél leírtuk, hogy a játékok futtatásának lehetősége 4K felbontásban különösebb részletességbutítás nélkül minden eddiginél elérhetőbb közelségbe került. Éppen ezért az ilyen felbontást nyújtó kijelzők egyre nagyobb szerepet fognak kapni az elkövetkező időszakban, és tulajdonképpen ennek a trendnek az előszele a BX320HK modell is. Tény, hogy nem képes "szupermagas" frissítési frekvenciára, de ezt nem rónánk fel hátránynak, hiszen ekkora felbontás mellett ez még a jövő zenéje. A FreeSync viszont a jelen, és jól működik a megadott 35-60 hertzes tartományban.


[+]

Az Acer jól láthatóan nem akart átesni a ló túloldalára azzal, hogy telepakolja a kijelzőt mindenféle hangzatos, gamercsalogató funkcióval, és a külsejét, a megjelenést is meghagyta viszonylag szolidnak, amihez masszív keretet épített. Összességében véve sokkal inkább a hagyományos irányt követték, amit talán kissé túlzásba is vittek azzal, hogy még a gyorsítás kapcsolhatóságát sem tették elérhetővé. Szerencsére a fix gyorsítást nem vitték túlzásba, nem úgy, mint korábban a WQHD-t B326HUL esetében. Összességében majdnem minden adott ahhoz, hogy a BX320HK egy optimális hétköznapi és gamer igényeket is kielégítő, 4K felbontású kijelző legyen, az általános képminőség nem rossz, nem hiányzik az állíthatóság, és van FreeSync is, viszont a vártnál magasabb input lag ront az összképen.


[+]

Aki a játék mellett kicsit komolyabb munkára (is) be szeretné fogni a monitort, nos annak nem biztos, hogy ez a típus a legjobb választás. A homogenitás sem fehéren, sem pedig feketén nem tökéletes, mondhatni jobbat vártunk, és ugyanez igaz a kalibrálásra is, ahol a maximális értéket nem tudtuk lejjebb vinni. Ezek persze olyan dolgok, amelyek sok embert nem érintenek, hiszen nem kalibrálják kijelzőiket, nem érdekes a színhelyesség vagy észre sem veszik a homogenitás kisebb hibáit. Nekik ez a monitor nem rossz választás, de tekintettel arra, hogy a mélyebb vizsgálatok is a teszt részét képezik, így nem tudunk a hiányosságok felett szemet hunyni.

Daywalker

A 32 hüvelykes Acer BX320HK monitort az Oázis Computer bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés