IFA 2016: Ilyen, ha a szemeddel próbálsz célozni...

Kipróbáltuk az Acer szemmozgást követő Eye Tracking technológiával ellátott eszközét, amely már a játékoknál is használható.

Régóta kísérleteznek már olyan eljárásokkal, amelyek a szem mozgását követve kívánják helyettesíteni a hagyományos vezérlő perifériákat. Az Acer az IFA-n bemutatta a Tobii Eye Tracking technológiával ellátott termékeit, és alkalmunk nyílt egy rövid időre kipróbálni ezt a funkciót.

Acer Z271T monitor szemmozgást követő technológiával
Acer Z271T monitor szemmozgást követő technológiával [+]

Egy Z271T típusjelzésű, 27 hüvelykes, ívelt monitor aljára szerelték a szükséges szenzorokat, és mint a vállalat helyszínen tartózkodó munkatársa elárulta, jelenleg ez a legnagyobb méret, ahol ez a szolgáltatás stabilan működik. A használat előtt a modell lefuttat egy rövid szkennelési procedúrát, és ezt követően azonnal kezdődhet a szemmel történő irányítás. Mozgásra és célzásra nyílt lehetőség, és a tapasztalataink alapján a technológia tényleg működik. Ugyanis mikor balra néztünk, balra fordult a kép, mikor jobbra, akkor jobbra, ami tényleg egészen furcsa élmény. Ezt követően különféle ronda űrlények támadását kellett visszaverni egy rakétákat lövöldöző fegyver, illetve az Eye Tracking segítségével. Elég volt csak ránézni az ellenségre, máris rajta termett a célkereszt, és rögtön kapta is a csomagot. Azonban azt sem lehet elhallgatni, hogy direkt mellé célozni nem lehet, tehát így csak azt lehetett kiválasztani, hogy melyik ellenséget támadjuk, ami azt sejteti, hogy túlságosan precíz navigációra ezt a technológia még nem képes.

Acer Z271T monitor szemmozgást követő technológiával
Acer Z271T monitor szemmozgást követő technológiával [+]

A vállalat Berlinben bemutatta a Dynamic Lightning nevű eljárását is, amely szintén a Tobii Eye Trackingra épül. Ilyenkor a képi beállítások automatikusan úgy módosulnak, hogy a felhasználó által nézett képrészlet a lehető legjobb minőségben látszódjon. Azaz, ha például egy játékban, egy sötét sarokra bámul, akkor az hirtelen kivilágosodik, és ezzel párhuzamosan a mellette lévő ablakban vakító lesz a fény. Amennyiben ezt követően viszont az ablakra veti tekintetét, a sarok elsötétül, és "normálisan" kilátni majd az üvegen. Az Eye Tracking technológiát jelenleg az Acer Z271T, XB271HUT, XB251HQT monitorok, illetve az Acer Predator 21 X notebook támogatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények