Acer blog: Acer R231 monitor - vékony IPS-es 50 000 forintért

Az Acer az R231 típusjelzésű monitorral az olyan átlagos otthoni felhasználókat célozza meg, akiknek nincsenek extra igényeik, mindössze egy dizájnos, Full HD felbontású, több digitális bemenettel ellátott, 23" képátlójú IPS paneles monitorra vágynak nem horror áron.


[+]

Az 50 000 forint körüli bruttó ár az ahol minden gyártónak van monitora, vagy éppen jó ajánlata. Nos az Acer ehhez a matt fekete színt, a vékony felépítést és a szélekig kifuttatott kijelzőfelületet választotta. Extrákról ezek kívül nem igazán beszélhetünk, már ha a hangszórót nem vesszük annak. Az állvány átlagos, a -5 és +15 fokos tartományú dönthetőségen kívül mást nem tud, viszont egészen stabilnak tűnik.


[+]

Bemenetekből a legszükségesebbeket kapjuk, így a DVI-D mellett analóg D-Sub és HDMI, valamint egy 3,5 milliméteres jack hangbemenet adja a választékot, azaz sajnos a DisplayPortról le kell mondani. A tápegység külső, csatlakozója ennek megfelelő kialakítású. A fogyasztás amúgy kedvező, 120 cd/m²-es fénysűrűségre bekalibrálva mindössze 12 wattot kér.


[+]

A hagyományos fehér LED-es háttérvilágítás PWM nélkül üzemel, tudása pedig az sRGB színtérhez elegendő. Utóbbit csak 93,2%-ban fedi le, a maximális fénysűrűsége pedig mindössze 250 cd/m² (méréseink 83-260 cd/m² tartományt igazoltak), így látható, hol próbáltak fogni a vételáron, de ebből az átlag felhasználó nem sokat fog észre venni. A mért kontrasztarány kalibrálás nélkül alapbeállításokkal 960:1-hez, kalibrálással ezt 973:1-ig tudtuk növelni. Tekintettel arra, hogy a kijelző nem kalibrálva érkezik, a színhűség alapesetben nem az erőssége (átlagos DeltaE: 2,36; maximális DeltaE: 6,64), de megfelelő eszközzel ez helyrehozható (átlagos DeltaE: 0,41; maximális DeltaE: 2,87). Kalibrálási napló ide kattintva érhető el.


[+]

A háttérvilágítás homogenitásával kapcsolatosan felemásan teljesített. Vannak bőven 10% feletti eltérések, de csak a sarkokban, a középső referenciapont környékén nagyobb szórásra számítottunk, ám a mérések nem igazolták félelmünket. A betekintési szögek viszont IPS-hez képest nem túl acélosak. Szemből nézve ebből nem vehető észre semmi, alulról és felülről nézve sem vészesek az eltérések, de oldalra haladva igen nagy mértékben csökken a fényerő és változik a kontraszt. Szerencséjére legyen mondva, TN-szerű színtorzulás nincs. Bevilágítás akad egy kevés, de ez sem feltűnő, és szemből nézve sincs zavaró IPS glow effekt.


[+]

A válaszidő papíron 4 ezredmásodperc, ha a változtatható mértékű gyorsítás három fokozatából a legmagasabbat választjuk, de ez annyira nem ajánlott az erős túllövés miatt, sőt egyeseket még a középső fokozat is zavarhat. Az input lag jó, mindössze 11 ezredmásodperc.

Összegezve a két év garanciával 49 900 forintba kerülő tesztalanyt, az egyetlen negatívuma a betekintési szöggel kapcsolatos, ami csak abban ez esetben számít, ha valamilyen oknál fogva fontos, hogy szélsőségesen nagy szögekből is jól lássuk a kijelző tartalmát. Máskülönben az R231 nem tud többet, sem kevesebbet, mint árban hasonló társai, így főként a márka és a dizájn lehet a döntő szempont a vásárlás során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények