Új hozzászólás Aktív témák
-
Krobi79
tag
válasz Real_Necro #3251 üzenetére
Ezt első körben, tudom valahogy én is ellenőrizni? Vagy hívjak szakembert? Ahhoz, hogy az áramlásmérőt levegyem le kell engedni a vizet a rendszerből?
[ Szerkesztve ]
-
ozark
csendes újonc
Most olvasgatom az Ariston könyvét és erre felkaptam a fejem:
BUS = Moduláló berendezés (?!) -
Tottu
senior tag
A fűtési szezont követően szeretnénk lecserélni a ~17 éves Beretta Boiler 28 BSI gázkazánunkat. Ebben van melegvíztároló is.
A kérdésem az lenne, hogy mostanában melyik márkák tűnnek megbízhatónak? Én Bosch és Ariston márkákról olvastam jókat, de kíváncsi lennénk az itteni véleményekre is.
Valamint, gyakorlatban mennyivel hatékonyabbak az új kazánok egy 17 éveshez képest? Ezt százalékban ki lehet fejezni, hogy kb. mennyivel lehet kevesebb a gázszámla?
[ Szerkesztve ]
"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard
-
emre
veterán
Személyes tapasztalat nélkül, szervízestől hallottam hogy mind a két márka alap kivitelű modelljeit célszerű kerülni. Bosch 3000-től, és Ariston Genus-tól elfogadható, de itt is előfordulhatnak garanciaidőn belüli panel és szivattyú problémák az Aristonnál. A Bosch-ról mag az volt a vélemény hogy egyre szarabb az anyaghasználat, gyakorlatilag egyszer szerelhető.
Ha szarul van méretezve a rendszer egy kondenzációs kazánnal is elfűtheted a gatyádat.
[ Szerkesztve ]
A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
Tottu
senior tag
Hm... hát ez így nem túl biztató. Alapvetően egyébként nincs bajunk a mostani Beretta gázkazánnal, de mivel 17 éves kitudja meddig fogja még bírni és idén még kitudnánk használni az otthonfelújítási támogatást. Ezért gondoltunk egy korábbi cserén, mint ami szükséges. A kazán egyébként egész hatékonyan fűt, de gondoltam az újabbal kevesebb lenne a gázszámla, viszont lehet a szervizelése meg több...
"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard
-
emre
veterán
Én megcsinálnám a helyedben a cserét, mert ilyen többet nem lesz hogy közel 50%-át visszakapod.
Még én is reszelgetek a házon ezt-azt mert ezt bűn nem kihasználni.(#3258) Gézengúz
Szomszédom idén rakott fel homlokzatszigetelést egy két szintes kádárkockára közel 6 misiért. Azt mondta ha tudja az elején hogy ennyibe fog kerülni inkább hagyja a fenébe mert ebből az összegből közel 30 évig fűthet.
[ Szerkesztve ]
A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
emre
veterán
-
Real_Necro
veterán
válasz Degeczi #3263 üzenetére
Ezért a kerítésfelújítást vállalkozóra bíztuk, a fürdőt meg apósommal megcsináltuk, így az kijött anyagból. Hozzá csaptam még egy kis villanyszerelés anyagot meg a melegvíz cirkulációs rendszerem gépészetét aztán év végén szépen elszámoltattam felét a programban.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok, csak ez a szaktopic, berakom ide is a vizes kerdesem.
Jovo heten jonnek konyhat szerelni, igy all a vizes kiallas. Ez most ideiglenes felujitas miatt.
Ha a jobb oldalra teszek a csovet leveve egy olyan sarokszelepet mint a bal oldalon van , akkor zarhato lesz mind a 3 (hideg+meleg+mosogatogep), az jo, vagy az egesz rossz?
[link]OK
-
emre
veterán
mosogatónak ilyet tegyél a hideg oldalra
és a bal oldalit is cseréld ki[ Szerkesztve ]
-
elessar
tag
Loctite zsinórt használj, a teflonszalagot felejtsd el. (Szerintem nehezebb vele dolgozni, mint kóccal)
-
Real_Necro
veterán
válasz elessar #3268 üzenetére
Tudni kell használni. ;)
Kóccal tudtommal hivatalosan nem szerelünk ma már ivóvizet. Más kérdés, hogy a Loctite meg jóval drágább.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
félisten
Üdv! Hátha van oka nem csak simán "rossz". Adott egy termosztát, ami 21 foknál valósat mutat, mint a többi kontroll hőmérő, de pl már 25 fok valós hőfokra csak 24-et mutat. Ha kalibrálom, akkor meg valós 21 foknál mutat 1 fokkal többet mint kéne. Hiba ez vagy ez ilyen?
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
seger
addikt
Használ valaki BAXI ECO5 BLUE 24 kombi kazán, kéményes, fali, 24kW
Nem oldódott meg a westen pulzar D E25 hibánk, 3 szerelő nézte, fingjuk sincs, és mind úgy kezdené, hogy hőcserélő, szivattyú csere.
Hőcserélő szép zöld, a deflektor valamikor leesett, popszegecsek széttörve több helyen. Hát nem költenék rá, mert ezek cseréje már többe kerül mint egy említett baxi új árának a fele. Így a csere kb. csak a régi leakaszt baxi felakaszt és beköt.
Tapasztalat valakinek? -
John1994
csendes tag
Egy 100m-es kő házam van, melynek a fűtését egy SD Semiatek 24 fűtő kombikazánnal, és 8 darab lapradiátorral oldom meg. A kazánt egy Computherm Q7 vezetéknélküli termosztát vezérli. A termosztát a ház felét kitevő, 50m2-es, egy légterű nappali-étkező-konyha helyiségben van. A hőmérséklet állandó 22C-ra van állítva, 21.8-nál kapcsol be, és 22.2-nél kapcsol ki, majd kb 23 fokig melegszik a lakás, miután leállt a fűtés. Átlag 2.5-3 óránként kapcsol be a kazán. Rendszeresen írom a gázfogyasztást, ami fűtésszezonban átlag napi 5.5-6 m3 közötti fogyást mutat, amiben bent van a melegvíz is. Ez utóbbi csak fürdést, zuhanyzást jelenti.
A házon 6 cm szigetelés van, fa ablakokkal, hőszigetelt üvegekkel, a padlásra pedig 2x10 cm üveggyapot van leterítve.
Azt kérdeném, hogy tudok ezen a fogyasztáson még faragni esteleg más vezérlő felszerelésével, vagy hagyjam így? -
Real_Necro
veterán
Lassan eljön a lőrésszerű ablakok kora. Szerintem brutálisan ocsmány egy eltúlzott vastag fal.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
félisten
válasz ericssonfan2 #3275 üzenetére
Ez Delta vezeték nélküli. Nem baj így is jó amúgy, csak télen alapon kell használni, nyáron meg +1 fok korrekció, hogy valósat lássak mennyi van bent.
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
ozark
csendes újonc
"Kevesebb gázt, kevesebb vizet kell használni..." és akkor gazdaságos lesz a REZSI!
-
John1994
csendes tag
Gyerek miatt nem szeretném lejjebb venni a hőfokot, mikor otthon vagyunk. És bármennyire csábító a 25 cm szigetelés, amilyen árak vannak, hosszú évek telnek majd el, mire megtérül az ár.
Inkább olyanra gondoltam, mint vízhőfok esetleges lejjebb vétele, komolyabb termosztátra csere,stb.
Éves általányt fizetek a gázra, így nem zsebbenyúlós a téli fűtés. -
Degeczi
nagyúr
válasz John1994 #3278 üzenetére
Igen, az előremenő hőfokot célszerű olyan alacsonyra venni, ami mellett még jól kifűti a házat - a komolyabb, gyári időjáráskövető termosztátok is ezt teszik, pont olyan hőfokú vizet kérnek a kazántól, ami éppen ellensúlyozza a ház hőveszteségét, csak a fölfűtés idején állítanak be magasabbat.
Néhány % megtakarítást el lehet érni ezekkel, de ilyen, nem túl magas fogyasztás mellett az sem jelentene belátható időn belüli megtérülést, inkább a komfort miatt célszerű.
(ehhez képest egy 2 fokkal alacsonyabb szobahőmérsélet amúgy tényleg kb. 10% megtakarítást jelentene, ezért kaptad az ajánlást - de érthető, ha nem, nálam is kell ennyi a fázós asszony miatt. Mindegy, ez még nem is vészes. Vannak, akik 24-25 fokot állítanak be) -
John1994
csendes tag
válasz Degeczi #3279 üzenetére
Most 55C az előremenő hőmérsékletem. Anno pár éve arra állította a szerelő. Azon talán lehetne barkácsolni, bár igazán kemény hidegek már nincsenek. Talán még egy réteg üveggyapot segíthet a komforton.
"Néhány % megtakarítást el lehet érni ezekkel, de ilyen, nem túl magas fogyasztás mellett az sem jelentene belátható időn belüli megtérülést, inkább a komfort miatt célszerű."
Ennek a mondatodnak külön örülök, mert ezek szerint jó a fogyasztásom. Pici baba miatt a hőfokcsökkentés nem játszik. Szerencsére ő sem szereti a túl meleget, így elég a 22C -
Degeczi
nagyúr
válasz CounterBoci #3283 üzenetére
-
-
bogabi
senior tag
Sziasztok! Van egy kb. 5 éves Technik Therm 8-as osztóm a padlófűtésnél (a weboldalukon már nincs fent, csak újabbak), amiben még nincs áramlásmérő (vagy nem lett bele szerelve anno), de a helye megvan minden körnél. Kérdésem: bármilyen áramlásmérőt bele lehet ebbe rakni, aminek a menete passzol bele? Vagy ezek adott osztóhoz vannak méretezve? Előre is köszönöm a válaszokat!
A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.
-
bogabi
senior tag
válasz Real_Necro #3287 üzenetére
hali, ettől tartottam....
A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.
-
fradi81
veterán
Hali
Csaptelep kérdés. A jobb oldali 1/2" szelepfelsőrész most vettem de nem passzol talán mert túl hosszú, a bal oldali ami a csapban van, a csap márkája ismeretlen. Hogy találhatok bele valót?moto g72, Ninebot d28e
-
asdf_
veterán
Ha van egy bojler, amit úgy 5-6 éve felszereltek (tartaléknak) csak ki lett próbálva, azóta áll, benne az akkori vízzel. Újra használatbavételkor nyilván vízcsere, meg 1 napig maxi hőfok, de az a kérdés, hogy nem cserélődő víznél az anóddal mi történik/történt? Nullára fogyott, vagy mivel vízcsere nem történt, egyszercsak "egyensúlyba került" a dolog és már nem volt a vízben mi egye az anódot. Potyára kár lenne szétszedni.
-
k.mark87
tag
Sziasztok!
Termoszelepek meg okosszelepek problémakörben vagyok. Okosszelepek egy relén keresztül indítják a kazánt, de ha épp mindegyik szelep zár (vagy éppen csak nyit egy kicsit némelyik), akkor a cirkó szivattyúja túlterhelődik.
Ez végülis érthető.
Azt olvastam néhány radiátorról le kell venni a termoszelepet pont azért, hogy a szivattyú hosszú életű legyen. Levettem 2 nagy radiátorról, működik, azóta tényleg semmi hiba (1,5hónap alatt).
Mint laikus csak azt nem nagyon érzem, hogy egy kissebb radiátort elég lehet szelep nélkül hagyni, vagy egy nagyobbat kell vagy több kissebbet(?) vagy mindenképp több nagyobbat kell?
24kwos saunier duval thema classic c as 24 e típusú szörnyűség (cirkó) hajt 12 radiátort...
Tudom furcsa, hogy miért zavar néhány radiátor ami megy, ennek több oka van, kezdve attól, hogy két szobát nem kell fűteni, addig hogy ahol meg kell a fűtés ott megsülünk attól a 2 radiátortól ami nincs szabályozva..Ötletek/tapasztalatok, hogy hány és mekkora radiátort érdemes szelepek nélkül dübörögni hagyni?
-
Degeczi
nagyúr
-
k.mark87
tag
válasz Degeczi #3296 üzenetére
Ott a pont. Elvileg van bypass szelep, de vagy szar vagy egyéb gond állhat fenn.
Nem rég költöztünk ide és egy remek cirkó alaplap cserével kezdtük az első itt töltött hetünket, mert a cirkónál elment kép-hang. Mivel év végén volt, hat szerelőből kettő jött ki és egy tudott csak segíteni.
Utána közvetlenül elkezdett olyan hiba fellépni, hogy a kazán látszólag véletlenszerűen túlfűtött és kiállt túlhevülés hibakóddal. Már az az egy szerelő sem akart visszajönni, azt mondta biztos az okos meg termoszelepek lefolytják a kazán szivattyúját. Akkor még nem hittem neki, mert az előző lakók esküdöztek, hogy nekik ugyanezzel a felállással nem volt ilyen jelenség (arra gyanakodtam, hogy mivel univerzális alaplapot tett bele, talán nem lett jól jumperelve/beállítva). Utána olvastam én is, hogy ez gond lehet, levettem 2 radiátorról a termoszelepet és tényleg jó azóta.
Konkrét szobatermosztát nincs is sehol, 7 helyen van ez az okosszelep vacak a termoszelepek helyére szerelve (ezek nyitogatják helyben a radiátort, és kommunikálnak a központi egységgel mikor kapcsolja a kazánt), három helyen van termo szelep, két helyről meg levettem.
Szóval a történtekből talán lehet, hogy a bypass szelep is betojt és ezért jelentett gondot mikor le volt folytva... -
mauimagic
senior tag
válasz k.mark87 #3295 üzenetére
Túl van okosítva a rendszer, szokás szerint elég bután.
Megoldások:
A:
Szobatermosztát a nappaliba, onnan kidobi minden más beavatkozó elemet. A többi helyiségben maradhatnak az okosszelepek, de a kazánt ne indítsák, csak nyissanak-zárjanak.
Hátrány, hogy ha a nappaliban nem megy a fűtés, akkor máshol sem. A magyar családi házak, lakások 90%-ánál működik, ha normálisan méretezett radiátorok vannak.B:
Hidraulikus váltó, vagy bypass szelep csere, baszabályozás. Ez félmegoldás, mert ha a gyerek 3 m2-es szobájában az okosszelep a 24 kW-os kazánt ráküldi az 1db 500W-os radiátorra, az hidrováltóval is sok lesz.C:
Normális kazán, ami le tud modulálni rendesen, gyári vezérléssel, ami ezt ki is tudja használni. Ennél legyen jóindulattal 1M a kazáncsere, a vezérlés 200e+, igénytől függ.[ Szerkesztve ]
-
zsolt008
tag
sziasztok,
egy törölközőszárítóra van egy herz vua lándzsásszelep felszerelve jobbos (azaz jobb oldalra lehet a thermoszabályzót felrakni).
valami ilyesmi :
Ezen fel van tüntetve az előremenő. Mi van, ha fordítva kötik be? Nem fog működni a termosztát? Vagy miért van feltüntetve a bekötés iránya?
Azért kérdezem, mert a linkelt jobbos szelepet, szeretném balosra cserélni és ami design szelepet láttam, az pont fordított bekötésú. Keressek tovább, olyat amin egyezik a bekötés?
köszi a választ(azt értem, hogy fordított bekötésnél a melegvíz még megtölti a radiátort, egyébként meg nem, de ha zár a szelep és nem kering a melegvíz, akkor ennek nincs sok jelentősége, vagy igen?)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest