Új hozzászólás Aktív témák
-
BLUE TORNADO
senior tag
Sziasztok!
Most vettünk egy házat, amibe még a víz nem volt soha sem használva. 24 éves a ház, de soha nem lakták. A kiskertben van egy működő vízcsap, plusz a vízóra aknában van egy csőcsonk, amin keresztül a víz bejut a házba is. Szerintetek mivel, illetve hogyan lenne érdemes átmosatni a rendszert, hogy tiszta legyen, illetve ne kapjunk el semmilyen betegséget? Vagy mindenáron szakembert kell hívjunk?Az egész világon az alkoholizmust betegségként kezelik. Egyedül nálunk kérdezik meg: - Miért nem iszol? Beteg vagy?
-
törölt tag
válasz BLUE TORNADO #2952 üzenetére
Én tuti kicserélnék mindent (ahogy ezt tettem is)...nekünk most lesz 1 éve, hogy megvettük - még nincs kész -, ezt 15 éve nem lakták. Teljesen a vízórától minden cserélve lett, fűtés, gáz a nulláról, villany minden áthúzva...kemény volt, de ha már beköltözöm nem szeretnék bontani...
[ Szerkesztve ]
-
papucsiga
csendes tag
Üdv!
Valaki elmagyarázná nekem, hogy hogyan és mitől és minek függvényében modulál egy kombi kondenzációs kazán? Nem igazán tiszta a működési elve. -
Begbiebike
csendes tag
válasz papucsiga #2954 üzenetére
Erre a kérdésre ráakaszkodnék, mint szintén új kondenzációs kazán tulaj.
Mi a jobb a kazánnak/gázszámlának?
Ha alacsonyabb előremenővel (45fok), de szinte folyamatosan megy, vagy ha emelek kicsit az előremenőn (50fok)? Olyankor már hosszabb időkre áll le.Mindkét esetben szinte minimális lángszinten “duruzsol”, 45 foknál sokszor csak keringet, ilyenkor már nyílván nem elég a hőleadó felület sem nagyobb hidegekben, nem hűl le eléggé a visszatérő.
Radiátoros rendszer, sima on/off rádiós termosztáttal, egy fűtési körrel.Köszi!
-
Caldera
aktív tag
válasz Begbiebike #2956 üzenetére
Ha folyamatosan megy egyértelmű, hogy hamarabb elhasználódik a kazán. Jó ha időnként ki tud kapcsolni. Ha a visszatérő 55 fok alatt van, létrejön a kondenzáció, így akár egy 60/40 üzemi hőmérséklet is jó.
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
Caldera
aktív tag
válasz Begbiebike #2958 üzenetére
Nézd meg a gázórán azonos idő alatt hány liter gáz fogy egyik vagy másik üzemmódban, ugyanolyan külső hőmérséklet esetén. Rögtön látni fogod az igazságot.
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
Volvo360
újonc
Tanácsot kérnék a hozzáértőktől radiátoros fűtés beszabályozás témakörben.
A házban hét körös radiátoros fűtési rendszer van. Az osztó gyűjtő felső, előremenő ágán ott vannak a kis rugós áramlásmérők, de szinte teljesen el vannak feketedve belülről, nagyon erős zseblámpával átvilágítva is alig-alig látni, hogy mennyit jelez. Ezeket lehet bárhogy tisztítani? És ha lehet is, ahhoz gondolom teljesen ki kellene tekerni, tehát ezt működő fűtésnél esélyem sincs megcsinálni? Vagy rosszul gondolom?
A másik kérdésem, hogy ha látom is az áramlásmérő jelzését, hogyan tudom biztosítani, hogy a radiátorok termoszelepe teljesen nyitva legyen, és ne zavarjon be az eredeménybe? Ha leszerelem az állítófejeket minden radiátorról? -
gyvince
senior tag
válasz Caldera #2957 üzenetére
nekem pont az ellenkezőjét mondták itt hogy az a jó a kazának ha folyamatosan megy és nem ki be kapcsol....valamint elvileg gázt is kevesebb fogyaszt viszont ez engem is érdekel nekem van külső hőmérséklet érzékelő is ami 3-son van a 9-ből most is 45 fokos vízzel nyomja viszont pont ma olvastam le a gázórát 350köbméter ment el egy szimpla kadár kocka ház vályog falak szigetés nincsen 74 négyzetméter nem tudom hogy ez sok e vagy kevés...
Apple Iphone 12 Pro Max + Apple Watch Series 4 44mm, Hp Omen laptop
-
-
Volvo360
újonc
válasz BLUE TORNADO #2952 üzenetére
Még ha ki is cserélsz mindent, ahogy @sztruhar javasolta, új vezetékezésnél is kellene fertőtleníteni, tehát ha egyébként jó állapotban van a rendszer, akkor pusztán emiatt nem érdemes cserélni.
Magát az átmosást nem feltétlenül nehéz megcsinálni, ha megvannak a megfelelő eszközök. Akár közönséges hipó is használható (spórolós gépészek ezt szokták), de az igazán szakszerű az élelmiszeriparban is elfogadott fertőtlenítőt használni. Pl: Ecolab Kay-5 (https://www.henderson-foodservice.com/kay-5-sanitizer-tablets-4-x-1-33kg.html)
Előkészületként érdemes leszerelni a csapokról a szűrőfejet, mert ha koszosak belül a csövek (elvileg nem lehet az), a szűrőkben elakadhat ami jönne kifelé. Ha nincsenek még felszerelve csapok, az annál jobb.Első lépésként az elkészített fertőtlenítő oldattal feltöltöd a teljes rendszert. Ehhez a bemenetnél, a vízóra után meg kell bontani a rendszert, és pl. egy túlnyomásos tartályból engedni a fertőtlenítő oldatot. Sorra mész az összes kifolyási ponton és egyesével megnyitod a csapokat. Ha érzed már a fertőtlenítő szagát a kifolyó vízben, akkor még egy kicsit engeded, majd elzárhatod, és mehetsz a következőre. Így lépésenként az egész vízrendszered a fertőtlenítős vízzel lesz feltöltve. (Hogy mennyire lesz szükség, azt ki tudod számolni, ha ismered a cső átmérőket és a hosszakat. Ha nem tudod, akkor számolj átlagosan 3/4 colos csővel, úgy nem lőhetsz alá, illetve próbált megtippelni a nyomvonalat és a vezetékhosszt. Ha van használati melegvíz tároló is, magyarul bojler, akkor lényegesen meg fog ugrani a szükséges vízmennyiség, mert előbb abból is ki kell folynia a víznek, hogy átvegye a helyét a fertőtlenítő. Átfolyós rendszernél ez egyszerűbb. Természetesen legyen kikapcsolva a vízmelegítő amíg fertőtlenítesz.)
Feltöltés után legalább 24 órán át szokták állni hagyni az oldatot a rendszerben. Utána visszakötöd a vezetékes vizet, és az előbbi módszerrel, egyesével nyitva a végpontokat, átmosod a rendszert, immáron a tiszta vezetékes vízzel. Ezt érdemes többször megismételni, amíg garantáltan tiszta víz jön.
Lehet kapni teszt-csíkot, amivel meg tudod mérni a klórtartalmat. Annak használatával biztos lehetsz benne, hogy már minden fertőtlenítőt kimostál a rendszerből. -
-
Pendragon911
aktív tag
Sziasztok,
remélem, hogy jó helyre írok a kérdésemmel, de ha mégsem, akkor legyetek szívesek irányítsatok el a megfelelő helyre ;)
Otthonra szeretnék a jelenlegi tekerős termosztát helyett egy olyat, ami Wi-Fi segítségével első sorban Android-ról vezérelhető, de persze az sem hátrány, hogy az iOS-t is támogatja. Az már csak bónusz, ha van egy egység, ami a vevő mellett hordozható is, mint ami a Computherm korábbi kiadásainál is volt, csak emellett még lehessen telefonról is irányítani, de igazság szerint ez már csak kényelmi funkció, ha esetleg valamiért nincs internet, akkor is tudjuk vezérelni. Az időszakos programozás annyira nem lényeges kérdés, megvagyunk nélküle, inkább csak amiatt lényeges, hogy éjszaka ne kelljen kikelni az ágyból, ha már hideg van. A falra szerelt vevő egységről való vezérlés megléte is jó lenne, nyilván, amit jól is lehet kezelni, beállítani, mert olvastam olyan típusról, ahol ez nagyon nehezen ment, épp az egyik Computherm érintőképernyős változatánál tapasztaltak ilyet. Árban 30-40e Ft között gondolkoznék jelenleg.
Köszi a segítséget előre is! -
Dan-szan
senior tag
Sziasztok.
Elérkezett a radiátorszelep cseréje termosztatikusra.
És a kérdésem : a kazánnál el kell zárjam bármely előremenő, visszatérő, hideg - melegvizes csatlakozást, hogy ne legyen probléma ?
Köszi.Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA
-
Real_Necro
veterán
válasz Dan-szan #2969 üzenetére
Elzárhatod, miután a kazánt lekapcsoltad, de attól még víz fog jönni, ha szelepet is cserélsz.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
törölt tag
Eddig mindenkit lebeszéltem, de most rendeltem az új kazánomhoz egy külső hőmérséklet követőt/érzékelőt, engedem hogy az előremenőt automatikusan szabályozza...
-
törölt tag
válasz gyvince #2972 üzenetére
Így fix az előremenőm, és az a bajom hogy 10 percenként kapcsol, megy 1 percig...ennek semmi értelme így szerintem. Lehet, hogy a Honeywell T3 Home termosztátom is a ludas, de ez alapvetően nem egy okos, hanem csak programozható termosztát...jó oké a beállított hőfok mindig megvan, de szerintem nem mindegy ezt hogy éri el. Én inkább annak lennék a híve, hogy ritkábban, de tovább menjen, mert bekapcsol, lemodulál (lehet hallani is), de már ki is kapcsol!
-
Dan-szan
senior tag
válasz Real_Necro #2970 üzenetére
Igen azt tudom, hogy lesz víz, csak abban bíztam ha elzárok mindent hátha kevesebb lesz.
Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA
-
mauimagic
senior tag
válasz gyvince #2961 üzenetére
Jól mondták, a kazánnak az a jó, ha többet üzemel, keveset kapcsolgat. Egyrészt begyújtásnál mindig magasabb a fogyasztás, másrészt a kapcsolgatásnál használódnak el az alkatrészek, nem üzem közben.
Persze ehhez az kell, hogy normálisan be legyen üzemelve, a minimális teljesítményhez is.
50 fokos eloremeno jó lehet radiatorokhoz, ha jól vannak méretezve, akkor meg kondenzalni is tud. Persze -15 fokban állítani kell rajta.
-
edeleny
őstag
válasz Pendragon911 #2968 üzenetére
A kérdésedre válaszoljak, nem tudok ilyet!
De!
Miért jó a wifi, az okostelefonról való vezérlés?
A lakásnak, a hőérzetnek az egyenletesség a legjobb.
Tegnap egész délelőtt áramszünet volt. Amikor 8 óra kimaradás után vissza jött a rendszer alig bírta utolérni magát, pedig alig 1 fokot esett a beállított alá!Bár mondjuk egy társashazban, ahol a szomszédok "segítenek" lehet, hogy jó.
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
adamos0606
tag
válasz Pendragon911 #2968 üzenetére
Szia!
Computherm B400 RF termosztátom van, ami telóról is vezérelhető (én Androiddal használom), ehhez lehet hordozható Computherm B300 RF SX típusú hőérzékelőt csatlakoztatni.
Az általad leírt dolgokat tudja, nekem eddig jól működik (3 hónapja használom). -
Z_A_P
addikt
OK
-
elessar
tag
1. A konzol helyett kampós csavart használsz.
2. Lábra állítod a radiátort.
3. Két 45 fokos ívet beiktatsz a cső és a radiátor közé.
4. Mégiscsak léc (zártszelvény) -
seger
addikt
Villanykazánról mi a véleményetek?
-
G@ben
addikt
Ma vettem észre, hogy a kazán furcsa hangot ad, mintha levegős lenne a rendszer, illetve a fűtés sem volt az igazi. Megnéztem és a nyomás majdnem nulla volt. Ekkor feltöltöttem vízzel, de majdnem 2 órán keresztül tartott, mire elérte az 1 bart, ami a víz elzárása után 5 perc alatt visszaesett 0,5-re. Ez mire utalhat? Vizesedést egyelőre sehol nem láttam.
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
dareyou90
csendes tag
Üdvözletem! Van egy régi Baxi ECO 1.20 típusú kazánunk, ami jóval több mint 20 éves, ennek a cseréjén gondolkodom, igaz jól működik, évente karbantartás megvan, de nyilván nem mai gyerek, így belevágnék a kondenzációs kazán cserébe, ha lehetne egyszerűsített eljárással. Plusz fa ajtót szeretnék rakni a pincére és nem szeretnek balesetet a nyílt égésterű kazán miatt. Lap radiátorok vannak, nem a régi vas, a kazán a pincében van, alumínium kémény van. Megvalósítható lehet a készülék csere egyszerűsített módon szerintetek? Barátibban hangzik a 600-700 ezer forintos ár.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Real_Necro #2988 üzenetére
Lehet, de más villanyos fűtés meg anyagi csőd. Vagy ajánl neki valamit Te.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Dan-szan
senior tag
válasz Real_Necro #2975 üzenetére
A hét elején megtörtént a csere, szerencsére minimális vízzel.
Nem is ez ami miatt írok, hanem a szelep beszerzése körüli mizéria.
Nem értek hozzá annyira,hogy ránézésre lássam ha nem azt kapom amit kérek ez is tény.
De... A harmadik üzletben sikerült valóban azt kapnom amit kértem, ide már tanulván az előző 2ből vittem a leszerelt szelepet és a leendő termofejet.
Az első helyen 1/2 helyett sikerült 3/4 -t adni , a másodiknál pedig 20 perc keresgélés után az M30x1,5 helyett 24x1,5. termo csatlakozásút.
Ez utóbbi már nagyon felb@szott meg kell mondjam.
Na mindegy letudva, működik minden remélhetőleg sokáig és gond nélkül.
Kösz a segítséget mindenkinek .Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA
-
törölt tag
válasz dareyou90 #2985 üzenetére
Talán kijön...régi rendszerrel egy ilyen érzékeny cuccot kizárólag hőcserélővel kötünk össze, ami ugye 1 plusz szivattyút is igényel (meg még sok minden mást is), illetőleg mivel kéményes - nyitott égésterű volt eddig, át kell terveztetni kondenzációsra, a tervező megnézi és kiderül, hogy csak parapettel megoldható-e, vagy a készülék saját rendszerű kéményével (ez esetben nem kell a kéményseprő hacacáré). Mivel nem ugyanolyan típus kerül a helyére (az új zárt, "C13" tipusú) sajnos egyszerűsített készülékcserébe ez nem fér bele, hiába hogy a gázvezeték érintetlen marad + az EPH felülvizsgálata/kiépítése is kelleni fog, plusz ne felejtsük majd el a készülék szakszervizes beüzemelését sem, mert csak így él a gari...!
1. tervező keresés,
2. készülék kiválasztása,
3. tervezés,
4. kivitelezés - "a csere",
5. EPH,
6. beüzemelés.[ Szerkesztve ]
-
dareyou90
csendes tag
válasz #27216896 #2992 üzenetére
Köszönöm! “ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódbanhelyezik üzembe.” ezek szerint ez az opció nem játszik? Amúgy ezek a régi kazánok meddig bírják? Az interneten semmi információt nem találok róla, régen sosem volt karbantartva, csak az utóbbi kb 6 évben. Akkor az egyszerűsített csere mire való? Mert gondolom a legtöbben nyílt égésterűt akarnak cseréltetni.
[ Szerkesztve ]
-
seger
addikt
Ariston, bosch, beretta, vaillant.
Ezek közül melyik jobb?[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
Szokták attól függővé tenni, mennyire van szerelő ellátottság a környéken. Én a Boscht ajánlanám, 2300-as vagy 3000es sorozattól felfele.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
seger
addikt
válasz Real_Necro #2995 üzenetére
Itt felénk csak találgatás és alkatrész cserélgetés megy, egyszer hátha jó lesz. A mostanira nem költenék egy új kazán árának több mint felét, hogy hátha jó lesz....
-
Real_Necro
veterán
Ha nincs normális szerelő/karbantartó, akkor a Bosch is bukta. Egy kondenzációsnál az éves karbantartás szükségszerű, hogy ne legyen pár év után kuka a készülék.
-
G@ben
addikt
válasz #27216896 #2991 üzenetére
Kiderült, hogy a panelból jött hülyegyerek (én) rossz csapot nyitott meg a rendszer feltöltésére. Most a jó csappal gyorsan feltöltöttem a rendszert 1,5 bárra, ami pár perc alatt visszament 1,42-1,43 környékére, azt viszont tartja órák óta. Ez így jó?
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
Real_Necro
veterán
Ezek után kíváncsi lennék, mit töltöttél 2 órán keresztül.
Ha tartja, az jó. Egyébként zárt rendszerben is lehet szivárgás, nekem pl pár légtelenítő már lassan cserés, valamint kócnál is lehet minimális párolgás.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
G@ben
addikt
válasz Real_Necro #2999 üzenetére
Azt a csapot nyitottam meg, ami a kazánból vezeti ki a melegvizet.
Most 1,4-en áll, figyelem folyamatosan.Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest