Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Üdv!
Mosogatógépnél okozhat gondot a hosszabb kifolyócső?
1.5-1.8 métert kellene elvezetni, de láttam már 2.5 méteres csöveket is."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Real_Necro
veterán
Úgy értettem, hogy NTC is lehet, de alaposabban megnézve lehet neked lesz igazad és tényleg bimetal.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
somnia
őstag
válasz Real_Necro #3053 üzenetére
NTC nem lehet mert a bojlerben nincs elektronika!
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
Ariston Clas One 24 gázkazánhoz szeretnék vásárolni egy feszültség stabilizátort. 77 W a fogyasztása. Mit ajánlotok? Köszi!A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
Csaby25
őstag
válasz Real_Necro #3056 üzenetére
Feszültség ingadozás van. Reggel 190-200 V -ot mérek, de leesett 184 -re is. 5P3-as hibakódot ad a kazán, úgy látom, hogy összefügg ezzel (csak ilyenkor adja többnyire). Garanciában már volt cserélve alaplap, gyújtó elektróda. Ki akarom zárni ezt, mert a szerelők biztos belekötnek ebbe (már említették, hogy ez is lehet a gond).
[ Szerkesztve ]
A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
Real_Necro
veterán
-
emre
veterán
válasz Csaby25 #3057 üzenetére
Nekem egy külső akkumulátoros valódi szinuszos szünetmentesre van kötve a kazán.
Itt írtam róla(#3058) Real_Necro
Amíg nem adsz papírt aláírva, lepecsételve háromszor ellenőrizve hogy nálad minden rendben van addig semmit.
[ Szerkesztve ]
A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
Csaby25
őstag
válasz Real_Necro #3058 üzenetére
Most hívtam őket. Állítólag kiküldenek valakit. Csak az a gond, hogy inkább csak délelőtt van gond, na most mi van ha pont nem akkor jönnek . Most 205 V -t mérek, lehet, hogy ez már belefér? Amúgy Romániából írok..
A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
Blackmate
senior tag
válasz Csaby25 #3060 üzenetére
Magyarországi EON-nál 10 perces átlagértékbe már nem fér bele - persze ezt nekik kel mérni és a csatlakozási ponton (óra). 207-253V között lehet az érték.
1 perces átlagban viszont a 184V-ig "elfogadott":
Feszültség a kisfeszültségű felhasználási hely csatlakozási pontján
A felhasználási hely csatlakozási pontján az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. a
névleges feszültség ± 7,5 % (leágazási ponton +8/-7%) tartományon belül szolgáltatja a
villamos energiát normál üzemállapotú egyhetes mérése alatt (bármely nap) a napi bármely
10 percre átlagolt értékek 95%-ában. Az egyhetes mérés valamennyi 10 perces
átlagértékének a névleges érték +10/-10 % tartományába kell esnie. A legnagyobb
feszültség-növekedés mértéke a névleges feszültség 115%-át, feszültség-csökkenés mértéke
a névleges feszültség 80%-át nem haladhatja meg 1 perces átlagban. Forrás, 2.1.2 IX. -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apró kérdésben szeretnék segítséget kérni tőletek.
Azt jól látom, hogy olyan villanybojler nem nagyon van, ami lábakon is áll és lapos kivitelű (+-ban még a fektethető kivitel sem lenne rossz)? Ami lábakra állítható az sima nagytestű hengeres ha jól gondolom... (persze a laposban is hengeres a borításon belüli tartály csak több kisebb átmérőjű van egymás mellett...)
-
csubuka
addikt
válasz Real_Necro #3063 üzenetére
Köszönöm a választ!
Hát sajnos az is kissé durva lenne, azok ilyen 200 literesek kb minimum és azért vagy 50cm átmérő körül indulnak kb.
Itt max 40cm hely volna.
No de ha az ember több csövet hajlandó áthelyezni, akkor a falra szerelt fektetett megoldások közt már lesz olyan ami jó talán...
-
törölt tag
Fűtésszerelő mesterek légyszi segítsetek, én gázszerelő mester vagyok nem kifejezetten a szakterületem ez, ennek ellenére megcsináltam a saját fűtésem, de mint kiderült el is számoltam..a kazánban található szivattyú önmagában kevés, illetve a kazán élettartamát megnövelve (elméletben) leválasztanám egy hőcserélővel a rendszerről és a kazán felőli oldalról kimegy minden szénacél és rezet kap. Tehát szénacéllal készült a rendszer, 12 radiátor - a legkisebb 1,2 a legnagyobb 2 méteres (x60cm), 180m2 a ház ez elosztva 2 szintre. A gerincem 22-es, a leágazások és a végpontok felé 18-ra szűkítve. Az összes felső szinten található radiátor keresztbe van kötve. Alsó szinten fut végig a gerinc a plafonba felszorítva (szigetelve a cső+karton álmennyezet lesz)1%-os emelkedéssel a végpontok irányában, a fölső szinten gyakorlatilag csak a radiátorokat látni így. Sok lett a napi fogyasztás is, de miután bekötöttem a külső hőmérséklet érzékelőt - és sikerült egy jó görbét is beállítani - ez mostanra konszolidálódott. Igaz még nem lakjuk, de most az, hogy 15 vagy 22 fokot kell szinten tartani szerintem mindegy, nem?
Vettem egy 30-as hőcserélőt, egy Wilo 25/1-6-os fogja hajtani a másik oldalt...
A fotókon látszik, hogy nem akartam keresztezést így felül van a visszatérő. A kérdésem, hogy ez nem lesz gond a hőcserélőnek? Meg azt jól tudom, hogy a szekunder oldalra a visszatérőbe kell a szivattyút elhelyezni, hogy visszafelé a hőcserélő felé legyen az áramlási irány? Köszönöm a segítséget!
A festés még nincs készen, ahogy a HMV vezetékem sem...
[ Szerkesztve ]
-
Caldera
aktív tag
válasz #27216896 #3065 üzenetére
Nem mindegy, hogy 15 vagy 20 fokot akarsz. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség a kintihez képest, annál nagyobb a hőveszteség, több a gázfogyasztás. A hőcserélőn jelölve van a primer/szekunder oldal, de ha belefújsz kiderül melyik csonkok vannak párban. A hőcserélőt ellenáramba kell bekötni (ez is van jelölve), szivattyú azért megy a visszatérőbe, hogy kisebb hőterhelést kapjon.
A 23kW-hoz a 22-es szénacél vagy réz csőnek elégnek kellene lenni. Ha teljesen új a rendszer és át lett mosva, inhibitorral feltöltve, nem feltétlenül kell a leválasztó hőcserélő. Egyébként be se üzemelték volna a kazánt. Ha a kazánba van biztonsági szelep, a visszatérőbe beépített egyrészt felesleges, másrészt szabálytalanul van beszerelve. Viszont ha bekerül a hőcserélő a primer és szekunder oldalon is lenni kell tágulási tartálynak és biztonság szelepnek.[ Szerkesztve ]
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
Doki16
addikt
Kinéztem egy házat, de sajnos nincs bevezetve a gáz. Az utcában ott van viszont. Van valakinek tapasztalata, hogy kb. mennyi időbe telik míg bekötik a házba és kb. mennyit kérnek érte?
Eon lenne Fejér megye.A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
Caldera
aktív tag
válasz #27216896 #3070 üzenetére
Csak a plusz szivattyú miatt nem kell a hőcserélőt beépíteni. A szivattyút be kell tenni a visszatérőbe és a termosztátról egyszerre indítani a kazánnal, esetleg kis késleltetéssel.
[ Szerkesztve ]
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
mauimagic
senior tag
válasz #27216896 #3065 üzenetére
Szerintem nem rossz megoldás a hőcserélő, de én inkább hidrováltót tennék, kevesebb veszteség.
Rézcső helyett meg PPR-t, 32-est minimum, a tároló felé is.
Csúnya, de olcsó, nincs korrózió soha, kedvező áramlás, stb.
A fűtési rendszereknél is 50év élettartamot garantálnak 80fokon is, 1.5-ös biztonsági tényezővel.Szekunder oldalra is tennék valami normális iszapleválasztót, mivel a szénacél cső egy rakás sz.r sajnos, inhibitort nyomasd bele 2-3 évente, hátha bejön.
[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
válasz csubuka #3075 üzenetére
Wavin stabi plus oxigéndiffúzió mentes pl.
De egy pár méter sima pn20-as ppr cső sem hinném hogy nagy probléma lenne. Az oxigéndiffúzió inkább padlófűtésnél gáz, a nagy felület miatt, többszáz méter cső.
A sima radiátoros, osztós, 5 rétegű csöves megoldásnál nem nagyon hallani a problémáról, pedig a leggagyibb csöveket rakják sokan.
De még padlófűtésnél is megúszható a dolog, mert ha hőcserélő van, akkor ott sincs baj belőle. -
moklys1
aktív tag
Sziasztok!
A “Radiant RBS 24 Elite” gázkazán, ilyen borzasztó hangokat ad ki: videó
Mindezt a előlapra ragasztott - de már majdnem teljesen levált szivacs és fólia okozza. Az a probléma, hogy a gép működéskor beszippantja a hátlapról levált puha réteget. Ha leveszem a előlapot akkor megszűnik a zaj.Az a kérdésem, hogy levehetem e ezt a szivacs réteget és hogy ez nagy probléma?
Fénykép.
Piros szigetelőszalaggal én próbálkoztam ma odaragasztani, sikertelenül. -
Csaby25
őstag
Sziasztok! Ariston Clas One 24 kazán 5P3-as (lángleszakadás) hibát okozhatja a túl alacsony vagy ingadozó feszültség 195-205 V? Volt már garanciával cserélve alaplap és gyújtó elektróda. Köszi!
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy másik kérdés is eszembe jutott, amit szeretnék megkérdezni Tőletek. A "mosdóláb" az nem csak dísz, hanem teherviselő elem is nem? Tehát, ha könnyűszerkezetes falra kell egy mosdót felrakni és a falban nincs extra merevítés a mosdórögzítéshezy akkor ez leveheti a terhet a fali rögzítésről nem?
-
Real_Necro
veterán
válasz csubuka #3080 üzenetére
A mosdóláb a szifont is takarja (azaz régen így volt, de évtizedek óta nem találkoztam vele). Ergo ha hozzá kell férni vagy pucolni, akkor le kell szedni, nem tartja a mosdót.
Gipszkartonnál meg nem a lapra szereled a mosdót mert kiszakad a falból.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
csubuka
addikt
válasz Real_Necro #3081 üzenetére
Köszönöm értem, ez jogos, valóban szereléskor ebből gond lehet. Jobb ezt akkor nem a lábra bízni.
Hmm, ez egy 30 éves épület, betonip alapú, szerencsére. Az jobban bírja a nedvességet, meg a terhelést is. Anno simán felrakták a betonip lapra a mosdót, na ez nem túl ideális. Bár le nem szakadt, de meg van ereszkedve, lefittyedve, így a mosdókagyló cseréjekor azért ezt globálisan orvosolnám.
Akkor marad a szekrénybe épített mosdó, ami lábakon áll. Az tuti nem terheli a falat.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Arról esetleg van információ, hogy egy Bosch Tronic 1000T villanybojler mennyire vállalható termék? Ma már azért a Bosch cuccok között is van problémás, családban is volt panasz átfolyós vízmelegítőkre pl... Vagy inkább Hajdu, mert ahhoz van minden, akkor is ha maga a kütyü kétszer annyiba kerül?
* SUNSYSTEM BB 80 H/EL van még, ami a Bosch ZV-nél olcsóbb pl. Fekvőket nézegetek..
[ Szerkesztve ]
-
Satus
tag
Szia.
2019 augusztusban igényeltük a csonkot , 2020 májusban lett meg és ingyen van .
Az van a szerződésben , hogy " az elosztóvezeték kiépítése 250 méterig díjmentes" .
A gázcsonkom költsége kb 10 ezer forint volt , épületgépész készítette el a papírokat és küldte be a szolgáltatónak . Ebben benne van az benzinköltség is amikor elmentem aláírni a papírokat .
[ Szerkesztve ]
-
Luccpoti
újonc
Sziasztok
Ki milyen márkájú kazánt ajánlana aminek jó a gyári termosztátja?
Illetve mindenképp wifis/interneten elérhető jól testre szabható alkalmazású érdekelneVagy van olyan korlátja esetleg hátránya annak ha nem kazánhoz való gyári termosztáttal használnám?
-
mauimagic
senior tag
válasz Luccpoti #3088 üzenetére
Bosch 3000 szerintem nem rossz, ct200-al, bár nem olcsó.
Wifis, időprogramos, külön HMV-re is, ha tároló van, ha kell időjárásfüggő fűtésvezérlést is tud, GPS alapú kapcsolást is, ha valakinek az a dilije ...Ha nem gyárit használsz, akkor nincs kazán moduláció, amit viszont érdemes kihasználni egy kondenzációs kazánnál.
Kivéve opentherm termosztáttal, ha a kazán tudja kezelni, de akkor meg a kazán lesz húzósabb árban.
-
Luccpoti
újonc
Van olyan termosztát ami esetleg tudná kezelni a klímát is?
Leginkább arra gondolok, hogy egy alkalmazásban látnám a gázkazán adatait, előremenő, beállított hőfok stb, + látnám a klímát is amit ki/be kapcsolhatnék, hőfok állítás stb.
Vagy ennyire nem érdemes belemenni? Max marad 2 alkalmazás a telómon…
Köszi
-
Luccpoti
újonc
Csak kérdés volt.
Ha nemleges választ kapok hagyom ezt a részét.Amúgy a wifire visszatérve, elsők között volt az új házban a wifi és az optikás net bevezetése
-
törölt tag
Ariston Cube sem rossz, de pl. a Bosch-é megtréfálhat, mert ha a családból csak a te telefonodon van app és nem vagy otthon a család megfagy...mire erre rájöttünk...!
szerintem se sok értelme van...a hőn tartás sokkal gazdaságosabb, mint a fel-le tekerészés... -
Luccpoti
újonc
Viessmann féle Vicare alkalmazást valaki használja? Ki mennyire van vele megelégedve?
-
mauimagic
senior tag
válasz Luccpoti #3090 üzenetére
Szerintem az okosotthon topicban érdeklődj, biztos lehet kókányolni valamit egy termosztáttal, de 99% hogy egyedül szívni fogsz vele rendesen.
Kompatibilitás problémák kazán és klíma oldalon garantáltak, hardware árban meg bőven egy okostermosztát és egy klíma wifi modul felett leszel, amikhez jár a működő app, plug and play.
Persze előremenő hőmérsékletet kazán gyártó okostermosztátjával sem fogsz látni, mivel a felhasználók 99%-ának tök felesleges.
Megoldható az is, pl. Siemens Synco Living vagy Albatros rendszerrel, aminél csak a webszerver 100 rongy. 300-ból megáll a hardware, erre már csak a telepítés jön, mert finoman szólva nem plug and play a rendszer.
A célcsoport hotelek, irodák és unatkozó német középosztály napelemmel, kollektorral, medencével, hőszivattyúval. -
törölt tag
Egy átlag felhasználó kb. azt sem tudja mi az az előremenő (nem is kell neki sztem.), beállítja a szerelője/ a készülék beüzemelője, esetleg van külső érzékelő és egy jó görbét (én egy napig játszottam vele)...és szerintem ez így van jól!
-
mauimagic
senior tag
válasz #27216896 #3096 üzenetére
Van olyan felhasználó, aki szeret nézegetni, tekergetni mindent, mert szereti finomhangolni a rendszert, úgy jobban fogyaszt, jobb a kazánnak, szivattyúnak, vagy jobban áramlik a chi. Ehhez a hülye kazángyártók, mérnökök, technikusok nem értenek, csak a felhasználó meg a jutyúb.
A vége általában anyagi kár, vagy nincs fűtés melegvíz, esetleg a gari is ugrik.
A szervezés/beüzemelő gatyába rázza a dolgokat, utána általában megszűnik a tekergetési kedv is felhasználói oldalon
Most is van olyan kazánom, ahol Tiszteltmérnökúr felhasználó szakvéleményének megfelelően felk.rtam a fűtési jelleggörbét, mert 10 fokos külső hőmérsékletnél nem volt 60 fok az előremenő.
Most mindig jó meleg, igaz így nem kondenzál a kazán, sokat kapcsolgat, hamarabb tönkremegy. De Mérnökúr örül -
csemberlen
őstag
válasz mauimagic #3097 üzenetére
Mért ne kondenzálna 60 fokos előremenőnél, ha a visszatérő 50 fok? Persze jobb ha alacsonyabban megy. A környezetemben még sok jót nem hallottam a beüzemelökről, meg karbantartókról. Általában megrendelőktől kérnek porszivót, és 30 perces műveletért elkérnek nem kevés pénzt.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
Real_Necro
veterán
válasz csemberlen #3098 üzenetére
Nem a kondenzálással lesz gond (megfelelő visszatérő hőmérséklettel persze), hanem az égőfej meg a kazántest huzamosan nem a nagyobb hőmérsékletre van általában tervezve.
Azt a karbantartót, aki meg felszerelés nélkül megy ki, el kell zavarni.
A lekapart koszt meg szívja inkább saját gépbe, ne a háztartásit szemetelje tele. Remélem azért nem csak a porszívó csövet dugja a kazánba.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
mauimagic
senior tag
válasz csemberlen #3098 üzenetére
Beüzemeléshez minek porszívó? Az éves karbantartásra gondolsz?
A karbantartó meg aki az iskolában cseréli az égőket/csaptelepeket, na ő sem kazán szervizesLegközelebb mérj rá füstgázelemzővel egy normális kondenzációs kazánra, mikor alacsony hőmérsékleten üzemel (30-40fok) és mikor 60 fok körül, vagy HMV üzemben. Súgok: a hatásfokot nézd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Call of Duty: Black Ops 6
- Házimozi belépő szinten
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Escape from Tarkov
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Androidos tablet topic
- Horgász topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.