Új hozzászólás Aktív témák
-
taranis
addikt
Játszottam kicsit a color matrix-szal, tudok végülis csinálni a V35 IDT alapján egy olyat amiben ugyanaz a gamma, de a mátrix picit tweakelve van, hogy a bőrszín a bőrszín vonalra essen. Nyilván hatása van más színekre is, a mátrix már csak ilyen, de még előnyös is lehet.
Persze apró különbségekről beszélünk, nem tudom, lenne e igény erre.
colorizer.net
-
taranis
addikt
válasz taranis #23801 üzenetére
Hmm úgy tűnik hogy azt is meg tudom csinálni, hogy ne csak a vörös, hanem a zöld is elmenjen kicsit a sárga irányába, így a skin tone helyre kerül, a zöld meg Fujisabb lesz. Hát ez jó hosszú játék, mire az ember talál egy olyan mátrixot, ami hellyel közzel mindenre jó.
colorizer.net
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #23801 üzenetére
Szerintem igen. Én léptem-nyomon abba futottam bele a neten, hogy ugyan nem rossz az a Varicam-es LUT a V-Log L-hez, de a vörösből tényleg vissza kell egy kicsit venni, hogy rendben legyenek a bőrszínek.
Én azt mondom, ha nem tart sokáig, és a Te szemednek is megfelel a végeredmény, akkor csináld meg. Egyszer felkapják ezt is, aztán akkor viszik a népek, mint a
cukrotWC papírt múlt tavasszal.[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
taranis
addikt
Közben haladtam a HLG LUT-okkal is, úgy néz ki sikerülni fog. Technikai nehézségek miatt hangyányit fel kellett áldoznom a pontosság oltárán, hogy smooth legyen az is, de ezt maximum vektorszkópon lehet majd észrevenni, a képet nézve nem nagyon.
Lassan nekiállnék tesztvideót gyártani de itt jó fos az idő, meg a köv. napokra is ezt mondja. Egy kis napsütés jól jött volna.colorizer.net
-
taranis
addikt
Mondjuk ez csak úgy működne, hogy ha van egy nagy adag teszt felvételem amire azt mondjátok, hogy az túl vöröses a bőrszín, és akkor addig tweakelem amíg jó nem lesz, persze úgy, hogy közben ne menjen tönkre semmi más (ezért kell sok egyéb színes teszt felvétel is).
Az is lehet, hogy az lesz a vége, hogy mégsem rossz a V35 IDT. Amúgy nálam a V35 IDT-vel kicsit jobb a bőrszín, mint a hivatalos Panasonic LUT-al.colorizer.net
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #23809 üzenetére
Én csak azokat a felvételeket tudom adni, amit már privátban át is küldtem. De mondom, 1-2 hetet még simán maradhat a masina. Ha tudsz addig tesztfelvételek csinálni, akkor hajrá!
Hol van ez a V35 IDT, hogyan tudnám én kipróbálni? Vöröses bőrszín kapcsán én eddig a hivatalos Panasonic LUT-(ok)ról beszéltem, amiket ide fel is tettem.
-
MrChris
nagyúr
Ha már nem jut időm, erőm hobbivideózni... akkor vásárolok. Megjött csájnból a kiegészítő grip a weebillShez, első próba után máris arra gondoltam egy ilyet eleve mellékelni kellett volna, olyan mintha felszabadulna az egyik kezem. Mivel a vége véget ér mint a botnak és ne bántsa a habtenyeremet ezért készítettem rá egy kerekített lezárást. Akinek ilyen stabija van ajánlom beszerezni, főképp olyat amin vannak kicsi kukik és a megfelelő irányban, kiosztásban, aszem a LAB-nak némileg eltér. Ez biztosan nem tekeredik ki.
-
MrChris
nagyúr
válasz Teasüti #23817 üzenetére
Igen, passzol, ez lényeges volt, mert láttam, hogy a kukik kiosztása a hirdetés szövege ellenére nem mindegyiknél van ott ahol ennek. FEICHAO Weebill S névre keress rá, de vannak más kialakításúak azért nem linkeltem.
vond: büdös? Fúúj, a gumírozás?
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #23819 üzenetére
Ja, büdös az egész. Be kellett többszörösen zacskóznom. Én vettem egy ilyen komolyabbat. Akcióban huszonpár dollár volt. Annyit nekem megér. Ezen is vannak "kukik", tudok a tetejére és oldalára tenni több mindent is, meg ha kell, el is lehet forgatni 90 fokban. Kíváncsi leszek, úgy milyen a fogása az egésznek.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
-
vond
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
Ha csak egy egyedüli soft keylightot szeretnék, ami gyorsan beszerezhető, akkor egy ilyen kit mennyire ajánlott? [link]
Ahhoz kell, hogy összehasonlító videókat tudjak csinálni a matchekhez otthon este. Semmilyen fényem nincs még, ez lenne csak.colorizer.net
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #23823 üzenetére
Az a ~20 centi mély softbox nem tudom, mennyit ér. Ilyen árban én szerintem még mindig leginkább ezt a Jinbei LED EFII-60-at venném (ha elég a fix 5500K). Persze, ehhez kell még valami fény lágyító is. A Bowens bajonettel viszont elég sok lehetőséged van. Nem csak egy ilyen sima, kis méretű softbox-ot tudsz elé/köré tenni. Sokkal szebb, szórtabb világítást is el tudsz így érni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kukcaman
senior tag
válasz taranis #23751 üzenetére
Nagyon kafák Velvia, Astia nagyon adja, de nehéz választani .
Amúgy ezek a G9-hez való LUT-ok, de ezek a saját színeit hozzák vissza vagy Fuji imitációk?Ezt a képet GX8-al lőtték, és ezt a képvilágot kerestem, legalábbis ez az egyik világ Hogy a francba lehet ilyet kicsikarni videón is? Megkérdeztem a srácot, de még nem válaszolt.
-
Kukcaman
senior tag
-
taranis
addikt
Ahogy látom Premiere alatt a HLG-vel is gondok lesznek, ott a Rec.2020 szabványt kellene használni a YUV-RGB konverzióhoz, de a Rec.709-est használja. Igaz nekem régi Premiere van, 2019-es, majd megnézem, hátha javították.
De ez amúgy ugyanaz a gond, mint anno a Fuji fájloknál a Rec.601-es, csak pepitában.
Resolve alatt minden oké.colorizer.net
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #23833 üzenetére
Ja, jó lenne megnézni a legújabban is, mert elég sokat reszeltek ezen a részén (is) az elmúlt években. Persze még mindig nem Resolve szint.
Ha megmondod, mit csináljak, akkor én meg tudom lesni. Mindig a legújabb Premiere Pro van fent (full Adobe előfizu).
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz taranis #23825 üzenetére
Tungsten LUT-hoz javasolnék rendes hagyományos izzót.
Azért CRI95 ide vagy oda, a fénykarakterisztikája teljesen más egy LED-nek és egy halogén izzónak. Még a CRI98 R9-es LED-ek (ami ritka és kínaiból nem láttam még, csak high end led chip-ekből) vörös fénytartománya is nagyban elmarad egy izzóétól. Nem beszélve arról, hogy a meleg fényű izzóban nemigazán van kék szín egy LED-hez képest.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz taranis #23836 üzenetére
Hát ez csak azon múlik mennyi szakmaiságot akarsz belerakni a munkádba. Amúgy nincs két egyforma karakterisztikájú világítás (a kínai LED meg határozottan az ipari hulladék kategóriát képviseli - CRI95 az még nem olyan nagy technikai bravúr), szóval max az ipari sztenderdekre lehetne alapozni, ha számít a színpontosság. Felteszem D65 fénytesttel dolgoztál idáig ha kontrollált környezeti fény kellett? Amúgy nem monitorral profilozod a vázakat? Én vhogy így képzeltem el, h kalibrált wcg monitor és mutatod a kamerának a color swatch-okat. Gondoltam ezt most automatizáltad is a Decklink-el.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Amúgy csak a Tungsten hívószó miatt hoztam ezt fel. Ugyanis a kamerák Tungsten presetjei se néznek ki sehogy a meleg színű LED-ekkel - vagy ami nem halogén, esetleg nagynyomású higany. Ott erős tint is szokott lenni ugyanis még erre vagy arra.
Persze ha nem a "Tungsten"-en van a hangsúly, akkor nem érdekes.
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
Abból a szempontból is igaza van teasütinek, hogy az évek során öregednek a ledek (vajon csak akkor ha hasznalod? Mert akkor nem gond) és tólódik el a spektrum zöldbe. Vagyis ma lehet jó a matchhez de 2 év múlva nem biztos.
Persze ha minden alkalommal lefuttatod a tesztet az XT3-ra is akkor mindegy. -
taranis
addikt
válasz Teasüti #23838 üzenetére
De, monitorral profilozom, ráadásul visszaálltam wide gamut monitorról srgb-re, log->rec.709 konverzióra ez jobban bevált. A monitor kalibrálásra nincs feltétlenül szükség, ha a mérést egy adott konverzióra használom csak, elég, ha a két váz ugyanazt látja. Igen, a Decklink-el gyorsabb most minden, de nem pontosabb, ez csak a kényelem miatt lett. Sok időt spórol, és sok helyről kiveszi az emberi hibalehetőséget.
A tungsten szónál amúgy jól érzed, nem kifejezetten tungstenről van szó, hanem egy 3000K környéki matchről. Persze ha a monitorral megcsinálom, a valódi tungsten tint különbsége az benne lesz, mint bizonytalansági tényező, de talán még mindig jobb ez így, mint egy daylight match. Hozzáteszem soha senki nem kért tőlem melegebb fényre optimalizált matchet, és nekem sincs sok kedvem csinálni, csak ha már fényt veszek, ki tudja.
Mindenesetre most elbizonytalanítottatok, lehet, hogy jó lenne egy magas CRI-s 5600K körüli fényforrás, aztán HA egyszer kell melegebb fény, majd megoldom izzóval, vagy bárhogy.Tuninger: minden alkalommal lefuttatom, a kívánt pontossághoz nincs jobb módszerem.
[ Szerkesztve ]
colorizer.net
-
taranis
addikt
Azt nézegetem én is, lehet, hogy ezt a mostani matchet még megoldom napfénynél, a szokásos módon, aztán a jövőben meg lesz egy ilyen (mivel nincs készleten). Lámpa, softbox, állvány, ezeket kellene megoldanom egy 100-asból mondjuk, nagyon merész?
[ Szerkesztve ]
colorizer.net
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #23842 üzenetére
Megoldható, ha nem kell a bika állvány. Ha lesúlyozod, szerintem megbírja ezt a kis fényt, meg egy 1 méter körüli softbox-ot egy olcsóbb állvány is. De ha nem kell magasra emelned, akkor rátekerheted egy tripodra is. Gondolom, az azért van otthon.
-
panoly
tag
Sziasztok!
Megjelent a Samsung S21 és már egészen érdekelt, hogy hol járnak kamerában a mobilok, és félelmetes. Iphone 12-vel pl ilyen komoly videót is össze lehet dobni:
Phone 12 Pro Max Cinematic 4k Video // Worth Upgrading from iPhone 11?
Igen szépen hozzányúltak a színekhez, és a zoomolt low light snitteken kívül szerintem nem nagyságrendileg rosszabb a képminőség pl a m43 rendszerhez képest.Az a durva, hogy már csak néhány dolgot tudnék felsorolni, ami miatt mondjuk egy G9 nekem jobb videóhoz:
- kezelhetőség - ergonómia
- minimálisan jobb low light performance - de ebben már nagyon extrém különbséget nem látok
- valószínűleg jobban gyűrhető nyers (color grade)
- hülyén hangzik, de az én vásárlásommal (210 a váz), olcsóbb, mint az Iphone
- könnyebb 180 fokos shutter angle - bár talán már telókra is van nd, de a rekeszelés még nagy előny
- egyelőre szűkebb DOF - amíg meg nem csinálják ügyesen a telón is a mesterséges háttérmosást videóban.Telefon előnyei:
- brutális előnye a méret - még egy kis gimballal is - azért a Tátrában Ronin SC + GX80 kombó néha egészen izgi volt a kitett részeken, a súlyáról nem is beszélve.
- nagyobb frame rate-ek, hdr módok és társai.Azt kezdem érezni, hogy aki tud történet mesélni + alap-közepes szintű videós + vágószoftveri ismeretei vannak, annak könnyen lehet, hogy a méret miatt megérné egy ilyen szifon szintű teló. Aki profi, pénzért csinálja, vagy az előbb említettekhez képest pl utómunkában nagyon penge, talán azok tudják igazán a milc-ek előnyét kihozni a telóhoz képest (most ez eléggé m43-ra kihegyezve, mert persze egy FF szenzor megeszi még sötétben reggelire).
Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
-
Teasüti
nagyúr
válasz panoly #23845 üzenetére
Azt tedd hozzá a listához, hogy "hobbi célra". Mert arra frankó, ha csak elő akarod kapni a farzsebből néha.
Viszont ha ezért fizetnek vagy ez a munkád, akkor elvárható a magas rendelkezésre állás. Egy telefon azért távol áll az igáslovaktól (igazi kamerák).
Na meg jelenleg még ott tartunk, hogy a 4K60/120/8K felvétel okozta túlmelegedést még nem mindegyik kamera gyártó se tudta megoldani. Én elhiszem, hogy egy iPhone elvileg tud 8K-t vagy éppen mit - valamilyen képminőség mellett -, na de tudja ezt folyamatosan túlmelegedés nélkül akár napi 8 órában? Mert egy kamerában csak akkut cserélsz és megy tovább a forgatás. A belső tárhelyről nem is beszélve, hisz egy 4K/60/120/8K videózás még H265-ön (telefonon ez 50-100 Mbps között szokott mozogni) is eszi a hátteret rendesen, amiben ki tudja milyen memória van (TLC, QLC chip-ek) és az hány újraírás után lesz kuka. QLC-re már csak ilyen 500 újraírást hangoztatnak sok helyen. Ez alapesetben szerintem egy telefonhoz bőven elég, mert egyszer belakom a zene gyűjteményemmel, alkalmazásokkal, meg apránként szaporodnak a képek esetleg néha kipróbálok egy-egy játékot, oszt kb itt a vége a történetnek. Soha nem érem el az 500 írási ciklust főleg az új 128/256-os telefonokon. De videóban ez egy forgatási nap kb.A mesterséges háttérmosás meg AI alapú és a mintafelismerés még sokszor hagy maga után kívánnivalót, meg alaposan túl is lő a célon. Szóvan nagyon nem organikus hatású. Magára vmit is adó fotós azzal kezdi, hogy azt kikapcsolja.
Jah meg általában csak a főkamerára érvényesek azok, amit írtál. Videóban konkrétan kizárólag az Ultra tud 4K60-at mindhárom kamerán. Jelenleg nem tudok másik telefonról, amiről ezt el lehet még mondani. Azért még egyelőre az a jellemző az árban nem annyira elrugaszkodott telefonoknál, hogy a főkamera az még csak-csak, de a wide/macro/tele az csapnivaló. Eleve érdekes kérdés azt fejtegetni, hogy a mütyür objektívek diffrakciója kb mit enged és mit nem. Van-e ott valós részlet vagy nincs...
Low light-ban azért a fizika egyelőre még nem hazudtolja meg magát, szóval én azért nem estem még hasra az apró szenzorok éjszakai teljesítményétől. Ez még sok mai rendes méretű szenzornak is gondot okoz. Szóval ezt hagyjuk is.
Amúgy bohóckodni elsőrendűek ezek az apró cuccok; egyes célspecifikus esetekben meg még előnyösek is lehetnek (ha kell a nagy DOF), ha a helyén kezeli őket az ember.
De a többkamerás rendszerekkel is várjunk még szerintem egy kicsit, amíg a gyártók három ugyanolyan szenzort pakolnak mindegyik lencse alá... Na majd akkor talán lesz belőle vmi használható is. Meg ezt a Quad Bayer-t el kéne engedni és inkább a pixelméretet növelni szvsz...Jah meg nem tudom most hogy állunk a vfr kódolással, de azt sem egészen értem miért nem tudják/akarják megoldani normálisan (ezt nem tudom S21 hogy csinálja).
Praktikumban viszont egyetértek. Van is egy mobilos YT csatorna, amit régen előszeretettel követtem. Innen tök jó dolgokat lehet tanulni, ha mobilon lövöldözöl.
[ Szerkesztve ]
-
panoly
tag
válasz Teasüti #23847 üzenetére
Azt írtam, hogy aki pénzért videóz, nyilván szóba se jöhet nála (dupla kártyaslot és csak a nevetség tárgya miatt sem). Ezen kívül vannak azok a pontok, amiket te felsoroltál.
AI-os háttérmosásban szerintem viszont elég szépen fejlődtek az elmúlt években (az elején belemosás, levágott hajszál, rosszul kikalkulált élességi sík), de videóban ez még nyilván nem játszik.
Kicsit tovább is néztem a videót és lehetett látni ott is, hogy a másik két szenzor valóban sokkal rosszabb.
Ami viszont szerintem nagyon durva - az a képstabi - amit kb gimballal tudok csak elérni a MILC-cel.
Az az igazság, hogy én abszolút hobbizom csak, egy csomó részét tanulom, és többnyire túravideókat szoktam csinálni - hobbi + túravideónál igen megfontolandó előnyei vannak már a telónak is. -
Teasüti
nagyúr
válasz Teasüti #23847 üzenetére
De a többkamerás rendszerekkel is várjunk még szerintem egy kicsit, amíg a gyártók három ugyanolyan szenzort pakolnak mindegyik lencse alá... Na majd akkor talán lesz belőle vmi használható is.
Folytatnám még, de újabban alig 2x enged csak szerkeszteni az új webes felület.
Szóval amíg tesztekben ilyeneket olvasok, hogy "Pro módban érdemes letakarni az ujjaddal a tele kamerát" - hogy lásd mikor vált a telefon a kettő között -, mert a főkamerának még a Quad Bayer-es 2x-es crop-olt képe is szebb eredményt ad, mint a tele, addig szerintem ezek csak megmosolyogtató technikai sallangok, igazi érték nélkül. Ez nem pont az S21 vagy iPhone-ra értem, ezt asszem pont egy OnePlus tesztben láttam asszem. Na mindegy. Szóval ez még nem forrotta ki magát ahhoz, hogy komolyan vegyük mint alternatíva. Még mindig ott tartunk szerintem, h egy telefon is csak egy fókusztávolságot tud jól, a többi csak futottak még kategória. Ezért ha a fő szempont a zoom képesség lenne, akkor szerintem nem járható út a telefonos videózás még.#23848nagi88
Amúgy van egy érdekes fajzat, a Vivo 50x Pro, amibe gimbalt építettek a főkamera alá.
Ez mondjuk rétegtermék, szóval ha videós vagy és tudsz élni a középszerű hardverrel alatta, akkor túravideókhoz még akár passzolhat is.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest