- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
Berry boot al felrkatam a legújabb rasbipian t,
egy A10 es cubieboard ra. Telepítés után a következő
üzenet olvasható a console on.
Welcome to the emergency mode,
sulogin: root account is locked, starting shell.
Van valakinek ötlete mi ez ?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
azbest
félisten
válasz DonThomasino #24103 üzenetére
A hivatalos raspbian raspberry pi boardokhoz készült. Az nem fog elindulni más gyártó boardján, mert máshogy bootolnak. Csak, ha valaki portolja (kernel csere, boot folyamat csere, gpio lib és sokminden más csere), akkor lesz valami hasonló raspbian származék belőle. Szoktak is ilyeneket csinálni, csak ahogy írtam, a hivatalos rendszer nem fut máson.
Soc gyártónként és azon belül soc-onként is eltér, hogy mi hogy indul, milyen kernel és libek kellenek neki.
[ Szerkesztve ]
-
sch_a
addikt
Sziasztok!
Most ismerkedek a Raspbiannal meg magával a Pi 3-mal.
Raspbian telepítve, külső HDD rákötve, TV-re rákötve.A következők lennének a terveim:
Főleg torrentezésre és médialejátszásra használnám. (De pl. proxy szervert is szeretnék majd telepíteni rá, meg majd később ami eszembe jut.)Na most én szépen elgondoltam, hogy majd a laptopommal RDP-vel vagy valahogy csatlakozok a PI-re és majd szépen el tudom indítgatni a filmjeimet, sorozataimat amik a külső HDD-n vannak.
Na hát a gondom, hogy már ott elakadtam, hogy csak az omxplayert találtam MKV lejátszásra. Nincs valami GUI-val rendelkező lejátszó? Mert azzal még meg tudnék barátkozni, hogy terminálból indítom a lejátszást, de azért az nem túl kényelmes, hogy a nyilakkal tudok belepörgetni, stb. Ilyenekről ne is álmodjak?
Megoldható raspbiannal vagy más distroval amit szeretnék, vagy ezt felejtsem el?
-
sch_a
addikt
Kösz a tippeket!
Én is eljutottam közben a kodihoz. Csak először azt hittem hogy ez ilyen streamelős téma.
Sajna ezzel viszont nem sikerült lejátszani az FHD videókat. Na majd még reszelgetem.
-
petya220
senior tag
válasz DonThomasino #24105 üzenetére
azbest raspbian rendszerről beszélt
"Neked is pörög az agyad a szarokon, amíg a mosoly a szádra kanyarodik."
-
azbest
félisten
válasz petya220 #24111 üzenetére
úgy látom anno csináltak raspihez berry boot néven egy toolt ami bootmenüt és rendszerek telepítését tudja kezelni. De abból is csináltak klónt, ami más boardon megy. Ő nem az eredetit használja, hanem az övéhez valót. A pi topicban mondjuk lehet az eredeti pihez van a legtöbb tapasztalat.
Én az ilyen multibootot csak egyszer próbáltam, de nem volt szimpatikus, mert minden rendszernek külön config.txt-je van, magának a boot menünek is és így több helyen is szerkesztgetni kell a dolgokat, ha valami spéci beállítást használok. De megértem, hogy van aki felváltva használja többféle dologra. Nekem több sd kártya és több pi is van helyette
Most vettem elő egy régi legelső generációs pi1-et, a 256MB ramosat és épp a friss rendszert telepítem rá, meg egy kis usb tv tunert, hogy karácsonyra magammal vigyem vidékre. Egy nexx wifi router és usb winyó mellett gyorsan összerakom az itthoni rendszer mini és hordozható változatát. Samba megosztáson a winyó a routeren nas helyett, 1 tuneres tv szerver a pin, wifi hálózat
Kényelmetlen a laptopot otthagyni az antenna kábel mellett, így bárhol letehetem tévét nézni a gépet.
Ilyen az amikor az informatikus vidékre megy, mintha egy ipari projekt telepítése történne Kár, hogy későn olvastam a telenoros karácsonyi ingyen-korlátlan netről, mert vettem volna egy simet előtte gyorsan és akkor a nettel sem kéne szűkmarkúan bánni[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz wassermann #24113 üzenetére
az már van helyben. Pár hónapja felcsaptam egy kislepként a régóta nem használt és ma már nem is működő analóg parabola oszlopára. A koaxon pont az asztalomhoz vezet Régebben egy kis gagyi erősítős szobaantenna volt az ablakba téve két középszótár tetején. De az a wifit nem szereti
Egy kis it9135v2 nano dongle van erre félretéve.
Nem először használok ott tunert, csak kényelmetlen volt a kábelhez kötöttség. Múltkor az orange pi pc-t vittem, de rá kellett jönnöm, hogy a 3.4-es kernelével nincs olyan rendszer amivel usb2.0 mód is megy és a tunert firmwaret is be tudja tölteni az it9135höz. Win alatt van egy smartdvb bekonfigurálva fallbacknek. De az előbb már összeraktam a kütyüket és minden okés. A pi1 kényelmesen elbír egy ügyféllel és egy tunerrel. A wifit a nexx adja alá. Csak a tvheadend fordítás és telepítés elvitt legalább egy órát, mert picit lassúcska már ehhez, vagy hozzá vagyok szokva inkább a jó 4 magos gépekhez
Hmm, inkább lerajzolom
[ Szerkesztve ]
-
-
Celtis
veterán
Próbaüzembe került az RPi alapú konyhai netrádióm.
A hardver
- RPi2, +SD kártya
- Tplink USB Wifi adapter
- 5'' rezisztív LCD, ilyesmi
- Hifiberry AMP+
- 18V-os notebook adapter
- némi saját készítésű elektronika a digitális potik, gombok és LED illesztéséhez, illetve egy PI reszetelő áramkör, ha lefagyna a rendszer.A szoftver Libreelec 8 alfa, Aeon Nox Silvo skinnel. Készítettem egy addont, ami kezeli a saját hardver elemeket, a potikat, gombokat, LED-et, illetve némi logika van benne a Kodi működésének irányítására.
A skint pár helyen már testre, pontosabban a kis mérteű kijelzőre szabtam, de van még munka vele.A touchscreen is működik, de tulajdonképpen a gombokkal tök jól el lehet irányítani, nem is kell a képernyőhöz nyúlni. Sikerült a hangszínszabályzást is működésre bírni, ami nem volt triviális.
Egyelőre csak deszkamodell. Találtam itthon egy darab alulemezt, amibe ideiglenes jelleggel belefaragtam a cuccokat. Majd a tapasztalatok alapján kap egy végleges dobozt és egy szép előlapot.
Pár kép és videó alább. Hangsúlyozom, ez még csak egy deszkamodell.
És egy videó a működésről.
A potik nyomógombok is egyben. Minden gomb rövid és hosszú gombnyomásra is más-más funkciót lát el, illetve a kombinált nyomás és forgatás is mást jelenthet, tehát ezzel a pár kezelőszervvel gyakorlatilag teljesen kezelhető a Kodi. -
-
Celtis
veterán
Pont azt akartam, hogy egyszerű legyen a napi használat. Egy gombbal lehet ki-bekapcsolni, és szól az utolsó adó. Illetve ha rádióhallgatás közben a navigációs gombot tekered, előjön a csatornalista, és csak ki kell választani az adót és kész. 99%-ban ennyi a kezelés. A főmenü nem is jön elő normális körülmények között, de ezt nem mutatja ez a rövid videó. Eddig egyébként meglepően könnyen átment a női jóváhagyás teszten a készülék.
Ha extra adót akor az ember, akkor persze lehet bolyongani a menükben.
[ Szerkesztve ]
-
lac14548
aktív tag
Megoldható-e a következő Pi3-al?
- Felhő tárhely (titkosított), rákötve egy minimum 500GB winchester
- Elérhető legyen wifi-n android telefonról és windows számítógépről
- média lejátszó FULL HD-ben (hdmi kimenettel és! RCA kimenettel régebbi tévéhez is) Ehhez KODI lenne jó, hogy online tartalmak is nézhetőek legyenek.
- Youtube elérés
- Internetes rádiók elérése
- qwerty billentyűzetes vezérlés a könnyebb gépeléshez
- miracast lejátszás- minimális programozás
Vagy erre jobb egy androidos TV box?
[ Szerkesztve ]
/Motorola V2288/Siemens C35/Siemens MT50/Nokia 6600/HTC Touch Cruise/ZTE Blade/Samsung Galaxy S+/Xiaomi Redmi 1S/Xiaomi Redmi 2 Pro/Xiaomi Redmi Note 6 Pro/Realme 8 ...
-
vadkörte
addikt
Szívat ez a kis vacak.
Megvan, hogy mi okozta a múltkori melegedést. A WiFi dongle... (nem ez, csak ilyen)Szépen működik, de eléggé melegíti a port-ot. Pláne, ha még 2 USB eszköz meg egy egér is benne van.
A frissen vásárolt LG 43LH541V távvezérlőjét az Istennek sem akarja felismerni, pedig elvileg kellene. A Humax beltériét már meg sem próbálom.
Így más távvezérlési megoldást kell keresnem. A Yatse bár komfortos, a lényeget tudja, de mivel WiFi-s hosszú távon nem lesz járható út, mivel vezetékkel akarom az otthoni hálózathoz csatlakoztatni a Pi-t.(egyszerre vezetékes és wifi hálózat pedig ugyebár nem megy)
Milyen egyéb távvezérlési lehetőséket tudnátok ajánlani?
Néztem BT és 2,4GHz-es RF egeret/billentyűzetet. Az 1000 éves USB-s BT dongle-et röhögve felismerte, így nem zárom ki a BT-t sem, de ha ez a 2,4Ghz nem = a WiFi-vel, abban is benne lennék..Üdv. V. Körte
-
Celtis
veterán
válasz vadkörte #24129 üzenetére
Mivel a TV tud HDMI-CEC-et, ezért mennie kell a Pi-n futó Kodi vezérlésének. Ha nem megy, akkor lehet, hogy rossz a HDMI kábeled, amiben nincs bekötve a CEC-szál. Nekem is van ilyen régebbi HDMI kábelem.
Attól, hogy a Pi-t vezetékkel kötöd a helyi hálózathoz, még ugyanúgy viszi a wifivel csatlakozó telefonról a yatsee. Egyáltalán nem kell, hogy a Pi is wifin legyen.
-
vadkörte
addikt
válasz Celtis #24130 üzenetére
"Ha nem megy, akkor lehet, hogy rossz a HDMI kábeled, amiben nincs bekötve a CEC-szál."
TESCO gazdaságos - szó szerint! - így nem kizárt. Három HDMI kábelt vettem egyszerre, a lényeg az volt, hogy legyen és nem a high-end/minőség... (roppant nem mindegy, hogy a 3 db ~3.300 Ft vagy 16.000 Ft. )
És tényleg, a Yatsee működik úgy is, hogy a Pi nem a WiFi-n lóg, ezek szerint én rendesen félreértelmeztem a dolgot.
No. Akkor távvezérlés pipa.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Használ valaki WinSCP-t fájt le/feltöltésre Pi 2-ről? Valamiért rohadt lassú, nem használja ki a 3 Mb/s-os feltöltést sem, vagyis hogy elég furán. Szóval először elég lassú is volt /200-300 kb/s/, aztán kikapcsoltam a tömörítést, és a titkosítást is átállítottam AES-ről chacha20-ra. Így konstansan 800 kb/s-mal kezdett tölteni. Persze CPU egy magja kimaxolva, szóval gondoltam ennyit tud, de aztán elkezdett a duplájával másolni, a fájl vége felé meg kimaxolta a sávszélt 5%-os CPU használattal. WTF?
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
-
petya220
senior tag
-
-
-
-
sch_a
addikt
Én meg tegnap itt olvastam, mi az a CEC, eddig nem hallottam róla. Átváltottam a forrást a HDMI-re, amire a raspi van kötve, nyomkodtam a nyilakat és legnagyobb meglepetésemre már működött is... Azt se tudtam hogy van ilyen, meg azt sem hogy a TV-m támogatja-e. 3 éves LG TV...
-
-
Sziasztok,
Létezik olyan tuner amivel minden megy? DVB-T/C és SDR?
Nekiálltam túrni a netet, de inkább csak összekeveredtem.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
sch_a
addikt
Most vettem észre, hogy folyamatosan világít a "low voltage" ikon a jobb felső sarokban, ha rá van kötve a külső HDD-m. Olyan HDD-t kellett volna vennem, amihez van külön tápegység? Most ugye USB-n kapja. Vagy a raspi-hoz vett tápegységem lenne szar? Ilyet vettem: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Noxy
veterán
Nem sz.r az, csak egy aktiv USB hub-l kellene használni az külső USB HDD-t. Aktiv-USB-hub
''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
08danikA
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy DHT22-es szenzort. Kültéri hőmérséklet mérésére használom. Egy kb 3 méteres vezetékkel van a Pi-hez kötve. A mérés eredményeit LCD-re iratom ki ezzel a python programmal. 10-20 mérés után ezt a hibát dobja:
Traceback (most recent call last):
File "temperature.py", line 9, in <module>
lcd.lcd_display_string("Homerseklet: {0:0.1f}*C".format(t, h), 1)
ValueError: Unknown format code 'f' for object of type 'str'a programmal vagy az eszközzel van gond?
Válaszotokat előre is Köszönöm!Oneplus 5T 8/128 | VW Golf MK4 1.9PD | Canon EOS 700D |
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Autós topik
- DIGI kábel TV
- Bluetooth hangszórók
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Tőzsde és gazdaság
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest