Hirdetés
- Szupercsendes táp Seasonic és Noctua együttműködésben
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- E-book olvasók
- Gaming notebook topik
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fall-N
veterán
válasz MaCS_70 #32681 üzenetére
Tényleg vésés és nagyobb nyolcszögletű Legrand vagy négyzet alakú kötődoboz, amiből van akár 80x80-as is.
Az a baj, hogy a 60 és 65-ös doboz még abból az időből való, amikor maximum 106-os kapcsoló meg konnektor létezett még. Vagy kiemelő doboz néven egy adapter, ami falon kívül rögzíthető és ebbe csavarozható az okos cucc.
[ Szerkesztve ]
-
Olympia76
tag
Van egy ilyen custom esp32 board-om, ami valamitől megpusztult (gyanús, hogy volt egy 1 másodperces áramszünet és akkor) úgy, hogy semmit sem csináltam vele éppen.
Bedugom az USB-t és nem jelenik meg COM port amin flash-elni lehetne. Maga ez a custom board nem túl jól dokumentált. Szerintetek van arra mód, hogy valahogy UART-on megpróbáljam feltámasztani? Hogyan kellene nekifognom?
-
nszero
csendes tag
Egy kis érdekesség.
https://www.facebook.com/groups/diysmarthome/permalink/1303710450097789/[ Szerkesztve ]
-
Thunderace
csendes tag
válasz vampire17 #32700 üzenetére
Hát, ha tényleg csak így mókolva lehet normálisan és biztonságosan munkára fogni ezeket a szutykokat, akkor inkább eladom őket, és maradnak az egyszerű buta relék, veszek pár wifis temp szenzort monitorozni azt annyi. Hogy lehet ilyen biztonsági problémákkal piacra dobni ezeket? És ez még nem is egy névtelen kínai vacak, amit a sufniban forrasztanak össze, hanem egy befutott cég. Itt nézem a dobozát, rajt a CE tanusítvány. Mégis hogy kapta ezt meg?
-
LouiS22
veterán
válasz Thunderace #32704 üzenetére
Az, hogy ráraknak egy logó kína országában, nem jelent semmit. Egyêbként a China Export logója megtêvesztően hasonló a CE tanúsítványêval...
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Fall-N
veterán
Túlzás, amit írsz. Kinőtték a szervert, észrevették, bővitették, ennyi. Azért nem annyira gyakran előforduló probléma. Például van egy TP-Link Kasa és egy Tapo konnektorom. Több éve mennek, soha nem volt szerverleállás. Cirka 6 éve vannak meg. Ahogy olvastam eddig az eWeLink sem járt még így előzőleg.
Meg különbséget kell tenni, hogy mire használja az ember. Ha üzleti dologra kell, akkor nem lehet kiesés, oda más kell. Kényelmi szempontból, ha otthonra kell az megint más. Fűtésre is kell egy kézi megoldás pluszba és nem lesz gond.
-
ojb
tag
válasz Fall-N #32706 üzenetére
Igen.
Ezt hívják sok kilences rendelkezésre állásnak.
Abban az esetben, ha ebben az évben nem lesz több fiaskó az eWeLink-kel bőven hozza 99.7%-os rendelkezésre állást, ha az elmúlt évek átlagát nézzük, akkor ez az érték még jobb is.
Mennyit is várunk el valójában ezen olcsó vackok felhő - szolgáltatóitól?
Egyetértek , ha ipari felhasználásra ipari rendelkezésre állást várunk el, akkor nem ebben az árkategóriában kell keresni a megoldást.
Pont ezen megfontolások alapján bátorkodtam a méregdrága ipari megoldások helyett egy sokkal költséghatékonyabb elvet (megoldást) javasolni, ami biztonságban közel megegyezik az ipari megoldásokéval. -
Thunderace
csendes tag
válasz Fall-N #32706 üzenetére
Nem értek veled egyet. Ez, ami jelen állapotban van, ez így nem normális. Legalábbis, hogy az automatizációk a felhőben vannak, ha meg probléma van valahol az okos eszköz és a felhő között, akkor meg valami majd történik, csak nem tudjuk, hogy mi. Leég a ház mondjuk. A felhasználók 99%-a nem fog tasmotát flashelni a kütyüire, mert azt sem tudják mi az.
A másik, hogy vegyük ezt a th16-os csodát. Névlegesen 16A-rel terhelhető, 3500W, ilyen teljesítmény adatokkal a felhasználók valószínűleg nem egy 10W-os ledsort fognak kapcsolgatni. Nagy teljesítmény, nagyobb rizikófaktor, és akkor ilyen hardver szoftver van körülötte. Itt most teljesen mindegy, hogy üzleti, professzionális, vagy otthoni célra szeretné használni az ember, egy elvárható biztonsági szintet el kellene érni bármilyen szegmensbe is pozicionálták a terméket. -
zambozoli
aktív tag
-
gya/352
tag
válasz Thunderace #32708 üzenetére
1. A felhasználók 99% nemcsak tasmotát nem fog flashelni, hanem egy nyomorult szenzort vagy kapcsolót sem fog (tudni) bekötni. Vagyis ha ilyet akar akkor olyanhoz fordul aki ért hozzá.
2. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz túl sokat mókolni, akkor vegyél shelly1-et + temp addont. Felhő és mindenféle szerver nélkül is tud url action-okkal vezérelni másik shelly kapcsolót. -
félisten
válasz Fall-N #32701 üzenetére
Fall-N, Lanash, LouiS!
Köszönöm!
Ez a Shelly kapcsoló nagyon tetszik, bár kapcsolóhiányom éppen nincs. De az ötlet egyszerű és nagyszerű. Remélhetőleg el is fog terjedni a gyártók között.A meglevő kapcsolóim egyébként elég nagy szórást mutatnak, van, amelyik alig egy centit lóg bele a mögöttes űrbe, de van,amelyik szinte kitölti a 4,5 centit -- a Shelly nem fér el mögötte.
Végül úgy döntöttem kedves magammal, hogy a modul méretét csökkentem, úgyhogy maradok a szokványos átmérőjű dobozoknál. Már csak azt kell kitalálnom, hogy kínai vagy Shelly. Szerintetek lehet köztük érdemi minőségi különbség?
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
vampire17
addikt
A tuya/ewelink/xiaomi sztm teljesen a "consumer" kategoria. A legtobb ember a karacsonyi vilagitasat kapcsolgatja vele, vagy szimplan tetszik neki/menozik a haverok elott, hogy o most a telefonjarol folkapcsolta a lampat a nappaliban... Ha ez epp nem megy, akkor sem dol ossze a vilag.
Ha normalis megoldast akar az ember, akkor mas kell. Itt ket irany van , a DiY (Tasmota, HA, etc...) vagy a professzionalis megoldasok (Loxone, Fibaro, egyeb, KNX re epulo megoldas, stb...)
Ha a flash a gond, esetleg ajanlom meg ezeket: [link]
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz MaCS_70 #32681 üzenetére
Sajnos tényleg a legegyszerűbb, egy kicsivel nagyobb nyílás.
Elmélkedő kérdés többiek felé is:
Amúgy én is pont ezen agyalok, de annyival kiegészítve, hogy egy szünetmentes kört felvittem a padlásra a redőnyöknek (akkor már pár lámpát is rá rakok).
A lényeg, hogy valószínűleg a padlásra raknám fel a shelly 2.5-öket (lenne helye a kapcsolónál is), csak azt nem tudom, hogy mennyire bírják a nyári melegben, mert vagy a szigetelés közé rakom (dobozba), de akkor 0 szellőzés-e lesz.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Szerintem, ha 10-20x ennyit áldoznál rá, akkor nem kellene neked csinálni semmit, csak használni a rendszert.
Vannak erre szakosodott cégek, akik kiépítik pár százezerért.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Thunderace
csendes tag
válasz vampire17 #32713 üzenetére
"Ha a flash a gond, esetleg ajanlom meg ezeket: [link]"
Nem ez a gond. Csak nem akartam/akarok vele szórakozni. Tizenéve unix rendszeradmin voltam, és azon a nyomorék perl nyelven írtam a szakdogámat, szóval megbirkóznék ezzel is. Még a forrasztópáka sem idegen tőlem. Azt hittem ez egy kicsit kiforrottabb dolog.
-
vampire17
addikt
válasz Thunderace #32717 üzenetére
Teljesen kiforrott.
harom kategoria van.
- Consumer, jatszani (Tuya, Ewelink, etc)
- DiY, a belefektettett munkatol es az alkatreszek minosegetol fugg a vegeredmeny
- Profi cuccok (KNX alapu dolgok, Loxone, Fibaro, Wago stb...)Ha jol ertem, te a kiforrott dolgot keresed, de nem akarsz mar vele magad "mokolni". Teljesen ertheto ez is, erre is van megoldas!
Viszont ne irjuk mar azt, hogy nem kiforott meg nem megy... Egyszeruen olyat akarsz hasznalni valamire, ami nem arra valo...
[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
És ki tiltja meg, hogy az áramkör elé, amin a TH16 van, rakj be egy kismegszakítót? Lehet kapni kis egyes dobozt, amibe egy megszakító fér el. Kell egy C16-os biztosíték bele és leold ha baj lenne. Ezek, ahogy írták előttem szereld magad cuccok. Ha valaki konyít a témához, akkor úgy jár el, hogy ne lehessen áramütés vagy tűzeset. De minimum utána érdemes olvasni és átgondolni a dolgokat. Ezzel az erővel az is potenciális veszély ha nem megfelelően van maga az eszköz sem bekötve és úgy lesz például tűz. De a sok régi építésű háznál, lakásnál maga az egész hálózat nem megfelelő és korszerű. Így nem hiszem, hogy pont a TH16 miatt lenne nagy baj. Főleg nem egy cloud leállás miatt.
De a magam részéről azt ajánlom, ahol nagyobb áramerősségű cuccot kell kapcsolni oda külön áramkör az elosztódobozból és megfelelő védelmű kismegszakító. Speciális esetben még külön Fi relét is érdemes tenni! Akinek meg lövése sincs ezekről az inkább hívjon szakembert. De ha megvannak a hálózatban a megfelelő védelmek (ÁVK (Fí relé), védő kapcsolás (földelés), akkor előbb fog lekapcsolni a megszakító, minthogy kigyulladjon a ház. Ha ezek nincsenek meg akkor sem a Sonoff miatt lesz a baj. Egyébként is az összes Sonoff eszközben van olvasóbiztosíték, így túlterhelés esetén sem gyullad ki.
-
Fall-N
veterán
válasz MaCS_70 #32712 üzenetére
Én is Schneider Asfora és Sedna kapcsolóit ajánlom, mert sokkal kompaktabbak és kevesbb helyet foglalnak. Mögéjük már befér a Shelly vagy akár egy Sonoff Mini R2 is.
amargo: A párásodás nagyobb veszély tud lenni. Lecsapódik benne a víz és kárt tud okozni. A szakik nem éghető kőzetgyapot szigetelést terítenek rá pluszba és lépésálló védőcső kell a vezetékekhez. A kötődoboz meg legyen IP védett.
[ Szerkesztve ]
-
Thunderace
csendes tag
válasz vampire17 #32719 üzenetére
Miért ne hihettem volna azt, hogy az olcsóbb kategória is kiforrottabb? Más szegmensben vannak olcsó, biztonságos(!), használható termékek. Vagy ha az itt említett shelly vonalon indultam volna el, amelyik állítólag cloud nélkül is működik, akkor itt sem lennék, és nem becsmérelném itt ezt a sonoff cuccot. Egy filléres dolog hiányzik belőle, és egy nagyságrenddel megbízhatóbb lenne. Ez az igazi fillérb@szás kínai módra.
-
Fall-N
veterán
válasz Thunderace #32725 üzenetére
Most írtam, hogy nem kerül kontrollálhatalan állapotba. Egyedül a távolról vezérlés esik ki*. Manuálisan vagy LAN vezérelve tovább működik. Távolról meg ne akarjunk komolyabb eszközöket 100 %-ra rábízni, mert elég csak egy internetes kiesés és kiesik a dolog. De a lényeg, hogy az elektromos eszköz kárt nem tud okozni, maximum nem fűt vagy hűt. A betáplált automatizmus meg lefut ugyanúgy, mert az eszköz memóriájából fut le nem a cloud ad ki parancsot.
*Komolyabb megoldásnál meg valahol nincs is ilyen lehetőség például a Home Assistant helyi hálón fut.
Fillérbaszás meg mit takar? Az összes consumer cucc felhő alapon fut. A Sonoff ad lehetőséget Tasmota flashre is. Aki szeretné ki tudja iktatni a köztes felhőt. De írtam már hack nélküli megoldást is gyári állapotban.
[ Szerkesztve ]
-
Thunderace
csendes tag
válasz Fall-N #32726 üzenetére
"Manuálisan vagy LAN vezérelve tovább működik. "
Nos, ez is egy vicc, legalábbis ennél a th szériánál. A leállás alatt próbáltam életet lehelni bele, és a lan mód az esetek sacc/kb 90%-ában nem működött. Ha nagy nehezen manuálisan sikerült bekapcsolni, utána- képletesen szólva- gyöngyöző homlokkal jó negyed óráig szórakoztam vele, mire ki tudtam kapcsolni. Gondolom közben próbál kapcsolódni a szerverhez, és nincs ideje lan móddal szórakozni. -
ojb
tag
válasz Thunderace #32728 üzenetére
Megfogalmazódott bennem egy költői kérdés:
Amennyiben a jelzett TH-16 rendelkezne pl flash memóriával, tehát a Te megítélésed szerint is alkalmas lenne a vezérlésre, rá mernéd bízni a palántákat kizárólag a SonOff eszközére ? -
Fall-N
veterán
válasz Thunderace #32728 üzenetére
Van benne, leírtam már egyszer. Még a legolcsóbb Basic R2-ben is van.
#32727: egy hálózaton volt az eszközökkel a telefon/PC? Csak úgy működik. Például ha az 5 GHz-s WiFin lóg a telefon nem fog működni.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Thunderace #32724 üzenetére
Legtobb cucc felho alapu, ebben a szegmensben. Egyszeruen mert igy az olcsobb.
Itt a topicban az emberek jo resze nem felhovel hasznalja azt sem, ami alapbol az lenne. Nekunk a Sonoff azert "jo marka", mert kvazi "official" tamogatja az ujra flash-elest (hardveresen es az ujabbak szoftveresen is) Igy kapunk olcson egy viszanylag megbizhato hw-t, a szoftveres resz meg mar a mi dolgunk
A Te esetedben akkor en is a Shelly-t ajanlanam, azon belul is a Plus vonalat! Pl : [link]
Illetve az uj sajat scriptelesi metodusat is ajanlom (javascript alapu azt hiszem) : [link]
Teljesen jo dolgokat lehet vele kohozni! Ez pedig teljesen gyari, lokalis, felhomentes, "mokolas mentes "
[ Szerkesztve ]
-
gya/352
tag
válasz vampire17 #32731 üzenetére
Egyebkent ilyen igenyeknel jon elo hogy milyen kar hogy a Shelly nem csinal egy normalis homerot. Mert ugye az Uni jo a celra de mivel az egy aramkor igy azzal is kell egy csomot mokolni hogy hasznalhato legyen (tapot csinalni neki, dobozba tenni). Van a HT de az meg nem vezerlesre valo. Marad az addonos megoldas de az meg szinten nem elegans megoldas szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Most ismerkedek a témával, de máris elvesztem.
Keringető szivattyú indítását szeretném automatizálni. Nincs benne semmi intelligencia, ha áramot kap megy, ha nem nem.
Ha jól gondolom, akkor elé be lehetne kötni az alábbiak valamelyikét:
Sonoff POWR2, Sonoff MINIR2
Shelly 1, Plus 1, vagy ezek PM-es verziói.Elképzelésem szerint ezekhez van valamilyen telefonos app, amiből kapcsolható lenne a szivattyú. A későbbiekben megismerkednék még a Home Assistanttal, illetve rendelnék hozzá akár időzítőt, akár valamilyen feltételrendszert, hogy mikor kapcsoljon.
Melyik lenne a megfelelő választás erre a célra?
Előre is köszönöm!
-
Saughassy
aktív tag
Valaki látott már olyat, hogy Aqara homero ramasszon egy Blitzwolf zigbee konnektorra? Alakulna a halozatom de a homero nem akar csak a kozponthoz csatlakozni. Az teny hogy mindkettonek viszonylag jo a rálátása és a vétele, ezért érdekelne. Minusz fokokban egyelore nincs kedvem a kertben rohangalni es tesztelni.
Eszkozonkent valtozik, hogy milyen feltetelek eseten hajlando mas routert valasztani maganak? -
Degeczi
nagyúr
válasz Saughassy #32738 üzenetére
Hogyne, vidáman. Hőmérők is, nyitásérzékelők is.
Fene tudja, mi alapján zajlik a folyamat, néha napok is eltelnek, mire hajlandó másik routert választani magának egy. A Xiaomik elég finnyásak, de ezt a BW konnektort szeretik. Újrapárosítással valszeg meggyorsítható.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz Fall-N #32723 üzenetére
Akkor megy a szigetelés alá köszönöm (dobozba IP54 van itthon)!
MBCU kábelt vezettem ki a motor és a kapcsoló közé, feleslegesnek érzem a védőcsövet ebben az esetben, de írjatok, ha nem így lenne!“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
tsilver
aktív tag
miért van az hogy a frissen installált supervised debian 11-en másik gépről web böngészőn nem enged be (szerinte hibás név vagy jelszó) a saját gépén meg tökéletesen. fizikailag szinte egymás mellett van a. két gép.
AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
vampire17
addikt
válasz Saughassy #32746 üzenetére
Ez erdekes kerdes.... Mivel a koordinatorrol vagy egy routerrol at tud roamingolni egy masik routerre, igy nyilvan valamilyen szinten mennie kellene. A gond az, hogy ha kiesik az aktulisan csatlakozott router, akkor a kliens "tudja-e", hogy van masik elerheto... Amig a koordinator es az aktualisan csatlakozott router el, addig le tudja kerni a halozati terkepet es at tud romingolni egy masik (erosebb jelu) eszkozre, de nem tudom, ezt a "terkepet" megjegyszi-e, vagy ha kiesik az aktiv router, akkor nem lesz min kereszul lekerni a meg elerheto routerek listajat, vagy a koordinatort...
[ Szerkesztve ]
-
evilskati
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek! Használati meleg vizet keringet, úgyhogy nem kell a pára és hőmérséklet szenzor (gondolom ezeket fel lehet használni a feltételben).
Villásdugó nincs rajta, bár adtak hozzá valami olyan csatlakozót, amit nem ismerek, de nincs bekötve. A terv az, hogy direktben lesz bekötve.
Szerintem megrendelem a Shelly Plus 1 PM-et. Evés közben jön meg az étvágy alapon.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Robotporszívók
- Napelem
- Sweet.tv - internetes TV
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Szupercsendes táp Seasonic és Noctua együttműködésben
- Gurulunk, WAZE?!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság