Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- E-book olvasók
- Milyen digitális videókamerát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Olympia76
tag
-
vampire17
addikt
-
gahor72
aktív tag
Sziasztok!
Van valaki olyan kedves,hogy a cc5231-es kordinátoromat át flashelné routernek?
Kérem írjon rám privátban.
Természetesen kifizetem.
üdv -
Degeczi
nagyúr
válasz Olympia76 #32452 üzenetére
Asszem 55 fokos a max előremenőm, de ez abszolút egyéni, hiszen attól függ, h a radiátorok mennyire vannak túlméretezve: ha csak kevéssé, akkor muszáj magasabbra állítani, különben nagy hidegben nem fogják kifűteni a házat. Nálam pici a ház, Ytong téglával, nincs nagy hőigénye, még a mostani hidegben is csak a reggeli- vagy a távollét utáni fölfűtések idejére haladja meg a 40 fokot az előremenő szükséges értéke, egyébként 35 körül marad:
Igen, az offset (ami valójában csak a görbét tolja el, de egyszerű, gyors megoldást ad) mindenképpen legyen a felületen, a finomhangolásnál biztosan szükség lesz rá.
-
szricsi_0917
tag
Sziasztok
Tudtok esetleg olyan fűtőpanelt amit lehet vezérelni HA alatt is? Nobo vagy BVF lenne szimpatikus, ha lehetséges és kompatibilisek a HA-val.
Előre is köszi a segítséget! -
vampire17
addikt
válasz szricsi_0917 #32456 üzenetére
vannak tuya alapuak, de azok nem ezek marka termekei.
pl: [link]
-
-
vampire17
addikt
válasz Olympia76 #32459 üzenetére
Ugy vettem ki, hogy a kollega "all in one" megoldast keres, de igen, egy homero es egy okosaljzat/rele is teljesen tokeletes a celra. Csak akkor erdemes termosztat nelkuli verziot vasarolni, pl: https://webfutes.hu/Nobo-Fjord-250-W-40-cm-Feher-energiatakarekos-radiator-elektromos-futopanel
Shelly 1 PM + homero kiegeszito (es akkor mar fogyasztas meres is van )
Annyi, hogy en 2000W -nal tobbet nem tennek ra... (vagy ha nem kell fogyasztasmeres es nagyobbat akarsz, akkor shelly1+kontaktor)
[ Szerkesztve ]
-
gya/352
tag
válasz Janaboy #32446 üzenetére
Ezzel én is sokat szívtam, mire rá kellett jönnöm, hogy egyszerű és elegáns módon sehogy.
Van egy olyan megoldás rá, hogy fel kell rakni a domo-ba egy Tasmota Device Autodiscovery plugint (létezik többféle is) én ezt telepítettem.
Nekem ebben az nem tetszett, hogy külön jelenítette meg a hőmérsékletet és külön a páratartalmat, plusz nem tudom miért, de a páratartalom értéket nem logolta, így nem volt hozzá grafikon.
A másik gondom az volt vele, hogy minden korábban beállított Tasmota eszközt újra megtalált és újra beillesztette a rendszerbe. Gondolom ezeket ki lehet törölni, vagy inaktiválni lehet, de nem nagyon kisérleteztem vele.
Most éppen az Enesbcs topiktárs által írt MPyEasy firmware-t raktam fel az ESP32-re. Ez sokkal felhasználóbarátabb lenne, ezzel viszont az a gondom, hogy valamivel erőforrásigényesebb mint a tasmota, és eléggé béta állapotban van még. Nekem pl. nem akar fix IP címmel működni, mindenképpen elkér egy címet DHCP-n.
Sajnos Enesbcs topiktársat elég régen láttuk errefelé, így nem tudjuk, hogy fejleszti-e toávbb a firmware-t, valamint nélküle a Domoticz vonal a topikban kissé háttérbe szorult. -
vampire17
addikt
válasz szricsi_0917 #32463 üzenetére
Lehetseges (valoban van hozza integracio), csak tobbe kerul, mint a futotest
Ha Shellyt tul DIY-nek erzed, akkor egy ilyen is jó:
Vagy, ha kell a kezi allitasi lehetoseg is, akkor egy ilyen: [link] (Az elektromos futes valtozat)
Nyilvan a gyarival is lehet, de en kisse tularazottnak erzem....
-
szricsi_0917
tag
-
TBMC
addikt
Sziasztok!
Fibaro Walli Switch illetve Walli Dimmer és Walli Roller Shutter kapcsolók lennének berakva.
De sajnos nem lett húzva 0-a egyik kapcsoló dobozba sem.
Ilyen esetben milyen megoldás létezik?
Előre is köszi!
-
vampire17
addikt
válasz szricsi_0917 #32466 üzenetére
Gondolod teljesitmenyvezerelt modulacio van benne? Azt azert nem gondolnam. De nem kizart, utana kell nezni.
-
LouiS22
veterán
-
Vodike
tag
válasz Vodike #32263 üzenetére
Behalok, 1 hét után elindult az energia fül nálam is. Végre mutatja az elfogyasztott gázt és áramot és annak forintosított értékét. Hogy az elmúlt 1 hétben miért nem mutatott semmit, azt nem értem, mert az entitásokon meg ottvolt az adat
Szóval köszi mindenkinek aki segített még1x :-)
Komolyan nem értem, hogy ugyan úgy csináltam mindent, mint mások, aztán 1 hétig mi történt, azt nem tudom :-) szerintem csak szivatott.
Végre van ilyenem és már a vízóra is kész, csak nincs kedvem a -10-ben szerelni.
exTiga
-
szricsi_0917
tag
válasz vampire17 #32468 üzenetére
Szia,
Beszéltem velük telefonon és ezek mindig maxon pörögnek amíg el nem éri a szoba a megfelelő hőfokot. Nem nagyon értek hozzá, azért is kérdezek inkább. Ha shelly-vel lenne bekötve akkor ugye ott igazából a ki be kapcsolást végzi csak és ami be van állítva a fűtőpanelen arra a hőfokra melegíti a szobát. Ha shellyvel van bekötve akkor nem lehetséges, hogy esetleg csak készenléti módba kapcsol be a panel és nem kezd el fűteni amikor áramot kap?
Mi alapján fog lekapcsolni? Rakok a szobába egy külső hőmérőt és az alapján vezérlem a shellyt?
Én a gyári eszközeit úgy gondoltam, hogy lenne ez a központi hub vezérlőjük, amin HA alatt tudnám szabályozni a hőfokot emelett lehetne időzítést és egyéb plusz dolgokat is beállítani rajta ha szükség lenne rá.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz szricsi_0917 #32476 üzenetére
"Beszéltem velük telefonon és ezek mindig maxon pörögnek amíg el nem éri a szoba a megfelelő hőfokot"
Igen, ezt mondtam en is, lenyegeben ez egy "buta" on/off termosztat gyarilag is. Tehat nincs kulonbseg a kozott, h a gyarit veszed, vagy a Tuya/Shelly/etc... verziot.
"Ha shelly-vel lenne bekötve akkor ugye ott igazából a ki be kapcsolást végzi csak és ami be van állítva a fűtőpanelen arra a hőfokra melegíti a szobát."
Erre irtam, hogy vegyel termosztat nelkuli verziot. Azon nincs semmi allitasi lehetoseg, kb bedugod es fut, kihuzod, leall (max meg egy bekapcs gomb)
"a shellyvel van bekötve akkor nem lehetséges, hogy esetleg csak készenléti módba kapcsol be a panel és nem kezd el fűteni amikor áramot kap?"
A butanal (amit linkeltem) nincs keszenlet mod, mert nincs benne termosztat, ezert nem tudja, hogy hany fok van epp a lakasban.
Mi alapján fog lekapcsolni? Rakok a szobába egy külső hőmérőt és az alapján vezérlem a shellyt?
Pontosan. Amit irtam, az alabbi lehetosegek vannak.
- Okoskonnektor, beepitett homerovel. Ez a Tuya appban és HA alatt sima termosztatnak fog latszodni. [link] (sztem ez a legegyszerubb, ha nem kell manualis allitasi lehetoseg is. Csak vigyazz, ne kozvetlenul a futotest melle dugd be, hanem kicsit messzebb )
- Shelly + kulso homero. Shelly app-ban letre tudsz hozni termosztatot egy relebol es egy homerobol. (a kulso homero lehet egy Shelly HT is, de ajanlott USB-rol mukodtetni, ugy gyakrabban jelent)
- Rendes termosztat elektromos futeshez. Szinten termosztatnak fogod latni Tuya appban es HA alatt is. [link] (Ebben az a jo, hogy a meroegyseget oda rakod a szobaban, ahova akarod, illetve van manualis allitasi lehetoseg is)
"Én a gyári eszközeit úgy gondoltam, hogy lenne ez a központi hub vezérlőjük, amin HA alatt tudnám szabályozni a hőfokot emelett lehetne időzítést és egyéb plusz dolgokat is beállítani rajta ha szükség lenne rá."
Ezt az osszes altalam felsorolt alapbol tudja
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Távirányítós radiátorszelepre tudtok ajánlani valami aktuálisan kedvező típust? A tápellátás akár vezetékesen is megoldhatóvá tehető, a vezérlésnél a Zigbee előnyben.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
tototos
őstag
válasz tradeelek11 #32480 üzenetére
Ezeket lehet használni külső hőmérséklet érzékelővel? Hiába offsetelem a hőmérőjét, a radiátor hő nem lineárisan befolyásolja azt így mindig más értéket mutat mint a tényleges.
-
tutis
őstag
Sziasztok!
Alexa képes termosztátot keresek. Eddig könnyű lenne..De nem az. Sajnos az összes termosztát akövetkezőképp van megoldva: felon van egy vagy beépíthető vevőegység ami 220V, és valahol van egy adó egység, ami elemes. Illetve a B variáció, falon egy beépíthető wifis kijelzős készülék ami 220-as.
Na ezek nem jók nekem.
Nekem a falon most egy auraton 2020 termosztát van, ami elemes. Ez kapcsolja a kazánt.
nincs 220-as kiállás itt.
Ráadásul ez falra szerelhető kivitel, mivel csak 2 drót lóg ki a falból (igazábó 3 de a 3-ik csak földelés - legalábbis a kábelszín alapján)
Szóval igazi régi termosztát bekötésem van, ami a régi tekerős tetmosztátos működést volt hivatott kiszolgálni.
Szóval nekem olyan megoldás lenne, hogy a vevő egység, ami a falon van, az legyen elemes, az adó egység az lehet áramos, hiszen azt valahol bedugnám konnektorba pl, vagy olyan helyre vinném ahol tudok áramot vinni hozzá. A mostani helyre fizikai lehetetlenség 220-at behúzni..
Eddig nem találtam rá megoldást.. Létezik erre a problémakörre egyáltalán lehetőség?http://www.youtube.com/tutisgsxr
-
LLKobe
veterán
válasz Vodike #32470 üzenetére
Üdv!
Én még elég kezdő vagyok a témában, ezt hogy a csudiba lehet így megcsinálni?
Megköszönném ha csak pár szóban összefoglalnád.
Gondolom a villanyórán van valami eszköz, a gáz mérés is valahogy így működik? Gondolom az órák után lehet valami bekötve, tekintve hogy az órák plombálva vannak, azokat nem lehet mókolni?Köszi előre is
[ Szerkesztve ]
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
vampire17
addikt
De miert akarod elvinni a falra a cuccot?! Ezt nem ertem.
Miert nem rakod siman a kazan melle? Gondolom a kabel a kazanbol jon ki, ami a falhoz megy... Elvagod a kazan mellett es azt kotod be. A belterit meg oda viszed, ahova csak szeretned. (ezek vagy 433, vagy 868 mhz-esek, mindketto eleg jol terjed, nem szamit tulzottan, mennyire messze van, lehet az egy kazanhaz, vagy pince is), Vagy felrakod a falra a masik helyere es akkor eltakarja a kabeleket
De ha mindenkepp elemes kell, akkor ott a Tado, az megy ugy, ahogy te akarod.
-
félisten
válasz tradeelek11 #32481 üzenetére
"Távirányítós" radiátorszelep alatt azt értem, amire Te is aftál tanácsot: hogy Zigbeen mondjuk egy HA (vagy bármilyen általam felügyelt rendszer) tudja kapcsolgatni, neaggyisten kiolvasni a hőmérőjét.
Amint látom, ezek elemmel működnek. A kérdésem az, hogy van-e megoldás vezetékes tápellátásra, illetve, hogy elemmel milyen működési időtartamra számíthatok.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
tutis
őstag
válasz vampire17 #32491 üzenetére
a kazánra rá van építve a konyhabútor Tudom, szabályosságról most nem kell elmélkedni, mindenesetre a kazán el van takarva bútorlappal, így csak a főkapcsoló része nyitott ahol kapcsolgatni lehet, szerelés esetén szét kell szedni a bútort is. Falba a kazántól van behúzva egy kapcsoló szál, de az ugye csak a sima kapcsolásra van. ezt egy elemes készülék is lekezeli, mivel most is az van.
http://www.youtube.com/tutisgsxr
-
LouiS22
veterán
válasz MaCS_70 #32492 üzenetére
A "kiolvasni a hőmérőjét"-re nem szabad építeni: továbbítja az értéket, de mivel ez a szenzor meglehetősen közel van a fűtőtesthez, nagyjából a bekapcsolás után 1 perccel már fals adatot fog továbbítani (értsd: nem a valós hőmérsékleti adatot kapod vissza).
Az egy elemmel (helyesebben két db AA elem) meddig üzemel függ attól is, hogy mennyit kapcsolgatod, mennyit dolgozik, stb. Ha naponta 1-2 alkalom azzal a saját tapasztalaim alapján egy fűtési szezont ki lehet húzni. Fontos, hogy itt 1,5Vos elemről beszélünk, az 1,2Vos tölthető kevés lesz, nem fogja (sokáig) bírni vele. Összehasonlításként: egy OTA frissítés nagyjából 1 óra alatt fut le és ez megzabálja az elem jelentős százalékát. Persze ez azt is jelenti, hogy ezalatt folyamatosan "online" az eszköz.
Biztosan megoldható fix áramforrás tevősen is, de több szempontból macerás: a legnépszerűbb - egyébként linkelt - verziónál egészen biztosan a záróelem rögzíti az elemeket, vagyis szükség lesz arra is. Ezt fúrhatod-faraghatod, de akkor még megmarad az a probléma, hogy miként kreálsz 3V-ot (gyanítom, hogy az a 3 valójában 3,3 volt lenne gyárilag, de nem szeretném kipróbálni, hogy ez tényleg így van-e). A személyes véleményem az, hogy a vezetékelés eredendően is csúnya lenne, bármit is találsz ki. Még annyi apróság, hogy az elem élettartamát az általam használt típusok úgy jelzik vissza, hogy csak akkor visítanak, ha már vészesen merülnek (tehát nem 97%, 67%, stb. értéket adnak. Azt hiszem, hogy a kínai, legbelül egy tőről fakadó - Tuya alapú - eszközök mindegyike ilyen).
Egyébként a kb. 80 forint / AA elem mellett azért a fentiek kibirhatóak.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
tradeelek11
aktív tag
válasz MaCS_70 #32492 üzenetére
Csak azért kérdeztem vissza, hogy nehogy rosszul értelmezzem
#32496LouiS22 kollegával egyet értve , én nem tudok 230v zigbees actuatorról.
Az elem üzemidejére, nagy valószínűséggel 1 fűtési idényt kibír.
Amit én használok az kiírja az elem %-át (ugye k.b.-ra) an másik ha jól tudom csak,
Battery_low-t küld ha kell. A vezérlést pedig pont azok a ble hőmérők végzik ami neked is van.
(különben ma utolsó nap a gyári honlapon 25% kedvezmény van, így 10K Ft alatt meg lehet úszni egyet,+ ha szempont lehet PayPal-lel fizetni )Tisztelettel
-
Fall-N
veterán
Nem értem. Ha a falból kilóg 3 vezeték, akkor miért nincs ott 230 V? Oda ahol kilóg a 3 vezeték tudsz rakni konnektort, ha van 65 mm-es kötődoboz. Ha nincs akkor falon kívüli kivitel kell, ehhez csak 2 darab tipli meg csavar kell. A 230 V-os termosztátot, meg nem kötelező közvetlen a falon kilógó vezetékre kötni, hanem csinálsz neki egy vezetéket, aminek a végére kötsz egy villásdugót. Így már rögtön lesz választék. De ha nem lenne sehol konnektor, akkor is valami világítás csak van, így kötődoboz is, így onnan is le lehet vinni az áramot. Én biztos nem szarakodnék elemes dolgokkal. Egyedül a ZigBee eszközöknél látom értelmét.
Persze a linkelt eszközök is jók, csak leírtam ezt az alternatívát is.
-
LouiS22
veterán
válasz tradeelek11 #32498 üzenetére
megrázó élmény lenne, ha épp elromlik és kézzel akarsz csavarni rajta
Az viszont jó hír, hogy van olyan gyártó, aki megoldotta a %-os töltöttségszint publikálását. Mondjuk ahogy nézem, az árcímkéje sincs "pariban" a "népszerű" termékével
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Profi privilégium maradhat a periszkópos iPhone kamera
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- E-book olvasók
- Napelem
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest