Hirdetés
- Virtual reality cuccok
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- SoundBlaster X-Fi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz Degeczi #10403 üzenetére
A jovo heten szabin leszek, de aztan sztm felforrasztatok a cegnel (konkret forrasztoallomasok vannak, ugyeskezu egyenekkel ) 4 jumper kabelt es meglatjuk
igazabol nem konkret helyre vettem, nem surgos, csak teszt, hogy letezik-e olyan EU-s aljzat, amit konnyen "Tasmotasithatunk" es elfer egy sima kerek kotodobozban.
Meg akar itt a forumon is hasznos lehet az info...
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz vampire17 #10404 üzenetére
Persze, ha fogyasztást is mérne, azonnal vennék én is. De mondjuk pl. lámpához így is jó.
Én egy régi, olcsó "Solomon" forrasztóállomást használok, de megteszi bármilyen hőfokszabályzott páka, csak vékony hegy legyen benne persze. Nálad még egyszerűbb is, mert ha jól látom, a 4 kivezetés nem egymás mellett van, hanem két oldalon, így jól eltarthatóak egymástól az odaforrasztott tüskék.
-
Sunnam
tag
Sziasztok!
Lassan kiszeretném építeni az itthoni több érzékelős, konnektoros és villanykapcsolós rendszeremet. Az érdekelne hogy Gateway mindenképpen kell bele, vagy működne pl. Google home minivel is, az lenne a központi egység és arra csatlakoznának az érzékelők. Mindenképpen szeretném ha lehetne hanggal is vezérelni.
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Ezúton is szeretném megköszönni vampire17 rengeteg segítségét!Bele futottam egy problémába, csináltam egy PWM vezérelt ESP-s LEDdimmert.
Van rajta gomb a vezérléshez, de szeretném beletenni a Domoticzba.
Létre is hoztam egy Dimmer kapcsolót, van rajta on/off meg dimmer, az álltala kiadott adatot meg node-red-be probálom szabdalni és kezelni.
Ami a végcél az az hogy az on/off állapot és a dimmer érték külön "jöjjön ki belőle"... ami végeredményében sikerült is csak egy kicsit kacifántosan!
Ránéznétek hogy meg lehet oldani egyszerűbben vagy ne foglalkozzak vele.. jo ez igy ahogy van?Ezt küldi a Domoticz amit Json-al már "szétszedtem"
az idx választü nevű switch-el a kapcsolókat azonosítom és szedem szét ( mert később lesz több is)
Utánna a funtion node-al már csak az svalue1 és nvalue értéket küldöm tovább ki/be kapcsolás és dimmerérték
Utána pedig tettem be 2 darab egy kimenetes kapcsolót ( mint útválasztó) ami a svalu1 et és az nvalue-t szedi szét
Így végeredményében külön MQTT topicon tudom küldeni minden kapcsoló minden értékét. tehát teszi a dolgát csak kicsit nekem ilyen "jobbkezes ballfülvakarás hátulról"-nak tűnik
-
vampire17
addikt
válasz SwissAirplan #10409 üzenetére
Igazabol azt tudom mondani, amit privatban is irtam, a Node-Red pont arra jo, hogy aki nem tud programozni (en sem!!!) az "jozan paraszti esszel" össze tudjon kattintani maganak azt amit akar.
Egy "verbeli" programozo persze biztos azt mondana, hogy ezt elegansan Python-al kene megirni (vagy Yaml, ha Home Assistant ) es fele ilyen "kacifantos" lenne, illetve akar Node-Red-ben egy functional is szinte meg lehet csinalni az egeszet, de sztm akkor mar "tudsz" es a Node-Red legnagyobb elonyet nem hasznalod ki[ Szerkesztve ]
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz SwissAirplan #10411 üzenetére
Még egy kérdesem had legyen... amit nem egészen értek...
On/Off kapcsolásnál az nvalue érték nulla és egy ennek igy is kell lennie!
De ha a dimmert el kezdem állitani akkor 1 ről 16 ra ugrik.
Ez egy kicsot megnehezíti az ESP programot... ezt csak ez a tipuso domoticzkapcsoló csinálja? Vagy másik is... és ha igen akkor miért? -
SwissAirplan
aktív tag
válasz SwissAirplan #10412 üzenetére
Ezt a nvalue gondot megoldottam ugy hogy az ESP-be nem azt nézem hogy 0 vagy 1 hanem azt hogy 0 vagy 0-nál nagyobb
-
Chal
addikt
Na, lassan berakom élesbe a locsolóvezérlőt, pár érdekes tapasztalat illetve egy kérdés a relay boardról:
Az összes ilyen board un. "active low relay", azaz gpio LOW állapotra húz be rajta a relé, és HIGH-ra kapcsol ki. Ez így elsőre eléggé zavarba tudja hozni az embereket, ezt onnét tudom, hogy én is elakadtam rajta, és rengeteget túrtam a netet, külön irodalma van ennek, kilométeres vitákkal Sokan megfordítják a logikát tranzisztorral, de teljesen felesleges, a kódban bőven elég lekezelni. A zavar abból fakad, hogy azt feltételezi az ember, hogy könnyen előállhat olyan eset, amikor behúz a relé amikor nem akarja. Viszont gyanúra ad okot az a tapasztalás, hogy simán csak a vcc ráadásakor mégsem kapcsol be egyik relé sem.
A válasz egyszerű: az optocsatolókra a kontroller (RPI, ESP, Arduino, akármi) VCC-je van bekötve és az adott GPIO. Azaz nem a földhöz képest történik a dióda nyitása, hanem a gpio és a vcc közötti feszültségkülönbség alapján, ráadásul mivel 5V-os a board, ezért 5V-ra nyit az opto (és ez által zár a relé). Tehát tulképpen még csak nem is digitális jelszintvizsgálatról beszélünk - de közben mégis kapcsolódik ahhoz, hiszen gpio-val vezéreljük - így hát nem csoda, hogy sokan belekeverednek.
Példa a három állapotra:
gpio LOW: 0V < -> 5V (vcc) = 5V, a relé be fog húzni
gpio HIGH: 3.3V <-> 5V (vcc) = 1.7V, a relé nem fog behúzni
gpio nem inicializált: 2.3V <-> 5V (vcc) = 2.7V, a relé nem fog behúzniKipróbáltam amúgy 3.3V vcc-vel is, LOW-ra húzott gpio-val. Nem működik, kell az 5V az optonak, de ezt a specije is egyértelműen írja (megkerestem direkt).
Én a fentiek alapján biztonságosnak ítélem meg ezt a működést, persze azért ESPEasy-ben beállítom, hogy rakja HIGH-ra boot után a használt gpio-kat.
Viszont kíváncsi vagyok a véleményetekre azért, mivel nagyon nagy kárt tud csinálni az eszköz, ha mégsem az elvártak szerint működik. Illetve arra gondoltam még, hogy mivel az ördög nem alszik, egy másik ESP-vel, vagy egy Sonoff-al külön kapcsolnám magát a 24V-os tápot (ami a relékhez megy), mint amolyan független master relét. Tehát a locsolás indításakor először a master relét kapcsolná a Hass, majd utána a megfelelő kört a Wemos-ra kötött relékkel. Így ha mégis bármilyen hazárdos működést adna elő a Wemos, vagy a relé board, nem fog tudni kitolni 100m3 vizet a kertre a rendszer
Vélemény?
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz jedie82 #10415 üzenetére
Az a része nem gond, mármint a fenti írásom igazából két részből áll, csak szerintem rosszul fogalmaztam meg. Az eleje a low-active relékről egy tapasztalatmegosztás, a vége pedig egy általános félelem a behúzott relétől, bármilyen hw vagy sw bug miatt Ez ugye elvi síkon bármelyikkel megtörténhet, függetlenül attól, hogy low/high-active e a relémodul.
[ Szerkesztve ]
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Végre beüzemeltem az rflinket domoticz alá. Van egy távom, ami a led világítást kapcsolja, dimmeli.
Mire rájöttem hogy kell használni, pár szomszédnál biztos örömet okoztamA gondom az, hogy minden második kapcsolásra reagál. Tehát, bekapcsolom, akkor világít. Után megint rányomok, kiírja, hogy off, de nem alszik el. Harmadik klikk után elalszik, de ismét on-ra változik a képen. Ezután ismét két klikk után kapcsol fel. Egy TriState kapcsolóról van szó.
A dimmelést még nem állítottam be.
Mi lehet a gond? -
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Tudna valaki írni egy sor kódot..
A Domoticztól kapott dimmer értéket szeretném long-vagy int-ként továbbküldeni mert ha jól tippelem most string ként megy. az a lényeg hogy a feliratkozott ESP már számként kapja.Köszönöm
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Android Google assistant..
A telefon nyelve angol us, így szépen muzsikál minden ami elérhető, de navigáció közben ha mondom angolul hogy vigyen el azt érti de a hely nevét már nem..- vagyis azt hiszi és keres valami angolul hasonlóan hangzó helyet:)Erre van valami módszer azon kívül hogy úgy keljen kimondani a magyar helyeket mint egy turista?:)
-
Degeczi
nagyúr
Bizony, az SHP6-ok már frissített fw-el érkeznek, amivel jelenleg nem megy a Tuya-convert
-
its_grandpa
tag
A #10414-re is.
>>a vége pedig egy általános félelem a behúzott relétől, bármilyen hw vagy sw bug miatt...Nem a legolcsóbb (~2.000.-) de én feltennék egy digitális kapcsolóórát a 24v-os tápnak.
Nincs az a bug vagy hacker ami úgy mókólná a wifidet, hogy kitolsz feleslegesen 100 m3 vizet. -
Chal
addikt
válasz its_grandpa #10421 üzenetére
1 óra alatt 1-2m3 -at tud kijuttatni a rendszer kb., szóval elég egy hétvégi, vagy hosszabb távollét, és közben egy bug, aztán meg is van a baj A kapcsolóóra se rossz ötlet, köszi, bár szerintem maradok a master relénél, a hacker ellen az sem véd, de attól nem tartok annyira. Bár tudom hogy nincs feltörhetetlen rendszer, de aki ide képes lenne bejutni, az amúgy is meg tud szivatni ezer más módon is
Btw, HA példák azoknak akik hasonlóban gondolkodnak: link. Ebben a topicban van 2-3 komplett megoldás, a leg up2date-ebb/precízebb talán a "klogg" nevű useré. Valaki kigyűjtötte ide (az időjárás lekérdezés jelenleg ki van belőle herélve, de könnyen beemelhető) az aktuális verziót, mert amúgy egy káosz az egész topic. Egyébként a szükséges HA config durvább mint azt az ember elsőre gondolná, egyik megoldás sem áll meg 1500-2000 sor alatt (persze ebben benne van az időjárás általi vezérlés, és a gui-ról kattintható konfiguráció).
[ Szerkesztve ]
-
Yoshida
aktív tag
válasz noorbertt #10419 üzenetére
de állítsd a beszédfelismerést magyarra, vagy talán tud több nyelvet is érzékelni. Nekem is angol a lokalizáció, mégis magyarul diktálok. És ettől még az angol parancsok működnek. Abban nem vagyok biztos, ha angol szöveget akarsz diktálni, akkor azt is felismeri így.
-
zharmat
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémámra. Szeretném az otthoni használati melegvíz előállítási rendszeremet okosítani, és telefonon keresztül vezérelni. Ehhez alapvetően Sonoff terméket gondolnék használni. A Sonoff TH10-es nekem nagyon megfelne, mivel ehhez lehet hőmérséklet mérő szenzort kötni. Viszont az a baj vele, hogy 220V-t tud kapcsolni, viszont a kazán melegvíz előállításához 24 V egyenáramon kapja a jelet. Szerintetek valahogy meg lehet oldani azt is, hogy lássam, hogy milyen hőmérsékletű víz van a tartályban, illetve, hogy lehessen a kazán melegvíz fűtését ki, ill. bekapcsolni? Bocs a szakszerűtlen megfogalmazásért... -
stopperos
senior tag
válasz zharmat #10426 üzenetére
Szia, nálam egy régi tekerős termosztát volt a kazán vezérlésére két éren. Ha eléri a beállított hőmérsékletet, akkor szétkapcsol, ha pedig pár fokkal alá megy, akkor újra rövidre zár.
Én a következőt csináltam:
- TH16 INPUT bemenetéről leforrasztottam a diódát (vagy ellenállást, már nem emlékszem pontosan az elemre) és a föld részre kötöttem (az sehová sincsen eredetileg). Így lett egy leválasztott kapcsolóm INPUT-OUTPUT között, amit a nulla és föld részen kellett táplálni 220V-vel.
- Az INPUT és OUTPUT részt a panelen pedig sorba kötöttem a meglévő csavarós termosztáttal.Most a működés olyan, hogy ha bekapcsolom a TH16-ot, és a hőmérséklet a korábbi termosztáton a beállított alatt van, akkor bekapcsol a fűtés. Ha bekapcsolom, de melegebb van, akkor nem kapcsol be a kazán. (Ezt arra használtam, hogy mikor munkából megindultam haza, akkor engedélyeztem a fűtést. Így meleg várt otthon.) A saját hőmérséklet szenzorát még nem használom ki, első körben csak a kapcsoló része kellett.
A te esetedben: Az alap Sonoff fw csak 1 szenzort kezel, így azt a szoba hőmérsékletére kell használnod. A víz hőmérsékletre pedig szerintem egy külön eszköz kell, vagy nem tudom, hogy a tasmota megbírkózik-e több DS18B20-szal. Meg kellene nézni, hogy hogy is működik a kazán vezérlése.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
BullZeye
veterán
Tasmota elnéztem a FW számot és 5.12-ről 6.5-re frissítettem, és nem frissítettem előtte 5.14-re (szerk.: megint elírtam...).
Eléggé elérhetetlen helyen van az eszköz jelenleg, és update után elérhetetlenné vált böngészőből.
Van bármi lehetőségem a fizikai újra flashelésen kívül?
[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #10428 üzenetére
Sőt, most egy másik, sonoff 5.12-ről próbáltam 5.14re frissíteni és 5.12 maradt...
Ezt a fájlt használtam alul a HUN. ez nem jó updatehez? (előző ami épp elérhetetlen ott simán a firmware update linket írtam a mostanira amiket már frissítettem.
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
vampire17
addikt
Valamelyik Sonoff smart socket (S20,S26...) tud energy meteringet?
blitzwolf bw-shp2-t ne irjatok....Felcseszte az agyam ma teljesen.....
-
vampire17
addikt
válasz Degeczi #10431 üzenetére
Nem magaval a cuccal van gondom, hanem magammal... egyszeruen bena vagyok a forrasztashoz... Ma delutan kb 3 oran at probaltam raforrasztani 4 nyamvadt kabelt a megfelelo helyre, de azon kivul, h 3 helyen megegettem a kezem, nem jutottam elobbre...
Szoval tenyleg nem arrol van szo, hogy baj lenne az SHP2-vel, de nekem ez a forrasztgatas nem megy...
Ja, van egy elado SHP2-om
Ugy dontottem, inkabb veszek egy Sonoff POW-ot, mivel ugyis a mosogep mogott lesz, igy nem latszik, es az egyik vegere egy dugot, a masikra meg egy aljzatot kotok... Az valo nekem
[ Szerkesztve ]
-
tboy72
aktív tag
válasz Degeczi #10434 üzenetére
Én nem szedtem szét, csak a felső részét szedtem le, hogy láthatóvá váljon a belseje. A forrpontok nagyon szépen futtathatók ónnal és hegyes pákával könnyen oda lehet forrasztani a DuPont kábel pinjét.
szerk:
Ja majdnem elfelejtettem! Ha bedugod egy 3-as elosztóba, amit persze nem dugsz be a hálózatba, akkor mág tartani sem kell![ Szerkesztve ]
-
őstag
Féloff:
Rendel már vaki kültéri időjárás állomást, amivel az aktuális csapadék mennyiséget, szél irányt, stb. lehet mérni és Wifi/LAN kapcsolaton keresztül lekérdezni?
Ha igen, akkor milyet és honnan? (Linket szeretnék kérni.) -
Degeczi
nagyúr
Most rendeltem ezt, még nem érkezett meg. A gyári alkalmazást nem dícsérik, de elvileg egyszerűen elfogható módon kommunikál a szerverével, így megoldható lehet majd a beintegrálás.
Elméletben persze elkapható a rádiójel is, de 868 MHz-es vevőm nincs, csak ezért meg nem veszek. 433 MHz-es eszköz egyébként sok akad, és bár azok jellemzően maguktól nem csatlakoznak wifire, Rflink-el könnyű venni a jelüket, pl. egy Lidis állomás is működik így nálam (de inkább leváltom, ha az előbbi beválna, mert a Lidisnek már rossz a csapadék érzékelője, másrészt pedig mert fél percenként küldi az adatait, ami így viszonylag nagy eséllyel tud zavarni más 433-as eszközt)
[ Szerkesztve ]
-
tboy72
aktív tag
válasz Degeczi #10438 üzenetére
Nem kötekedni akarok, de nekem tényleg könnyebben ment a forrasztása, mint az shp2-nek.
Más!
Van egy shp2-m tasmotával. Minden frankón ment, de most azt csinálja egy lefagyás és újraindítás után, hogy a tasmotában minden működik, csak éppen fizikailag nem kapcsolja a relét. Ez mitől lehet? Akár a domoticzban, akár magában a tasmotában kapcsolom, az állapot átvált, de a relé nem kattan és nem is jelenik meg a feszültség a dugaljban...
Mi lehet vele? -
LouiS22
veterán
válasz UberMutant #10440 üzenetére
A lefagyást el tudod kerülni azzal, ha a serial logging levelt 0-ra állítod.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
nszero
csendes tag
Hello.
Milyen eszközzel lehet egy 433MHz külső
hőmérséklet érzékelő jelét dekódolni? Sonoff 433 bridge espurna és
tasmotával sem érzékeli. Megkerülve a decoder csipet tasmotával sem sikerült
érzékelni a jelet.[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Ha valakit erdekelne: [link]
Gyari appal kiprobaltam, tokeletesen mukodik.
[ Szerkesztve ]
-
enesbcs
tag
válasz nszero #10443 üzenetére
Attól függ milyet. Ezt a fajtát pl:
viszi az RTLSDR egy USB TV-Tunerrel is.
https://bitekmindenhol.blog.hu/2019/02/24/rtl-sdr_tv_usb_tuner_radio_vevo -
-
ojb
tag
válasz nszero #10443 üzenetére
Pl. [ilyennel] és rtl_433-al. Legolcsóbban legnagyobb eséllyel ezekkel tudod megfogni és dekódolni a jelét...
-
peter1998
tag
Sziasztok, elkezdtem ismerkedni a zigbee2mqtt programmal.Sikerült a flasselés és mqtt monitor programmal látom is az adatokat.Egy Xiaomi MIJIA Aqara hő és páratartalom érzékelőm van.Az a problémám hogy az adatokat csak bizonyos változás esetén küld. Nekem pedig 5 percenként kellenének adatok.Erre van valami féle megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest