-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz LouiS22 #10650 üzenetére
Több mint fél éve használok 7 db-ot, némelyiket igencsak rideg körülmények között (szabadtérben, esőnek nem, de mínuszoknak kitéve), jellemzően 10A körüli max értékkel, és kifogástalan mind. Nem kell a FUD, mint kínai eszközben előfordulnak hibásak (pl. a Sonoff esetén is rengeteg) a BW még kimondottan jónak számít.
-
Chal
addikt
válasz LouiS22 #10650 üzenetére
+1 neked is Degeczi-nek is. És ez úgy lehetséges, hogy alapvetően jók lehetnek a kínai cuccok, és többnyire azok is, de hullámzó a dolog, ami a gyártásnak illetve a minőségellenőrzésnek köszönhető. Nyilván valahol ki kell ütköznie annak, hogy "fillérekért" adják. A többnyire jó tapasztalatok miatt én is nyugodt szívvel használom őket, de amikor egy sokmilliós autót kell rákötni, aminek már a töltője is egy vagyon, akkor inkább nem húzok lapot 19-re
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz sambenez #10652 üzenetére
Nehéz lenne szétszedni, mert az előrendelésesek is kb. mostanság kapják meg. De ha jó sokáig visszaolvasol a Facebookjukon, meg fogod találni a posztot, egyáltalán nem részrehajlóan írta le, hogy tucatnyi kínai okoskonnektort vizsgáltak meg, szedtek szét, vették fel a kapcsolatot a gyártóval. Ami lényeges különbség: ők 2 megás esp-t tesznek bele, a kínaiak 1 megást (ha tasmotáztál már kínai plugot, akkor tudod, hogy miért jobb a 2 mega ), és nagyon hatalmas volt a szórás a fogyasztás pontosságának mérésében (a blitzwolf ebben egészen biztosan a hátsó mezőnyben végzett). Bónusz: azzal, hogy Európában készül, kötelezően vonatkoznak rá az itteni előírások/szabványok.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
sambenez
addikt
válasz Degeczi #10654 üzenetére
Erről beszélek. Egy eset vagy egy gyartasi hibás sorozat nem jelent feltétlen szar minőséget minden egyes darabra. Persze én is óvatosan közelítenék ehhez a kérdéshez amikor ilyen értéket kell rábízni. Valahogy tesztelném előtte ekkora terheléssel, de ezt tenném a shellyvel is meg kb mindennel.
-
Degeczi
nagyúr
-
-
mekkGyver
aktív tag
válasz LouiS22 #10662 üzenetére
De a kérdés még mindíg adott. A vezélő tápja, a sönt, vagy a relé "füstölt el"? Nem kötekedni akarok, de ha a vezérlés pusztult el, (amin nem csodálkoznék, mert elég tré ez a trafó nélküli megoldás) akkor nem tud kárt tenni a "vezérelt" áramkörben, mivel azt csak a relé szakítja meg, nincs is kapcsolatban a gyengeáramú résszel. Pláne nincs összefüggés abban, hogy mit dugsz rá, mivel azt nem terheli a fogyasztó, csak a söntöt. Ha a relé ment tönkre, az sem a terheléstől, ha csak milliamperek folytak rajta...
Kigyulladni meg előbb fog a mobilod a zsebedben (lásd Note 7), mint egy ilyen kütyü, max kicsit füstölög, meg büdös, ha elpukkan valami.
Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.
-
veterán
nekem van shp2-es 7 darab ebből egy a fi relét levágja kapcsoláskor ... bár ugye szétszedtem és forrasztottam és lehet valami bent az összerakáskor nem jól érintkezik
amúgy 4 dbot használok:
- 3 dbon 2,5 kWh-s klímák mennek szinte nonstop (január óta)
- 1 dbon szintén január óta egy 5W-os wilo szivattyú -
LógaGéza
veterán
Közben pre-order lett a Shelly EM, 2x120A-es mérővel és "vezérlés-kimenettel". Erre simán rá lehet kötni egy impulzus-relét, és onnan már lehet kapcsolni biztonsággal a nagyobb fogyasztókat.
Elvileg egy hónapon belül jön a nagyobb tesó, a 3EM, ami ugyanezt tudja, csak 3 fázissal.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
fo_di
őstag
sziasztok,
inkább csak a lehetőségek felderítése most a célom: ha mondjuk a lakásban van 7 villanyköröm (legalábbis 7 kismegszakító van a falon), és a körök fogyasztását külön-külön szeretném mérni, akkor milyen lehetőségeim vannak most? a végső cél ezeknek az értékeknek home assistantba íratása lenne, de impulzusjeladókat egy esp-vel viszonylag könnyen fel lehet dolgozni
itthoni, bevizsgált forrásból vannak ilyen fogyasztásmérők? (ilyet nem biztos, hogy kínából vennék) milyeneket érdemes venni? egyébként ezeket gondolom, a kismegszakítók után kellene kötni, ha külön-külön vagyok kíváncsi az értékekre
köszi[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Szerinted amit itthon kapsz, az nem kínai?
Ugyanazt veszed meg itthon is, csak más van rászitázva...Témánál maradva, ha elég a 16A/kör, akkor mindegyik kismegszakító elé raknék egy Shelly 1PM-et. Jó lehet a Shelly 4 Pro is, ugyanis tud 4 elmenő kört mérni/kapcsolni, viszont arra figyelni kell, hogy azoknak mind 1 bejövő fázison kell lenniük. Ha csak egy fázisú a rendszered, akkor ez is opció.
Nálam is ez lesz, ha elindul a felújítás.[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Chal
addikt
válasz LógaGéza #10668 üzenetére
Azért egy AAB-t, Schneidert/Merlin Gerint ne említsünk egy lapon az aliexpress-es din sínes mérőkkel Szinte biztos, hogy ezek között is lesz kínai gyártású, de nagyon nem mindegy ám, hogy ki a megrendelő, illetve hogy miért és mennyit fizet, mit kér. Kína tud produkálni csúcsminőséget és értelmezhetetlent is (illetve a kettő között bármit), cserébe az utóbbi 1 USD postával együtt.
-
LógaGéza
veterán
És a Shellyt se említsük egy lapon az Aliexpress-es, 1USD-s mérőkkel, ha már itt tartunk. Láttam belső képeket róluk, bárki megnézheti, teljesen jól összerakott, és túlbiztosított eszközökről van szó, én simán rájuk bíznám (és rájuk is fogom bízni) a házam elektromos eszközeinek irányítását.
[ Szerkesztve ]
-
mekkGyver
aktív tag
Úgy látom, hogy ez a Shelly úgy tör fel, mint annak idején a sonoff. Elég praktikus kis kütyü, ha fontos, hogy kis helyre férjen el, és ha az eredeti kapcsolókat (is) kell használni. Az ára miatt nekem nem opció, de egyre többen kérdezik (viszonylag laikusok), hogy mit ajánlok "okosításra". Mivel az én rendszerem 90%-ban saját építésű, ezért nehéz gyakorlati tapasztalatról beszélni, és nem tudom merjem-e ezeket ajánlani. A dilemmám inkább elméleti. Évekkel ezelőtt, amikor az ESP megjelent, sokat kísérleteztem, terveztem vele áramkört, de mindíg abba a problémába ütköztem, hogy trafóval csak viszonylag nagy eszközt tudtam építeni, a nélkül meg nagyon labilis lett az eredmény, ez miatt nem nagyon bízom az ilyen (R-C tagos táp) megoldásban. Még sima LED égőknél is szokott gondot okozni, egy mikrokontroller meg érzékeny jószág. Ezért kérdezném - akinek már régóta van ilyen - , hogy mennyire stabil / megbízható? Gondolok itt olyanra, hogy pl. áramszünet, hősugárzó ki/be kapcsolása, közeli neon bekapcsolása... hasonló impulzus mennyire akasztja ki? Előfordul időnként, hogy úja kell indítani? Alapozható rá egy komplett háztartás olyannál, aki nem informatikus/villanyszerelő?
-
mekkGyver
aktív tag
válasz LógaGéza #10670 üzenetére
Látom, mire megírtam, éppen megválaszoltad egy részét a kérdésemnek, de azért csak óvatosan, mert ami ígéretesnek tűnik rövid távon, az 0/24-ben nem mindíg opció. Pl mások ajánlására vettem régebben Orange Pi-t, aztán... szóval... röviden... a lélegeztetőgépemet nem bíznám rá...
-
-
Chal
addikt
Feltettem a Shelly supportnak a kérdést a PHEV töltése kapcsán, illetve hogy biztonsággal merik e ajánlani hozzá a Shelly Plugot. Direkt részletesem leírtam, hogy drága cucc, nagy amper (amit persze egy random indukciós főzőlap lenyom manapság, és attól se félünk, szóval relatív ), és ehhez képest szeretnék egy állásfoglalást.
Azt írták, hogy használjam nyugodtan a feladatra, illetve a Shelly 1PM-et is választhatom helyette, ha az jobban passzol az igényekhez (fizikai elhelyezés).
Persze ennek a véleménynek az elfogadásához meg kell hogy legyen az az alap bizalom, hogy a saját termékeikről mernek e negatívat állítani, vagy mindenképpen ajánlják, akkor is ha nem feltétlenül kéne, illetve hogy tisztában vannak a dolog súlyával. Az eddigi tapasztalataim alapján mondjuk hogy hiszek nekik, szóval rendeltem is egy Plug-ot.
[ Szerkesztve ]
-
mekkGyver
aktív tag
válasz kbhuinfo #10673 üzenetére
Sorolhatnám, de nem terhelném vele a fórumot. Konkrétan Zero-ról van szó. Kapásból a beépített wifi felejtős. USB-s wifi stick már folyamatos, de ingadozó pingeket ad. Terv szerint Google assistant, vagy Alexa Pi liett volna belőle, de sűrűn (értsd heti szinten) megfagyott. Jelenleg csak "csengőként" funkcionál. Ha valaki bejön az ajtón (kóddal, vagy ujlenyomattal, és nyitja az ajtót), akkor "bimbammol", zenél, ha csengetnek, meg még pár időzített apróság. Ehhez csak NodeRed van fenn és MQTT-n kapja az utasítást, de előfordul néha, hogy nem jelez. Log szerint az utasítást megkapja.
-
törölt tag
Sziasztok! Van valami épkézláb kész rendszer ami jó lenne nekem? Új építésű ház, minden ki van építve hozzá, csak sajnos a “vállalkozó” spórolásból mindent hagyományosan oldott meg majd lelépett (pl okos redőnyöknek oda van vezetve az áram de betett a helyükre normál redőnyöket)
- 6db redőnyt kéne okosítani motorral
- okos termosztát ami a padlófűtést vezérelné (vadiúj vezeték nélküli vezérléses Ariston cirkóm van)
- érintéses, vezérelhető villanykapcsolók
- kültéri videós kaputelefon/csengő
- bejárati ajtó ami kóddal és távolról vezérelhető (USA-ban voltunk egy luxusházban ahol motoros (!) volt a bejárati ajtó és kóddal lehett nyitni, valamint mondta a tulaj hogy minden ki-belépést tud nézni a telefonján és távolról bármikor zárni tudja a házat)
- Vezetéknélküli kamerarendszert tudjak rá telepíteni
- Alexa vezérelni tudjon mindentMindezt úgy szeretném ha lenne egy központi nagy kijelzős terminál ahol mindent irányítani lehetne (meg persze a telefonról is). Nagyon sci-fi ez a dolog még? Tudom hogy drága lesz, de a problémám hogy egyszerűen nem találok olyan rendszert ami mindennel kompatibilis.
Köszi előre is!
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Broadlink és Alexa párost hogyan kell beállítani a ha-bridge számára?
-
LógaGéza
veterán
válasz #15490560 #10679 üzenetére
Üdv!
Ez mind megoldható szerintem Home-Assistant alappal:- 6db redőnyt kéne okosítani motorral
Ezekhez sima buta motor + Shelly 2.5- okos termosztát ami a padlófűtést vezérelné (vadiúj vezeték nélküli vezérléses Ariston cirkóm van)
Ezt tudni kéne milyen szabványon működik. Pontost típust tudsz írni?- érintéses, vezérelhető villanykapcsolók
- kültéri videós kaputelefon/csengő
Mivel vezérelhető? Erről is jó lenne többet tudni. Esetleg ezek még nincsennek beépítve?- bejárati ajtó ami kóddal és távolról vezérelhető (USA-ban voltunk egy luxusházban ahol motoros (!) volt a bejárati ajtó és kóddal lehett nyitni, valamint mondta a tulaj hogy minden ki-belépést tud nézni a telefonján és távolról bármikor zárni tudja a házat)
Igazából ez is megoldható akár egy IP kamerával, ami pont az ajtóra néz, és a HA ha érzékeli a nyitást, akkor csinál róla egy képet.
A zárakról nemrég volt egy értekezés itt.- Vezetéknélküli kamerarendszert tudjak rá telepíteni
Ez megoldható, IP alapú rendszerekkel simán. Mostanában eléggé ráfeküdtek erre a témára.- Alexa vezérelni tudjon mindent
Ezt is tudja, viszont legegyszerűbben HA Clouddal oldható meg, aminek van egy havi 5USD-s ára."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
koala69
tag
Segitseget szeretnek kerni buta motor vasarlasahoz arnyekolo mozgatashoz. Az arnyekolo IKEA termek lenne, sima 5-6000FT-os rugos, lehuzhato,amit atalakitanek. Ami motorokat eddig vettem Kinabol, mukodnek , de a felfogatasukhat biztosito elem rossz amit adnak hozzajuk, nem kor keresztmetszetu muanyag betet fogja a hengeres tengelyt, hanem egy fem konzol, szogletes lyukkal...... a motorok atmeroje persze mas mint az emlitett arnyekolo belso atmeroje, igy altalaban csak az arnyekolo anyagot tudtam hasznalni, a tengelyt ki kellett cserelnem... szoval sok macera van vele.
A motornak kellene a vegallasokat kezelnie, es nem lenne baj, ha kinai, csak korrekten mukodo, es minden elemet /jo elemet / tartalmazo eszkoz legyen! Beszerzesi hely is erdekelne, aztan majd nezegetem...
Elore is koszonom! -
törölt tag
válasz LógaGéza #10681 üzenetére
Köszi!
Ariston Premium Evo
Sima villanykapcsolók vannak. Olyan kéne ami nem kattan, touch rendszerrel működik és mobilról vagy központi egységről fel-le kapcsolható.
Kaputelefon be van vezetve de kép nélküli lett felszerelve, ezt kéne videósra cserélni. Ha tudna olyat hogy távolról lássam telefonon a képet ha nem vagyok otthon .... Internet szerencsére mind cat6 kábellel, mind wifin mindenhol van!Zárat megnézem, visszaolvasok, de smart zár kéne amit távolról nyitni zárni tudok és meg tudok adni guest accesst a takarítónőnek meg ha nyaralni vagyunk ismerősnek.
Havi díj mindegy. Ha minden működne, havi 30 ezer se lenne gond.
-
Degeczi
nagyúr
válasz #15490560 #10684 üzenetére
Sokféle érintős, wifis villanykapcsoló közül lehet választani (arra persze ügyelned kell, h EU-s fali dobozba beférjen), azt viszont meg kell nézzed előtte, nullvezető vajon be van-e húzva a kapcsolóhoz.
Kapcsoláskor a relének azért lesz egy halk kattanása. Ha ez mindenképpen zavar, wifis világítótesteket célszerű beépíteni. -
LouiS22
veterán
válasz koala69 #10683 üzenetére
Az IKEA augusztusban érkezik a saját Zigbee-s árnyékolójával. Fyrtur és Kadrilj néven futnak majd (az előbbi a teljesen sötét, a másik nem), olyan 30 ezer forint körül vesztegetik majd. Akkumulátoros megoldás lesz, azaz vezetékelni sem kell.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
EuGenio
újonc
Sziasztok,
Akit érdekel Sonoff és Shelly termékekre beváltható kupon, ez 10% kedvezményt ad az okosotthon (pont) bolt (pont) hu-n: OKN-LO-19Q2.
A.
-
teo027
tag
Sziasztok, tudom, hogy az elsődleges nyelv a Linux, de tudtok olyan progit ami Windows alól fut és ráépíthetem az okosotthont?
-
Degeczi
nagyúr
válasz teo027 #10690 üzenetére
Nem nyelv, hanem oprendszer, de nincs sok értelme. Ugyan lehet pl. virtuális gépet vagy dockert telepíteni, de az inkább csak arra jó, h próbálgasd, alakítgasd a normál gépeden, majd az így kikísérletezett configot már gyorsan be tudd állítani a végeleges helyén. Nem natív környezet egyik sem, és a frissítések is katasztrofálisak, akár egy órára is kieshet a gép.
De főként: miért tennéd? Az otthonautomatizáláshoz dedikált gép jár (de nem kell nagy), nem pedig többek között erre is használt. Ebben az esetben pedig tökmindegy, milyen rendszer van rajta.
-
ojb
tag
válasz teo027 #10690 üzenetére
[Domoticz] Windows alatt is fut.
-
Degeczi
nagyúr
A Raspberrynek nem annyira a teljesítménye kevés, mint inkább a fixen 1 GB RAM és persze a gányolás a háttértárral (többen írtak asszem itt is arról, h a korábbi változatok hajlamosak voltak bootolás idején egy pillanatra elszedni a tápot az USB portoktól)
Igen, egy x86 alapú minigép az ideális min. 4GB RAM-mal és 64 GB SSD-vel már bőven elég. Itteni aprófórumon is gyakran fordul elő pl. ilyen Gigabyte Brix 30e környékén -
LouiS22
veterán
válasz Degeczi #10694 üzenetére
Az a RAMmennyiség röhögve elég a domoticznak, sőt... A háttértárra meg megoldás vagy egy pendrive (nem javaslom ), vagy egy kis SSD, átalakítót meg kapni Kínából 20 euróért. Nekem 1,5 éve köszöni, szépen elvan így, memóriakártyát rég elfelejtettem.
-
Degeczi
nagyúr
válasz LouiS22 #10695 üzenetére
Igen, a Domoticznak vagy a Home Assistantnak elég - amíg csak azt akarod futtatni rajta.
Ha azonban már másra is használod (pl. MQTT, Nodered, Duckdns, Letsencrypt, Influxdb, klíma-mqtt-bridge, Grafana, Code server - és még lehetne sorolni) akkor pillanatok alatt kevés az 1GB.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest