- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Aktív témák
-
Kazimír
őstag
válasz Balinov #11850 üzenetére
Megfordítom a választ. Mire nem: Jellemzően tájképre ez a látószög már szűk, bár ha csak egy részletet akarsz kiemelni... szóval egyéne és képe válogatja... de inkább nem.
Portréra használható, szerintem még DX-en is, bár nekem néha a 85mm is szűknek tűnik.
Beltér? (kültér? ) Ez így elég tág meghatározás. Rengeteg mindent lehet beltérben fotózni.
Makro. Nos vannak speciális makroobjektívek, melyeknek a leképezési aránya erre a területre hegyezi ki az eszközt. Külön terület.[ Szerkesztve ]
Be köll fizetni, azt' jólvan...
-
Balinov
titán
válasz Karima #11851 üzenetére
ize, nem akarom magam nagyon beegetni , igy inkabb kernek toletek egy oldalajanlast, ahol analfabetaknak le van vezetve, mint az 1x1, hogy milyen fajta fele obikat mikor ajanlott hasznalni. Letezik ilyen egyaltalan? Nagyon koszonom
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Balinov #11853 üzenetére
OBJEKTÍVEK1 például.
Ha visszamész a cikkek fülre, van még 3 része. Szerintem nem rossz írás.
Holnap majd jól beletépünk...
-
Joeey
csendes tag
válasz aginor #11847 üzenetére
Nézegettem a Tamron 90-eset és a Sigmát is (105 és a 150 est is), mindháromról csak jókat lehet olvasni. Nikon obit szeretnék, a minősége miatt elsődlegesen (mind optikai mind építési).
Azért tetszett meg a Nikkor 105 Vr micro mert igen sok mindenre lehet használni (Vr a portrénál hasznos, makró, és a nagyon kevés torzítása miatt tájkép, panoráma). És állítólag marha jól össze van rakva, de majd kipróbálom valamelyik boltban.
Csak olvastam pár gyengébb darabról, és azokat szeretném elkeerülni, bár gyengébb darabok gyanítom, hogy mindne obinál vannak..?
-
TeeJay
félisten
válasz Balinov #11853 üzenetére
általában veszel egy vázat egy kitobival és ott megnézed melyik gyújtótávolság jön be.
nálam a 18-105-nél a 24-35mm közötti beltérre meg egész alakos fotókra, a 85-105 között pedig portré vagy tárgyakról közeli kép.
ebből én rájöttem arra hogy kell egy 35/1,8-as fix beltérre meg egész alakos fotókhoz
meg kell majd később egy 85/1,8 portréra
105-től több nekem nem kell mert nem érdelek a hatalmas zoomolás
inkább a fényerő meg a szép rajzolat a lényegMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
aginor
veterán
válasz Balinov #11848 üzenetére
Hát, sok mindenre jó egy ilyen objektív.. Én makróra, arc/ félalakos portrénak, ill. általános célra is szoktam használni. Mondjuk én imádom, hogy normálisan mehet vele kézzel élességet állítani..
Joeey: az biztos, hogy jó objektív, és valódi belső élességállítású, de nekem nem érte meg azt, hogy négyszer annyiba került mint a Tamron 90mm használtan (újonnan is duplája).
[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
eastsider
nagyúr
fotóztam. minden ok, majd kivettem a kártyát a gépből, és be a kártyaolvasóba..
"kérem használat előtt formázza meg a lemezt" -nyád?
megnéztem különböző gépeken, oprendszereken..
aztán vissza a gépbe, mass storage. ugyan ez. WTF.
megnézem a vázon a képeket. ott ok. kitörlök pár elforgatott (file doesn't conain image) képet törlöm őket. Err. memory card damaged or cannot be used..
WTF?
most ez mi?
valahogy kellenének azok a képek róla
lőttem vele pár képet ez után és rendesen elmentette
jah kingston kártya
valami esély? mit tegyek?mégis be kéne ruháznom egy Sandiskre? nem kellene... eddig.. hát elég sokat használtam a gépet. 8k expo. fél év alattt és nem volt ilyen
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #11863 üzenetére
Nikonokhoz régóta (már D70 korában is voltak hasonló esetek) nem ajánlott a Kinsgton, pont ilyen tapasztalatok miatt
a Sandisk ha drágább is vmivel, mivel éveken át használod, teljesen elhanyagolható a különbség - a biztonság pedig nem számszerűsíthető
(mi van ha egyszer pótolhatatlan képeid vesznek így oda?) -
eastsider
nagyúr
-
TeeJay
félisten
válasz eastsider #11868 üzenetére
ezért írtam hogy avplanet-nél 7400 és ők a Hama kft.-től veszik tehát original Sandisk kártya és 10év garancia van rá hetek sőt már lassan hónapok óta nézek Sandisk SDHC kártyát a fényképezőgépembe, és keresem a legjobb árral rendelkező üzletet ahol hivatalos 10év garanciával adják a cuccot vagy megnézheted még az e-boltnál ott 8körül van szintén 10év garival. kettő darab 4gigás drágább mint egy 8-as és én úgy néztem hogy RAW-ban is felmenjen rá 600fotó legalább, szóval a 8GB a megfelelő
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Throme
veterán
válasz eastsider #11868 üzenetére
Melyik objektív a jobb képminőségre?
Sigma Nikon 17-70/2.8-4.5 DC Macro HSM objektív
Sigma Nikon 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM objektív
Valamint a zoomátfogástól és a kezdő értéktől eltekintve melyik lehet a jobb választás?
Tudom ez nem kimondottan obi fórum, de ha már szóbakerültek objektívek (pl 18-105), gondoltam ez is belefér
Kösz![ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Throme #11870 üzenetére
teszt még nem nagyon van erről a 18-50-ről, de a Sigmánál az "OS" ami a Nikonnál a "VR", vagyis a fő különbség a képstabilizátor megléte
(ami ebben a tartományban szerintem nem éppen kritikus, hiszen éjszakai képekhez így-úgyis állvány kell, normál képeknél pedig ezek még nem olyan fókusztávok, ahol nehéz lenne VR nélkül boldogulni - de ez persze felhasználás kérdése is, van akinek pont jól jön)
-
Throme
veterán
válasz Degeczi #11871 üzenetére
Igen, ezt én is néztem, hogy az egyikben van képstabi, de pont a kisebb zoomátfogású kapta meg. Ugyan az a gyártó így ezt furcsállom (lehet a 18-50 újabb termék és haladni akarnak a korral ill. az elvárásokkal)...
Ha az árat nézem, akkor a 17-70-nek kéne a jobb választásnak lenni....Megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha nem kitobival vennék gépet, hanem külön. Tudom ez így a drágább megoldás, de szinte mindenki a fórumokon a "fényerősebb" obikat részesíti előnyben. Még sosem használtam dslr-t így nincs összehasonlítási alapom mondjuk a 2,8 és a 3.5 között. Igazából mekkora a 2,8 előnye ha nincs állvány....
Bridge gépemen nincs ilyen obi kérdés . Alap a 2,8 fényérték, igaz lejjebb (úgy értem 2; 1,4 vagy 1,2 ...stb) nem tudok menni, ha akarnék se.... Majd ezen próbálok egy "szimulációt" . Bár ez sem mérvadó mert dslr-en pl az iso emelés még nem akkora probléma mint ezen a kompakton -
Degeczi
nagyúr
válasz Throme #11872 üzenetére
mert a 17-70 régi típus, akkoriban még nem tudtak olcsón stabilizátort tenni az obikba
a 17-70-est egyébként jónak mondják, de azt tudni kell, h a 2.8 csak nagyon rövid ideig érvényes, hamar följebb ugrik, így fényerőben nincs nagy előnye más obikkal szemben
hátránya ugyanakkor, h Canon rendszerű a zoomgyűrű iránya (fordított a Nikonhoz képest), ami elég zavaró lehet, a fókusz pedig nem bírálható fölül átkapcsolás nélkül, hiába HSM
6 Mp-es géphez ezért szinte biztosan kedvezőbb választás a régi Nikon 18-70 (a mai, dupla fölbontású kamerákhoz ugyanakkor már kicsit kevés - bár nem vészes)
nem sokkal drágább egyébként a fix 2.8-as Sigma 18-50 sem, ami szerintem többet ér mint a VR (de persze arra is érvényesek az előbbi Sigma hátrányok)
-
aginor
veterán
válasz Throme #11872 üzenetére
Én egyiket sem ajánlom igazából.
17-70: élesség állításakor is változik a tubus hossza, lassú hangos élességállítás, sok a fókuszproblémás darab, illetve sokan panaszkodnak az építési minőségére is. A 2.8 fényerőt csak 17mm-en tudja, de ott is minek. Én ebből a pénzből egy Nikkor 18-105-öt vennék.
18-50: papíron ez is egy remek darab, de a szokásos Sigma nyűgök mindegyikével rendelkezik (fókus, építési minőség, 2.8-on túl lágy), továbbá egy canon 18-55 kitobjektív is elveri képminőségben, egyik fórumteszt szerint. Én it inkább Tamron 17-50, vagy Nikkor 18-55 kitobi (töredék áron) ajánlanám, bár hozzá teszem személyesen egyik objektívvel sem találkoztam még.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Degeczi
nagyúr
válasz aginor #11874 üzenetére
azért hozzá kell tenni, h
- Tamron 17-50-ből 4 db-ot is próbáltam, mindegyiknek volt AF nyűgje. Nyilvánvalóan vannak jó példányai, de nehéz kifogni, és nincs hazai szervizhátterük, ami roppant komoly hátrány: nem tudod beállíttatni, ha gond van vele
- a Sigma 18-50/2.8 építési minősége jobb, mint a Tamroné
- a HSM verzió sokkal gyorsabban fókuszál, mint a ma kapható motoros Tamronok
- 2.8-on AF probléma esetén valóban lágy, sok a frontfókuszos példánya, de: van hazai szervizük, ahol gyorsan, garanciálisan bekalibráltathatod a vázadhoz!a Nikon 18-55 tényleg jó kezdés lehet, a tesztek szerint nagyon éles képet ad, és a VR változata is olcsó, ha vkinek fontos
-
aginor
veterán
válasz Degeczi #11875 üzenetére
Látod, akkor neked több tapasztalatod van Tamron téren, nekem csak a 90mm makróval vannak, ott pozitívak ugyan, viszont csak kézi élesség állítással működik, úgyhogy nem tud tévedni.
Én azt látom több tesztben is, hogy a nagy fényerejű Sigmák tág rekesszel nagyon lágyak, persze lehet ez is fókuszprobléma, de akkor tömegesen kell, hogy jelentkezzen, ráadásul nem is normális a Sigma, hogy hibás darabokat küld tesztre..A Nikon 18-55 szerintem igen jó objektív az árához képest, részletgazdag képet ad, nem nagyon hajlamos a becsillanásra, és korlátozottan még makróféleségeket is lehet vele csinálni.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Degeczi
nagyúr
válasz aginor #11876 üzenetére
általában a sarkokat szokták szidni nagylátóban, az pedig a görbült fókuszsík miatt van, más fényerős obikat is gyakran érint (pl. még a Nikon 17-55-ről is mondják, h nyitott rekeszes tájképhez nem ideális, mert ha a képszéleken állítod élesre, a közepén már végtelenen túlra lesz állítva, azaz ott romlik az élesség)
mindez ráadásul függ a tárgytávolságtól is, így nem csoda, ha eltérő eredmények születnek -
Degeczi
nagyúr
persze, nem jól fogalmaztam, nem teljesen nyitottra panaszkodott vki, hanem hogy 1-2 blendével lekereszelve is látható a különbség a széleken emiatt
ezzel együtt mivel a tipikus tájkép még szűkebben, min. f/8-f/10 környékén készül, tényleg nem komoly tényező a mélységélesség miatt
-
aginor
veterán
Mi a véleményetek a D80-ról? Érdemes lehet D40X-ről váltani?
-
Degeczi
nagyúr
válasz aginor #11880 üzenetére
valszeg igen
lényegesen jobb pl. a
- kezelés (gombok száma, méret, LCD. Korrekt markolat is tehető rá, míg a D40-re csak infra kioldású)
- kereső (nagyobb és világosabb)
- AF (pontok száma és a motor megléte)
- vakuvezérlés (van beépített Commander mód, nem muszáj SB-800-ast rátenni)
- akku (nagyobb kapacitás, precíz visszajelzés)hátránya talán csak a nehezebben kiismerhető mátrix mérés
-
Throme
veterán
Köszönöm a hsz-eket obi ügyben!
Száműztem a 18-50 és 17-70 objektíves gondolatokat és visszatérek a kitobikhoz.Egyik húzóerő a Nikon felé, számomra a 18-105 obi. Nem értem a Canon-t, hogy ilyen tartományban nincs obija (legjobb tudomásom szerint). Canon volt számomra a másik nagy esélyes....
Nem tudja valaki, hogy mostanában várható árcsökkenés dslr területen? Elsősorban D5000-re gondolok.
-
TeeJay
félisten
annak Nikon fronton nem a 16-85VR a megfelelője?
a 18-105VR elég jó átfogású, és a képstabi is hasznos rá
egyedül annyi a hátránya hogy műanyag építésű de engem egyáltalán nem zavar, masszív kis cucc és jó képeket produkál.
aki most vesz új Nikon vázat legyen az D3000 D5000 D90 annak alap objektívnek kifejezetten ajánlott kategóriát jelentMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Karima
őstag
Hali
Keresgélek olyan nagy fényerejű obit, ami (kültéri) portréra is és makrora is (esetleg még koncertfotózásra is) jó lenne d40re. Sajna elég vékony a büdzsé, ezért ilyen "univerzális" megoldás jöhet szóba csak
A Tamron SP AF DI 90mm f/2.8 Macro -val szemezgetek most. Mi a véleményetek/tapasztalatotok erről? A fenti szempontokat figyelembevéve van esetleg más/jobb alternatívátok?
Előre is köszi.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz Karima #11888 üzenetére
Szia!
Én használok egy ilyen objektívet, ha gondolod Pesten kipróbálhatod valamikor, viszont elég nehéz használtan beszerezni (ára olyan 80k körül mozoghat használtan). Neked még szóba jöhet Sigma 105 makró is, azt expresszen 65k-ért láttam, viszont egyikben sincs alapban fókuszmotor, így csak a kézi élességállítás marad, vagy a újonnan veszed a Tamront és azokba már többnyire szokott lenni motor, de vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd a vázadon.
A Sigma mondjuk Neked lehet képminőségben jobb lenne, mivel nyitott blendével lágyít, míg a Tamron már 2.8-on is elég éles képet készít és f11 fölött sem lágyul el olyan hirtelen, mint a Sigma (legalábbis szerintük: Sigma , Tamron ).
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
nos megérkezett Hongkong-ból a 2hete megrendelt LinkDelight D90-es portrémarkolatom
nem is gondoltam hogy kerek 2hét alatt itt lesz, a dobozban egy Meike MK-D80/D90 markolat volt meg két darab Travor márkájú EN-EL3e akku (7,4V 1500mAh).
a minősége tökéletes, felhegesztés előtt én is tekertem 2kör szigszalagot a tövére hogy ne tudjon elmozogni aztán felcsavaroztam és kész.
egyszerűen hihetetlenül jó lett a fogása a D90-nek, eddig se volt vele bajom de most hogy már a gyűrűs meg a kisujjam is masszívan tud kapaszkodni a vázba meg a markolatba így már hihetetlenül kényelmes fotózni vele. a markolat expógombja szerintem már javított verzió mert egyértelműen meg lehet különböztetni a félig illetve a teljesen lenyomott állapotot, szinte egyezik a vázon lévő expógombbal!
a tárcsák is szépen járnak, érintkezési gond sincs, mindkét akku minden információját kiírja a menüben úgyhogy tökéletes a cucc. én ráhegesztettem most szerintem soha többé le nem fogom venni annyira tökéletesen illik rá
16ezer volt kereken mindennel együtt és házhoz hozták szóval ilyen áron két pót akkuval bestbuy kategória!!!aki szeretne rendelni én ezt vettem :
[e-bay link]Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz aginor #11887 üzenetére
"nehezen kiismerhető" = nem igazán tudod előre mit fog választani
az aktuális AF pont alatti témának nagyon nagy hangsúlyt ad, így pusztán attól függően, h épp mi került a fókuszpont alá, jelentős különbségek fordulhatnak elő az expókban
például itt a viszonylag sötétebb autó miatt alapban kiégetné a hátteret, és egészen nagy, 1 FÉ fölötti kompenzáció kell a helyes expóhoz
ilyen szinten ez semelyik másik vázra nem jellemző (bár az újabbak szintén súlyozzák a vélhető fő témát, de közel nem ilyen mértékben)
ezt aztán vagy megszokja az ember és témától függően már előre kompenzál, vagy inkább egyszerű középresúlyozott mérést használ (de olyan is akadt, aki emiatt adta el a vázat)
-
Balinov
titán
-
-
TeeJay
félisten
válasz Balinov #11892 üzenetére
D5000-re itt vannak a markolatok --> [e-bay link]
az az egyetlen baja hogy a D80-tól lefelé a belépő vázaknak nincs csatlakozója az akkumulátor aknában így csak külön csatlakozóval vagy infrásan lehet megoldani hogy egy markolatot lehessen használni rajta. mondjuk két akkuval még így is nagyon megéri mert jóval olcsóbb mint az enyém
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Balinov
titán
válasz TeeJay #11895 üzenetére
aham, tartottam tole, hogy D5k-n csak megkotessel lehet hasznalni. Bar ez mondjuk meg igy sem rossz vetel. taviranyitos valtozat nem kell, mert ha minden igaz, hetfon jon meg a nikon ML-L3am. Viszont nem ertem, az a + tikbel mire szolgal...
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Degeczi
nagyúr
válasz Balinov #11896 üzenetére
TeeJay már leírta: a kisebb modelleknek nincsenek csatlakozóik az akkutartóban!
(mert a Nikon nem tervezte azokat markolattal való használatra)akkor hogyan közvetítenéd a markolaton lévő expógomb lenyomását a váz felé?
vagy rosszabb esetben infrával (késedelmes, sokat fogyaszt, és legfőképp: nincs félig lenyomás), vagy kábellel (úgy, mintha egy vezetékes távkioldó lenne)
-
TeeJay
félisten
válasz Balinov #11898 üzenetére
sajnos aki normális portrémarkolatot akar a vázra annak NikonD80-D90-től kell nézelődnie.
belépő szinten meg vélhetően nem lesz annyira fontos szempont, hiszen aki olcsó vázat vesz úgysem napi 200portré képet fog készíteni azt a keveset meg kibírja a csuklójaMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
titán
Hali fotosok!
Jo ideje nyuzok egy D80-at, hidegben viszont meg nem hasznaltam, max addig, hogy fotoztam vele a kutyamat az udvaron par percig aztan vissza a lakasba. Lehet ma kiviszem magammal a hatarba loni par kepet. Meddig birjak ezek a hideget, ugyertem a mechanikanak nem artanak ezek a minuszok? Ja es mikor hazaerek a paralecsapodas bent a gepben nem okozhat problemakat?
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
- Ukrajnai háború
- Öregszem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ingatlanos topic!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest