- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- BIOS frissítés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz Kazimír #12198 üzenetére
asszem postával együtt $2 egy olyan műanyag diffúzorkupak, mint ami az SB-800-hoz jár
az SB-800-ba beépített terelőlap bár nagyon picike (egy névjegykártyának is talán csak bő harmada), ugyanakkor mindig ott van, és ez praktikus
de valóban könnyen pótolhatú gumival, névjegykártyával, vagy még nagyobb papírdarabbal -
Degeczi
nagyúr
válasz t_a_m_a_s #12202 üzenetére
sokat egyébként nem ér, ettől még viszonylag pontszerű fényforrás marad
ha van rá mód, lényegesen jobb a plafonról visszaverni, és +derítőlapot a vakura gumizni (az SB-800 beépítettje azért elég kevés. Azt inkább csak szemfényként ajánlják - bár ahhoz képest meglepően sokat derít)
-
TeeJay
félisten
válasz Degeczi #12201 üzenetére
na de várjunk, a diffúzor és a kihúzható derítőlap az más más dologra való nemde?
diffúzor akkor kell ha 17mm-től kisebb látószöget akarunk villantani, a derítőlap meg portrézáskor mikor nem akarjuk telibe lőni a modellt
ugye?SB-900-nak ekkora a derítőlapocskája kép
[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz TeeJay #12205 üzenetére
így van
ill. nem csak az extrém nagylátó miatt hasznos a diffúzor (kevesen használják kimondottan amiatt), hanem mert a fény szétszórása lágyítja a megvilágítást, az kevésbé lesz egyetlen pontból érkező, kemény árnyékokat produkáló
(de csodát nem tud tenni, pláne picit is messzebbről. Akkor már ígyis-úgyis pontszerű marad, a teljesítményből viszont sokat levesz)a fogalom talán azért keveredik néha, mert jobb híján begörbített, hajlított papírlapot is szoktak diffúzorként használni
-
-
TeeJay
félisten
válasz Degeczi #12206 üzenetére
tényleg most látom csak hogy az SB-900-hoz van egy felhelyezhető diffúzor is amire azt írják Pixinfo teszten hogy sokkal szebb lágyabb fényeket produkál mint a derítőlap elé helyezett kis diffúzor (előző képen mutattam)
ez így már elég király lenne nekem vacsorás bulihoz rokonságot villantani
mégis csak szebbet alkotna mint a kis felugró beépített vakuval
felhelyezhető diffúzorMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
á jó lesz itt nekem a 220volt is ott 99.900 most az SB-900
aztán mivel megvan a rávaló jó lesz az nekem kb. most már örökre
apropó vakuknál van valami irányszám hogy mennyi villanást bírnak ezek?
úgy mint a vázaknál a zár tervezett élettartama.illetve volt már régebben téma ez a Nikon féle CLS
és ez most azt jelentené számomra hogyha lerakom a rendszervakut állványra a modell mellé akkor a D90 beépített vakujával el tudom sütni plusz a beépített vaku is tud deríteni a fotóhoz? tehát mindkét vakut használhatnám fotózáshoz, vagy a beépített csak elsütni tudja a rendszervakut és kész? illetve ha később még egy vakut vennék akkor 2 rendszervakut el lehet sütni a beépítettel?Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz TeeJay #12211 üzenetére
persze
egyedül a D70 volt olyan, h csak vezérelni tudott a beépített vakuval, a képhez megvilágításához olyankor hozzájárulni nem, és külső vakukból is csak egy csoportot kezelt (azaz többet is elsütött, ha azok ugyanabban a csoportban voltak, de azoknak nem lehetett a vázról külön-külön állítani a teljesítményét, mert azt csak a csoportnak lehet)
ezt már a D80 is kiküszöbölte, két csoportot tud vezérelni + a beépített is tud hasznosan villanni, nem csak vezérelni
-
drkbl
őstag
Nikon D3S In-depth review a dpreview-en: [link]
Elég meggyőző az ISO 102.400, most már értem, miért nem volt tele válaszul megjelenése után a net (plusz a hivatalos honlap) a Canon EOS-1D Mark IV 102k-s képeivel
-
Degeczi
nagyúr
válasz forceberg #12213 üzenetére
itt másról: vezeték nélküli vezérlésről volt szó, Commander módról - amit a D60 nem tud
alapban egyébként igen, a középérintkezőt legalábbis mindig rövidrezárja a vakupapucson a váz exponáláskor, ami elég egy manuális külső vaku elsütéséhez akkor is, ha a belső dolgozik - de TTL kábellel rákötve egy Nikon rendszervakut már gondolom nem
(nem próbáltam, de úgy lenne logikus, mert az iTTL vakuzás elővillanásokkal jár - ott pedig aligha figyel arra, h először mondjuk a belsővel mérjen, aztán a külsővel is mérjen mégegyszer, ott nem olvastam ilyen multi-vakuzásról. Wireless módban viszont külön csoportokba rendelhetőek a vakuk, ott ez támogatott TTL-ben is) -
dabgergo
őstag
Ti milyen obit vennétek esküvőfotózásra d90-hez 18-105-ös mellé? (vagyis nem is biztos h akkor d90en lesz az obi mert lesz másik váz, valszeg d70-es.) Mindenképpen egy nagyfényerejű kéne ez egyértlelmű, de melyik az fókusztűv ami a legjobban jöhet? Én 85 1.8-ra meg a 50 1.8-ra gondoltam, nem tudom melyik lehet jobb, nektek mik a tapasztakataitok? (Jó persze igazából nikon 70-200 2.8 VR-t vinnék szívesen de most éppen nincs annyi pénzem)
-
TeeJay
félisten
válasz dabgergo #12217 üzenetére
50mm f/1.8 helyett szerintem inkább a 35mm f/1.8 ami jobb lehet mert esküvőn ha a népet is kell fotózni akkor az 50mm (ekv. ~75mm) már szerintem túl sok és kevés ember fér bele a képbe. a 85mm f/1.8 az meg portrézáshoz van már inkább.
ha lenne fél millám akkor AF-S 24-70mm f/2.8-at kipróbálnám szívesen ilyen alkalomra
de ez az objektív drágább mint a vázam kitobival táskával vakuval memóriakártyával meg markolattal együttMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
dabgergo
őstag
válasz TeeJay #12218 üzenetére
Sztem a népet majd inkább a 18-105-el fotózom oda sztem a 35mm is sokszor sok lehet. Sztem inkább gyönyörű háttérmosású portrékkal kéne kiegészíteni a palettát, de ezt csak gondolom nincs semmi tapasztalatom Meg a 18-105-el biztosra mennék de azért lőnék jó pár merészebb fotót talán a 85 1.8-al, sztetek ez jó elgondolás? Vagy ti hogyan szoktátok? Profi esküvőfotósok nyilatkozhatnak
-
TeeJay
félisten
válasz dabgergo #12219 üzenetére
ahol én tavaly voltam esküvőn ott egy fotográfus csaj Nikon D200+18-70+SB-600 vakuval fotózta végig az egész napot és teljesen jó képek lettek annak ellenére hogy az az objektív nem fényerős illetve a vakut is csak simán használta egy kis derítő lapkával
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Ijk
nagyúr
Én ugyan nem vagyok esküvői fotós, de ott általában fényerős zoomot használnak. Nincs idő cserélgetni, amíg lecsavarod a 18-105-öt elteszed, előveszed a 85 1.8-at néhány képhez aztán vissza az egész... Egy örökkévalóság.
Én egy tamron 17-50 f2.8-at használnék, mint olcsó megoldás. Mellé pedig egy 85 1.8 a portrékhoz. De ebben az esetben nem kell a fényerő-látószög kompromisszum miatt annyit cserélgetni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
kricsi81
senior tag
válasz dabgergo #12219 üzenetére
Ha nincs semmi tapasztalatod, akkor nem hiszem, hogy a legjobb megoldás lenne egyből venni mégegy vázat+obikat...
Inkább keress a környékeden valaki esküvőfotóst, "ajánld fel", hogy elmész vele esküvőkre fotózni, természetesen ingyen, és a jól sikerült képeket is odaadod neki.
Ebben az a jó, hogy tét nélkül gyakorolhatsz, esetleg kapcsolatokra is szert tehetsz, ÉS, megláthatod, milyen az egész, mire mennyi idő van, +hogy milyen obit+vázat érdemes venniamúgy én akikről tudok, hogy esküvőfotósok itt a fórumon, az Ropi és KTTech.
[ Szerkesztve ]
kovacsrichard.hu
-
dabgergo
őstag
Nem a fotózásban (vagy a portrézásban) nincs tapasztalatom Elég sokmindent fotóztam már, rossz fényviszonyok között is (pl. szalagavatót). Arra vonatkozott, hogy nincs tapaszatlatom, hogy nem tudom melyik fókusztávot fogom a legtöbbet használni így azt se h milyen nagyfényerejűvel járnék jobban kiegészítésül, mert magát esküvőt még nem fotóztam, de jópáron voltam már.
-
Kazimír
őstag
válasz dabgergo #12226 üzenetére
"mert magát esküvőt még nem fotóztam, de jópáron voltam már."
Gitározni még nem tudok, pedig elég sok zenét meghallgattam már..
(bocs, ezt nem tudtam kihagyni.. )
Ha nem egyedül fotózol, akkor izgulnod sem kell, gyakorolhatsz bátran. De ha te leszel a "főfotós", nos.. akkor is hajrá! Valahol el kell kezdeni. Rokon lesz, barát, vagy ismerős?Be köll fizetni, azt' jólvan...
-
kricsi81
senior tag
válasz Kazimír #12228 üzenetére
"Valahol el kell kezdeni."
Valóban, valahol el kell kezdeni, de nem egy esküvőn hivatalos fotósként!!
Nem tudom, talán nem mindenki gondolja ezt olyan nehéznek...Én továbbra is azt mondom, hogy menj el minél több esküvőre fotózni "másod" fotósként, és akkot mindenre választ kapsz, amit kérdeztél (milyen obit, milyen (esetleg mennyi) váz, stb stb stb)
kovacsrichard.hu
-
dabgergo
őstag
válasz Kazimír #12228 üzenetére
Tudok gitározni egész jól, most el akarok sajátítani egy új számot, ami nehezebb mint az eddigiek, de épül a korábbiakra
Egyébként ilyen szempontból sztem lezárhatjuk a témát, tudom, hogy nem egyszerű az esküvőfotózás, köszönöm tényleg a segítségeket, fel fogok jól készülni, nem kell aggódnotok -
aginor
veterán
Sziasztok!
Milyen programmal is lehet ellenőrizni az expószámot jpeg exifben?
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
i4s
tag
N 16-85 VR es nem kell cserelgetned az obit.
A d90 magas iso-n is jol teljesit (iso 1600 ig batran tolhatod), ha meg megsem eleg akkor ott a vaku. Belterben mindenkepp elkel, a lenyeg, hogy a feny mas szogbol erkezzen ne szembol. ( pl vki tartja a vakut oldalrol es cls-en keresztul sutod el) Amennyiben mindenkepp szembol akarsz fotozni akkor diffuzor fel vagy letakarod a vaku fejet egy feher kendovel ami elveszi a feny erejet es szorja is egyben a fenyt.
Az objektiv cseret templomban, hazzasagkoto teremben a szertartas alatt felejtsd el. Nincs ra ido.
A fix 50-es belterben szinte hasznalhatatlan egesz alakos kepkhez, akkor inkabb a 35mm-es tesoja.[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz Karima #12239 üzenetére
Miért hiszik az emberek, hogy zárcsere helyett megéri inkább venni egy 200k-s vázat, amire egyáltalán nem biztos, hogy szükségük van?
Amúgy lazán elmehet az 60.000-ig is, szóval még lehet van pár esztendőd a temetésig. Viszont a d40 2016-ban sem fog rosszabb képeket csinálni, mint most./人◕ ‿‿ ◕人\
-
TeeJay
félisten
szerintem ráadásul sokan azt hiszik hogy a zár halála után ki kell dobni a vázat...
azért van legalább hetente pár kérdés erről hogy melyik váznak hány expot bír a zárja...
ha tudná mindenki hogy egy zárcsere kijön mondjuk 30-40ezerből és átlagosan mondjuk 80-90ezret kibírnak a mai új vázak akkor soha senkinek nem lenne ilyen hülye kérdése
én az évi max 5-6ezer exponálásommal vélhetően sosem fogom elérni azt a számot ahol beáll a zár majd (feltéve ha nem gyártási hibás példányt fogtam ki)Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Karima #12243 üzenetére
Nem kérdeztél hülyét (meg hülyeséget sem ), csak pont nemrégiben volt erről szó... Kicsit fentebb írtam, hogy az én 1,5 éves D40-emben 17000 körül van, és az nem a világ vége. Gyakorlatilag a családi események + 1-2 fotóstali + párszáz kép, amit egy adott szitu gyakorlása céljából, próbálgatásképpen csináltam. Szóval a 21000 nálam simán befér az átlagos kategóriába.
[ Szerkesztve ]
Holnap majd jól beletépünk...
-
Zebu
addikt
Fenébe, sűrűbben vissza kellene járnom errefelé olvasgatni, mert már január 1-óta nem kapcsoltam be a gépemet... előtte szeptember végén utoljára.... ööööö mi történhetett?
Ti nem voltatok már így? Teljesen elkeserít, hogy elszaladt az ihlet és a motiváltság a fotózás irányába
-
törölt tag
Kár lenne, ha abbahagynátok! drkbl tőled még egy fav-om is van a flickr-en!
-
törölt tag
Ti egyébként mennyi ideje fényképeztek? Több éve is akár?
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest